fbpx

Η ιστορία της Άρσης Βαρών: Από το 1904 έως το 1969

Η ιστορία της Άρσης Βαρών: Από το 1904 έως το 1969

Η άρση βάρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άθλημα άλλαξε ριζικά από το 1896 έως σήμερα, τόσο σε επίπεδο κανονισμών, όσο και σε επίπεδο κατηγοριών. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές συμμετοχές από ένα σημείο και έπειτα, θεωρούταν μια από τις δυνάμεις του αθλήματος.

1904-1906

Το 1904 στο Σεν Λούις ο Περικλής Κακούσης έφερε την πρώτη μεγάλη διάκριση για τη χώρα μας, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση, σηκώνοντας με τα δύο χέρια 111,670 κιλά. Όμως, «εθνικός ήρωας» στο άθλημα θεωρείται ο Δημήτρης Τόφαλος, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τους Μεσοολυνπιακούς Αγώνες του 1906 που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Ήταν το έναυσμα για την ενεργή ενασχόληση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο σπορ.

1965

Το 1965 διοργανώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που το διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός. Τότε οι «πράσινοι» κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση αρκέστηκε ο Πανελλήνιος και στην τρίτη ο Εθνικός.

1966

Το 1966 διοργανώθηκε ξανά από τον Παναθηναϊκό το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, στο οποίο συμμετείχαν οι: Πανελλήνιος, Ολυμπιακός, Κύδων Χανίων, ΑΟ Σπόρτινγκ και ΑΟ Τύφων.  Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταρρίφθηκαν τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ. Την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα κατέλαβε ο Παναθηναϊκός, τη δεύτερη ο Ολυμπιακός και την Τρίτη ο Κύδων Χανίων. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε και το 3ο Πρωτάθλημα ανδρών. Πρώτος ήταν ο Παναθηναϊκός, δεύτερος ο ΑΟ Παραδείσου και τρίτος ο ΑΟ Σπόρτινγκ.

1967

Το 1967 πραγματοποιήθηκε το 1ο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων. Συμμετείχαν τα σώματα του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Αστυνομίας. Την πρώτη θέση κατέλαβε το Ναυτικό, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση το Στρατό Ξηράς και την Αστυνομία, αντίστοιχα. Ωστόσο, το 1967 μπορεί να θεωρηθεί ως χρονιά – ορόσημο για τη χώρα μας, αφού ήρθε η πρώτη σημαντική διάκριση της μεταπολιτικής περιόδου. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε ισχυρή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας, με τον Σ. Τσούκα να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και τον Χρ. Ιακώβου το χάλκινο. Αξίζει να τονιστεί πως ο Ιακώβου πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στην κατηγορία 75 κ. με 136,5 κ.

1968

Το 1968 οι Έλληνες αθλητές κατέρριψαν 35 από τα 56 ρεκόρ εκείνης της περιόδου. Ο Ιακώβου κατάφερε να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων (139 κ.) σε αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, ο Α. Φλασκής (Παναθηναϊκός) πέτυχε τρία εθνικά ρεκόρ, ο Σ. Τσούκας (Παναθηναϊκός) έκανε πέντε εθνικά ρεκόρ, ο Ι. Μιχαηλίδης (Ολυμπιακός) πέτυχε δύο ρεκόρ και ο Κανάρης τρία ρεκόρ. Όμως, η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Π. Σπύρου του Ολυμπιακού, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία 75 κ.

Την ίδια χρονιά διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι διασυλλογικοί αγώνες με την συμμετοχή των ΧΑΝΘ, ΒΑΟ και Γυμνασίου Καλαμαριάς.

1969

Εκείνη τη χρονιά δημιουργήθηκε η σχολή κριτών άρσης βαρών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έγιναν και οι πρώτοι αγώνες σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ο Ιακώβου πρωταγωνίστησε ξανά εκείνη την χρονιά, καθώς κατέλαβε την Πέμπτη θέση στην Ευρώπη στο Παγκόσμιο Ανδρών της Βαρσοβίας και την έκτη θέση στον κόσμο. Η ΧΑΝΘ για πρώτη φορά είδε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους εφήβους, με τον Ολυμπιακό δεύτερο και τον Άτλαντα Καλλιθέας τρίτο στο αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα συμμετείχε στους πρώτους Βαλκανικούς αγώνες με πλήρη ομάδα για πρώτη φορά στα χρονικά. Η «γαλανόλευκη» κατέκτησε έξι μετάλλια (ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τέσσερα χάλκινα), ενώ στο ranking κατετάγη στην Τρίτη θέση. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Άρση Βαρών