fbpx

Ο Νικόλαος Κλουβάτος τζούντοκα 94 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άμπου Ντάμπι

Ο Νικόλαος Κλουβάτος τζούντοκα 94 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άμπου Ντάμπι

Ο Νικόλαος Κλουβάτος είναι ένας τζούντοκα όπως εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο. Ίσως όχι εντελώς. Γεννημένος το 1929 στην Αθήνα, ήταν ο γηραιότερος τζούντοκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων στο Άμπου Ντάμπι 2023. Έχει ακόμα πάθος και εξαρχής ανακοινώνει ότι θα δώσει το «παρών» την επόμενη χρονιά στην διοργάνωση του 2024.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τζούντο γύρω στο 1965 στην Ελλάδα. Πάντα αγαπούσα όλα τα αθλήματα, αλλά το τζούντο ήταν ιδιαίτερο και πάντα με προσέλκυε και με ενδιέφερε. Υπήρχαν πολλά σωματεία κοντά στο σπίτι. Ο κοντινότερος ήταν 500 μέτρα μακριά, ο πιο μακρινός 3 χλμ.

Επέλεξα το τελευταίο και πήγα εκεί με τα πόδια. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το τζούντο ήταν ένα πλήρες άθλημα που μου επέτρεψε να αναπτύξω ολόκληρο το σώμα. Υπάρχουν 206 οστά και 570 μύες στο ανθρώπινο σώμα. Το τζούντο σας επιτρέπει να τα αναπτύξετε όλα εξίσου.

Είναι απίστευτο όταν το σκέφτεσαι. Πέρα από αυτό, το τζούντο σας επιτρέπει επίσης πώς να βελτιώσετε το μυαλό και να μάθετε χρήσιμες αξίες σε καθημερινή βάση. Μαθαίνουμε επίσης τεχνική δεξιά και αριστερά. Ποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες; Ακόμα και σήμερα το εξασκώ δύο φορές την εβδομάδα.

Πέρυσι πήγαινα στο dojo 4 φορές την εβδομάδα αλλά ένας μικρός πόνος στην πλάτη με έκανε να επιβραδύνω λίγο. Μου αρέσει πολύ να βλέπω τζούντο. Πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις. Με κάνει να χαμογελάω όταν άλλοι λένε, “Κοίτα, κάνει ακόμα τζούντο“.

Τα παιδιά μου κάνουν και τζούντο. Όλα τα αθλήματα είναι σημαντικά για την υγεία. Πέρα από τη σωματική άσκηση, υπάρχουν και οι φιλίες που μπορούμε να οικοδομήσουμε στο τζούντο. Μεγαλώνουμε λίγο περισσότερο κάθε φορά που πατάμε στο τατάμι.

Μου αρέσει επίσης όλος ο σεβασμός που υπάρχει γύρω μας. Υποκλινόμαστε πριν ανέβουμε στο τατάμι, υποκλινόμαστε στον σύντροφό μας πριν και μετά τον αγώνα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Πιστεύω ειλικρινά ότι το τζούντο δεν είναι ένα μέρος όπου αγωνίζεσαι, αλλά πραγματικά ένα μέρος όπου μαθαίνεις.

Ήμουν μηχανικός αεροναυπηγών αλλά ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν αφιερωμένος στο τζούντο και την εξέλιξή του. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβαλα στην ανάπτυξη της γυναικείας πρακτικής. Στη χώρα μου, ήμουν ο πρώτος που κάλεσα γυναίκες στο τατάμι. Συμμετείχα και στη συγγραφή των κανόνων του τζούντο στην Ελλάδα. Επί χρόνια ήμουν προπονητής και είμαι ακόμα στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ την εμπειρία μου. Είμαι άτομο χαμηλού προφίλ. Δεν μου αρέσει να επιδεικνύομαι, αλλά χαίρομαι να το μοιράζομαι, πάντα».

Πατήστε Like και ακολουθείστε τη σελίδα Δυναμικά Apex Sports στο Facebook για να ενημερώνεστε έγκαιρα και έγκυρα για ότι συμβαίνει στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τζούντο