fbpx

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α.Με.Α.: Θετική αρχή για Μπουρνιά στην κλάση 2

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α.Με.Α.: Θετική αρχή για Μπουρνιά στην κλάση 2

Το ιδανικό ξεκίνημα από την Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά αποτέλεσε τη σημαντικότερη είδηση για την ελληνική πλευρά στην πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης για άτομα με αναπηρίες.

Στην κορυφαία διοργάνωση, που μετά από τέσσερα χρόνια επανήλθε φέτος στο Σέφιλντ της Αγγλίας, η νεαρή πρωταθλήτριά μας παρουσιάστηκε πολύ δυνατή στην πρεμιέρα μολονότι μετά την προβλεπόμενη κατηγοριοποίηση άλλαξε κλάση και «ανέβηκε» στη 2 των αθλητριών σε αμαξίδιο από την 1. Ήταν τόσο αποδοτική, που επιβλήθηκε στα τρία σετ της Γαλλίδας Λαφαγιέ, που είναι νούμερο 8 στον κόσμο και μέσα από το ενιαίο γκρουπ έκανε βήμα για την εξασφάλιση μεταλλίου. Στην κλάση 6 των όρθιων ανδρών διεκδικούν αύριο Τρίτη 05/09 τη 2η θέση στους ομίλους τους και την πρόκριση στο ταμπλό ο Μάριος Χατζηκυριάκος και ο Γιώργος Μουχθής. Στην αντίστοιχη κλάση των γυναικών η Ειρήνη Δρακωνάκη γνώρισε δύο ήττες και δεν μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση, ενώ στην κλάση 1 των αθλητών σε αμαξίδιο ο Γρηγόρης Χρυσικός άρχισε με ήττα και θα κυνηγήσει την Τρίτη τις πιθανότητές του για την πρόκριση στα νοκ άουτ. Αρχηγός αποστολής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι η ομοσπονδιακή προπονήτρια της Ε.Α.ΟΜ.-Α.Με.Α. Ελευθερία Νταουντάκη.

Μετά τη διαδικασία του classification η Μπουρνιά πέρασε στην κλάση 2 των αθλητριών σε αμαξίδιο από την 1, στην οποία βρισκόταν έως σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Νοεμβρίου, σε αυτή (ή σε συγχώνευση της 1 με τη 2) έχει ήδη πρωτιές σε διεθνή τουρνουά, αλλά με τη μετακίνησή της στη 2 πήγε αυτόματα και σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Στην κλάση 2 οι συμμετοχές είναι πέντε και δημιουργήθηκε ενιαίος όμιλος. Οι υπόλοιπες αθλήτριες είναι η Ιταλίδα Γκιάδα Ρόσι (επικεφαλής), νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη Σεπτεμβρίου, η Σέρβα Άνα Πρβούλοβιτς (Νο 7), η Γαλλίδα Ισαμπέλ Λαφαγιέ (Νο 8) και η Ολλανδέζα Φέμκε Κόμπεν (Νο 9).

Η Μπουρνιά είχε ένα ματς σήμερα και απέδωσε εξαιρετικά. Αναμετρήθηκε με τη Λαφαγιέ κι όταν πήρε το 1ο σετ στην παράταση έγινε ακόμα πιο σταθερή κι έφτασε στο εμφατικό 3-0 σετ (13-11, 11-3, 11-5). Την Τρίτη 05/09 έχει ρεπό, την Τετάρτη συναντά τη Ρόσι και την Πρβούλοβιτς και την Πέμπτη ολοκληρώνει τους αγώνες της ενάντια στην Κόμπεν. Δύο ώρες μπροστά είναι η Ελλάδα σε σχέση με την Αγγλία, οι επόμενες αναμετρήσεις της Μπουρνιά είναι μεθαύριο στις 14:30 δική μας ώρα με τη Ρόσι (τραπέζι 4) και στις 20:45 με την Πρβούλοβιτς (επίσης άρχισε με νίκη σήμερα) στο ίδιο τραπέζι και την Πέμπτη στις 12:45 με την Κόμπεν (τραπέζι 4).

Στις συνολικά πέντε αγωνιστικές κρίνονται τα μετάλλια, η 17χρονη διεθνής μας έκανε βήμα στον υψηλό στόχο της και πιθανότατα μια ακόμα νίκη θα της είναι αρκετή για ν’ ανέβει στο πόντιουμ και σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στην κλάση 6 των ορθίων γυναικών οι συμμετοχές είναι 11 και δημιουργήθηκαν 3 γκρουπ. Η Δρακωνάκη (νούμερο 23 στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας) κληρώθηκε στο 2ο γκρουπ με αντιπάλους τη Γερμανίδα Στέφανι Γκρέμπε (επικεφαλής) νούμερο 2 στον κόσμο, την Πολωνή Καταρζίνα Μάρσαλ (Νο 4) και τη Σουηδέζα Κάισα Στάντλερ (Νο 12).

Σήμερα Δευτέρα είχε δύο ματς. Το μεσημέρι έχασε από τη Μάρσαλ, νούμερο 4 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης, με 3-0 σετ (5-11, 2-11, 6-11) και το βράδυ από τη Στάντλερ με το ίδιο σκορ (0-11, 4-11, 3-11). Τελειώνει τα παιχνίδια της αύριο Τρίτη με την Γκρέμπε (Νο 2) και το βασικό είναι ότι παίρνει μία ακόμα πολύτιμη εμπειρία στο εξωτερικό και τσεκάρει την αγωνιστική της κατάσταση. Στο τραπέζι 8 στις 19:15 ο αγώνας. Στην τεχνική καθοδήγηση έχει την προσωπική της προπονήτρια Ανίτα Χατσατριάν.

Στην κλάση 1 των ανδρών σε αμαξίδιο αγωνίζονται 11 αθλητές και είναι χωρισμένοι σε 3 γκρουπ. Ο Χρυσικός (νούμερο 22 στην παγκόσμια κατάταξη αυτόν τον μήνα) πήγε στο 2ο γκρουπ. Στον πρώτο του αγώνα έχασε από τον επικεφαλής Βρετανό Τόμας Μάθιους (Νο 7) με 3-0 σετ (8-11, 3-11, 4-11).

Αύριο στο τραπέζι 3 αντιμετωπίζει στις 12:30 τον Ούγγρο Άνταμ Ουρλάουμπερ (Νο 28) και στις 21:30 τον Φιλανδό Τίμο Νάτουνεν (Νο 11). Οι δύο πρώτοι αθλητές περνάνε στο ταμπλό των «8». Επίσης στην 1η αγωνιστική ο Ουρλάουμπερ έκαμψε τον Νάτουνεν με 3-1 σετ.

Στην κλάση 6 των όρθιων ανδρών οι συμμετοχές είναι 18 και τα γκρουπ της πρώτης φάσης 6. Ο Μουχθής (νούμερο 21 στον κόσμο) κυνηγά την πρόκριση από το 1ο γκρουπ. Το βράδυ κοντραρίστηκε με το 1ο φαβορί της κατηγορίας, τον Δανό Πέτερ Ροζενμάιερ (είναι και Νο 1 του κόσμου). Ηττήθηκε με 3-0 σετ, αλλά ήταν ανταγωνιστικός από την αρχή (12-14, 5-11, 9-11). Την Τρίτη (13:15 ώρα Ελλάδας, στο τραπέζι 10) διεκδικεί τη 2η προνομιούχο θέση απέναντι στον Γερμανό Μπένεντικτ Μίλερ (Νο 35), που επίσης έχασε από τον Ροζενμάιερ.

Ο Χατζηκυριάκος (Νο 17) αγωνίζεται στο 3ο γκρουπ. Απόψε στάθηκε καλά με τον Ισπανό επικεφαλής Αλβάρο Βαλέρα (Νο 4), όμως κάμφθηκε με 3-0 σετ (10-12, 10-12, 8-11). Την ίδια ώρα την Τρίτη (τραπέζι 12) θα παλέψει για την πρόκριση στο ταμπλό των «16» με αντίπαλο τον Πολωνό Πιοτρ Μαντούρζ (Νο 27), που επίσης έχει 1 βαθμό μετά την ήττα από τον Βαλέρα.

Τα διπλά ακολουθούν στο πρόγραμμα και γι’ αυτό δεν έχουν γίνει ακόμα οι κληρώσεις. Θυμίζουμε ότι στο διπλό όρθιων ανδρών MD14 θα πάρουν μέρος ο Χατζηκυριάκος και ο Μουχθής και στο διπλό μικτό αθλητών σε αμαξίιο XD 4 ο Χρυσικός με την Μπουρνιά.

Μεγάλη παραγωγή για την κάλυψη όλων των αγώνων στο ίντερνετ. Στο λινκ https://www.youtube.com/@ITTFWorld/streams μπορείτε να βρίσκετε καθημερινά όλα τα streaming channels από τα 12 τραπέζια στο κανάλι της ITTF στο youtube.

Στη διεύθυνση https://www.ittf.com/tournament/5484/2023-ittf-european-para-table-tennis-championships/#information είναι η ιστοσελίδα των αγώνων με όλες τις πληροφορίες.

Στο λινκ ITTF European Para Championships 2023 – Results παρέχεται και live scoring από τους αγώνες.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα ΑμεΑ