fbpx

Προολυμπιακά τουρνουά: Με Λιθουανία ή Σλοβενία η Εθνική μας!

Προολυμπιακά τουρνουά: Με Λιθουανία ή Σλοβενία η Εθνική μας!

Σαμπόνις ή Ντόντσιτς; Με Δομινικανή Δημοκρατία ή Κροατία; Η διαρροή για τις 4 πόλεις/χώρες που θα φιλοξενήσουν τα Προολυμπιακά Τουρνουά ξεδιαλύνει το τοπίο για τους πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής μας ενόψει της κλήρωσης των ομίλων.

Η αποκάλυψη του Basketnews για τις τέσσερις πόλεις/χώρες που θα φιλοξενήσουν τα Προολυμπιακά τουρνουά δηλαδή Αθήνα (Ελλάδα), Ρίγα (Λετονία), Βαλένθια (Ισπανία) και Σαν Χουάν (Πουέρτο Ρίκο) ξεκαθαρίζει σε ένα μεγάλο ποσοστό τους πιθανούς αντιπάλους για την Εθνική μας ομάδα και αυτό θα προσπαθήσουμε να (σας) εξηγήσουμε και αναλύσουμε στις επόμενες γραμμές.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Καταρχάς να… προαναγγείλουμε τα 6 γκρουπ δυναμικότητας στα οποία θα χωριστούν οι 24 ομάδες που θα μπουν στην κλήρωση και προέκυψαν, οι μεν ομάδες μέσα από τα Προ-Προολυμπιακά τουρνουά και το Παγκόσμιο Κύπελλο που προηγήθηκε η δε “τοποθέτησή” τους στα γκρουπ με βάση το επίσημο παγκόσμιο ranking της FIBA όπως ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα 6 γκρουπ δυναμικότητας θα είναι τα εξής

1o Ισπανία Λετονία Λιθουανία Σλοβενία
2o Βραζιλία Ιταλία Ελλάδα Πολωνία
3o Πουέρτο Ρίκο Μαυροβούνιο Δομινικανή Δημ. Φινλανδία
4o Νέα Ζηλανδία Κροατία Γεωργία Μεξικό
5o Φιλιππίνες Αγκόλα Ακτή Ελεφαντοστού Λίβανος
6o Αίγυπτος Μπαχάμες Καμερούν Μπαχρέιν

Η Εθνική μας λοιπόν όπως ήταν αναμενόμενο θα βρεθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας άρα ΔΕΝ πρόκειται να κληρωθεί με Βραζιλία, Ιταλία και Πολωνία ως πιθανούς αντιπάλους. Από εκεί και πέρα με δεδομένο ότι δύο ομάδες από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας δηλαδή Ισπανία και Λετονία και μία από το 3ο δηλαδή το Πουέρτο Ρίκο θα διοργανώσουν τα άλλα τρία Προολυμπιακά τουρνουά σημαίνει ότι δεν θα κληρωθούμε ούτε με αυτές, φυσικά, στον ίδιο όμιλο.

Γεωγραφικά κριτήρια

Άρα, διά της ατόπου απαγωγής στο ίδιο Προολυμπιακό Τουρνουά στην Αθήνα η Εθνική μας θα “πάρει” μαζί της μία εκ των Λιθουανίας ή Σλοβενίας από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας που θα είναι και ο βασικός μας αντίπαλος για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα είτε Ντομάντας Σαμπόνις, Γιόνας Βαλαντσιούνας αλλά και Γκριγκόνις, Γκιεντράιτις και σία είτε Λούκα Ντόντσιτς ως αντίπαλο μας δέος.

Βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι υπόλοιπες ομάδες ανά Προολυμπιακό τουρνουά. Από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας δεν θα είναι το Πουέρτο Ρίκο αντίπαλος της Εθνικής μας αφού θα είναι διοργανώτρια χώρα άρα υποψήφιες αντίπαλοι θα είναι Μαυροβούνιο, Φινλανδία και Δομινικανή Δημοκρατία (του Καρλ-Άντονι Τάουνς). Αν κληρωθούμε με μία ευρωπαϊκή ομάδα (Μαυροβούνιο ή Φινλανδία) τότε αναγκαστικά από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας επειδή θα τηρηθούν και γεωγραφικά κριτήρια και δεν θα βρεθούν για παράδειγμα στο ίδιο Προολυμπιακό τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες αλλά μάξιμουμ τρεις, τότε θα έρθει στον όμιλό μας μία εκ των Νέας Ζηλανδίας ή Μεξικό. Αν όμως μας… τύχει η Δομινικανή Δημοκρατία τότε θα “πάρουμε” αναγκαστικά στον ομιλό μας μία εκ των Κροατίας (των Χεζόνια, Ζούμπατς κ.α.) ή Γεωργίας.

Ο “κίνδυνος” Μπαχάμες

Αν, δε, από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας μας έρθει στον όμιλο η Δομινικανή Δημοκρατία τότε δεν θα μας έρθει από το 6ο γκρουπ δυναμικότητας το dark horse των Προολυμπιακών, οι Μπαχάμες που θυμίζουμε ότι στο Προ-Προολυμπιακό τουρνουά της Αργεντινής τον περασμένο Αύγουστο πέταξε εκτός συνέχειας τους Αργεντίνους έχοντας στο ρόστερ τους ΝΒΑερ ΝτιΑντρε Εϊτον, Έρικ Γκόρντον και Μπάντι Χιλντ ενώ συζητιέται να βάλει ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά και τον Κλέι Τόμπσον των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε κάθε Προολυμπιακό τουρνουά οι 6 ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τριών ομάδων ανά γκρουπ δυναμικότητας. Ενας όμιλος θα έχει ομάδες από το 1ο, 3ο και 5ο γκρουπ και ένας όμιλος ομάδες από το 2ο, το 4ο και το 6ο γκρουπ. Άρα η Εθνική μας στην πρώτη φάση θα αντιμετωπίσει από το 4ο γκρουπ Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Κροατία ή Γεωργία και από το 6ο Αίγυπτο, Μπαχάμες, Καμερούν ή Μπαχρέιν αλλά θα εξαρτηθούν οι αντίπαλοι από τον “άλλο” όμιλο και τη σύνθεση του με βάση τη γεωγραφική θέση των ομάδων.

Άρα Λιθουανία ή Σλοβενία θα βρούμε μπροστά μας όταν με το καλό προχωρήσουμε στα νοκ-άουτ (1ος Α Ομίλου – 2ος Β Ομίλου, 1ος Β Ομίλου – 2ος Α Ομίλου) είτε στα ημιτελικά είτε στον τελικό πρόκρισης στο Παρίσι.

Good & bad case scenario

Με βάση τα παραπάνω μία θεωρητικά πιο “βολική” κλήρωση θα ήταν για το Προολυμπιακό της Αθήνας

Α Όμιλος: Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Λίβανος

Β Όμιλος: Ελλάδα, Μεξικό, Αίγυπτος

Αντίθετα μία πιο ζόρικη κλήρωση θα ήταν η παρακάτω

Α Όμιλος: Λιθουανία, Φινλανδία, Ανγκόλα

Β Όμιλος: Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Μπαχάμες

ή

Α Όμιλος: Λιθουανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού

Β Όμιλος: Ελλάδα, Κροατία, Μπαχρέιν

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Εθνική Ελλάδας Ανδρών