fbpx

Grand Slam Ουγγαρίας: Το πανόραμα της διοργάνωσης

Grand Slam Ουγγαρίας: Το πανόραμα της διοργάνωσης

Με την συμμετοχή 61 χωρών και 405 αθλητών και αθλητριών.

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, διοργανώθηκε ο πρόσφατος σταθμός στην σειρά των Grand Slam του τζούντο. Στην κατηγορία των -48 κιλών η Ισραηλινή Σίρα Ρισόνι, νούμερο ένα, αποκλείστηκε νωρίς οπότε το φαβορί ήταν η Γιαπωνέζα Φούνα Τονάκι, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του αργυρού ολυμπιακού μεταλλίου. Στον τελικό αντιμετώπισε την Ισπανίδα Χούλια Φιγκερόα η οποία δεν έχει χάσει βάθρο από την Οζάκα το 2019. Η Τονάκι αξιοποίησε τις ευκαιρίες της κι έδωσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιαπωνία.

Στα -60 κιλά τα δύο φαβορί αναμετρήθηκαν στον τελικό με τον Βέλγο Γιόρε Βερστρέτεν να κάνει ντεμπούτο ως νούμερο ένα. Αντίπαλός του ο Γεωργιανός, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Λουχούμι Τσιχβμιάνι. Ο Βερστρέτεν πήρε το χρυσό μετάλλιο, το δεύτερο του σε Γκραν Σλαμ.

Στην κατηγορία των -52 κιλών όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Ρέκα Πουπ. Η Ουγγαρέζα ήταν τρίτη στο Τελ Αβίβ, πρώτη στην Αττάλεια και δεύτερη στην Τυφλίδα με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη. Μπροστά στο κοινό της χώρας της είχε να αντιμετωπίσει στον τελικό την Τζούλια Τσάρνα, νούμερο τρία στην παγκόσμια κατάταξη και η Πουπ χρειάστηκε μόλις 12 δευτερόλεπτα για να κάνει την καθοριστική κίνηση και να φτάσει στη νίκη.

Στα -66 κιλά παρών ήταν ο κάτοχος του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου Χιφούμι Άμπε. Όλοι περίμεναν την επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων απέναντι στον Βάζα Μαργκβελασβίλι ωστόσο ο Γεωργιανός αποκλείστηκε από τον Ουζμπέκο Ραχιμτζόν Σουμπχόνοφ. Ο τελευταίος βρέθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Γκραν Σλαμ και στο τέλος η εμπειρία έκανε τη διαφορά.

Η Μεγκούμι Χορικάβα στα 27 της ήταν δεύτερη στο Τελ Αβίβ, τρίτη στο Μπακού και με πολλά μετάλλια την τελευταία πενταετία στα -63 κιλά. Στον τελικό αντιμετώπισε την Αντζέλικα Σιμάνσκα που αναγκάστηκε να αποκλείσει πολλά μεγάλα ονόματα όπως την Ισραηλινή Τζιλ Σαρίρ και την Καναδή Κάθριν Μποσεμάν-Πινάρ προτού νικήσει στα ημιτελικά τη Βραζιλιάνα Κέτλιν Κουάντρος. Η Γιαπωνέζα έδωσε στη χώρα της τέταρτο χρυσό μετάλλιο σε ισάριθμους τελικούς.

Στα -73 κιλά των ανδρών ο Λάσα Σαβντατουασβίλι γύρισε στο μέρος που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής πριν ένα χρόνο. Από τότε, πήρε το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο, δύο τίτλους σε Γκραν Σλαμ, σε Παρίσι και Τυφλίδα. Αντίπαλός του στον τελικό ο Αζέρος Χινταγιάτ Χεϊντάροφ, επίσης με δύο τίτλους σε Γκραν Σλαμ και το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Απριλίου. Ο Αζέρος ήταν εκείνος που επικράτησε και έδειξε ότι ο Γεωργιανός δεν είναι ανίκητος.

Στα -70 κιλά των γυναικών η Γιαπωνέζα Σάκι Νιιζόε έχει ήδη κερδίσει δύο Γκραν Σλαμ, το πιο πρόσφατο τον περασμένο Οκτώβριο στο Παρίσι, λίγες εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη Βουδαπέστη βρέθηκε στον τελικό απέναντι στη Γερμανίδα Μίριαμ Μπουτκεράιτ, τρεις φορές φιναλίστ σε Γκραν Σλαμ. Η Νιιζόε χρειάστηκε 40 δευτερόλεπτα για να πάρει το πέμπτο χρυσό μετάλλιο για την Ιαπωνία.

 Θα μπορούσε να είναι απλά μία αναμέτρηση τρίτου γύρου στα -81 κιλά μεταξύ του γεννημένου στο Ιράν Σαίντ Μολέι και του Ισραηλινού Σάγκι Μούκι αλλά ήταν κάτι περισσότερο. Τρία χρόνια πριν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο το 2019 ο Μολέι ήταν ο κάτοχος του τίτλου και πέρασε στα ημιτελικά. Ο Μούκι, νούμερο δύο εκείνη την εποχή είχε ελπίδες για τον τίτλο. Η πολιτική δεν έδωσε την ευκαιρία να γίνει ο αγώνας. Ο Μολέι δέχθηκε εντολή από την ιρανική ομοσπονδία για να χάσει τα επόμενα δύο ματς και να μην αντιμετωπίσει τον Ισραηλινό, ο Μολέι δεν επέστρεψε ποτέ στο Ιράν μετά από εκείνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα και πήγε στη Γερμανία. Με την στήριξη της διεθνούς ομοσπονδίας πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την σημαία της Μογγολίας. Εκεί έφτασε στον τελικό και νικήθηκε από τον Ιάπωνα Τακανόρι Ναγκάσε. Τρία χρόνια μετά, ο Μολέι πλέον αγωνίζεται για το Αζερμπαϊτζάν. Τρία χρόνια μετά από τον ιδανικό τελικό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Μολέι και Μούκι αναμετρήθηκαν στο πρώτο τατάμι της Βουδαπέστης. Ο Μουλέι πήρε τη νίκη και ακολούθησε μία χειραψία που όλοι περίμεναν για τρία χρόνια. Στον τελικό της κατηγορίας -81 κιλών ο Μολέι αντιμετώπισε τον Βραζιλιάνο Γκιγιέρμε Σμιντ, μόλις 21 ετών που πήρε το πρώτο του Γκραν Σλαμ τον περασμένο Απρίλιο στην Αττάλεια. Ο Μολέι πήρε τρίτο σίντο στο χρυσό σκορ και έφτασε στη νίκη.

Στα -100 κιλά ήταν η ώρα των φαβορί με τον Ιάπωνα Κεντάρο Ίιντα και τον Γεωργιανό Βαρλάμ Λιπαρτελιάνι. Μεγάλα ονόματα στην κατηγορία με τον Ίιντα να έχει τρία Γκραν Σλαμ και τον Γεωργιανό το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο του 2016 και πέντε τίτλους σε Γκραν Σλαμ. Ο 24χρονος Ιάπωνας έδωσε έβδομο χρυσό στη χώρα του νικώντας τον 33χρονο Γεωργιανό.

Στα +78 κιλά των γυναικών η Κουβανή Ιντάλις Ορτίς δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς θα μπορούσε να γεμίσει μία βαλίτσα 30 κιλών με τα μετάλλια της. Νικήτρια στο Γκραν Σλαμ του Παρισιού, η Ουακάμπα Τομίτα, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 πήρε τη νίκη αλλά η Ορτίς έδειξε ότι μπορεί να φτάσει σε πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι το 2024.

Στα +100 κιλά των ανδρών ο βασιλιάς των βαρέων βαρών επέστρεψε. Τελευταία φορά που ο Τεντί Ρινέρ πήρε μέρος σε Γκραν Σλαμ ήταν στο Παρίσι το Φεβρουάριο του 2020 και ο δέκα φορές παγκόμιος πρωταθλητής αντιμετώπισε ουσιαστική αντίσταση στα ημιτελικά απέναντι στον Γεωργιανό Γκέλα Ζααλασβίλι. Αντίπαλος στον τελικό, μία έκπληξη, ο Ολλανδός Γιέλε Σνιπ. Η εμπειρία έκανε τη διαφορά και ο Ρινέρ αναδείχθηκε νικητής. Επόμενος σταθμός, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά