fbpx

Βαλιζαντέχ: H ιστορία του πρόσφυγα παλαιστή που αγωνίζεται στο Παρίσι

Βαλιζαντέχ: H ιστορία του πρόσφυγα παλαιστή που αγωνίζεται στο Παρίσι

Δεκαέξι ώρες δουλειά την ημέρα για έναν πενιχρό μισθό στην Τουρκία, κολύμπι στη Μεσόγειο… και 10 χρόνια μετά από αυτή τη δοκιμασία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Για τον πρόσφυγα παλαιστή Τζαμάλ Βαλιζαντέχ, ένα όνειρο πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

Σε ένα πανεπιστημιακό προπονητικό κέντρο στο Saarbrucken της Γερμανίας, πολύ κοντά στα γαλλικά σύνορα, ο αθλητής με γένια δύο ημερών και γυαλιά με μαύρο σκελετό δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του. Το ολυμπιακό του όνειρο, το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τόσες φορές αφού εγκατέλειψε τη χώρα του, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Αφού προκρίθηκε στα αγωνίσματα της ελληνορωμαϊκής πάλης στην Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.

Ο Βαλιζαντέχ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Ιράν, όταν ήταν φοιτητής και πρωταθλητής στην ελληνορωμαϊκή πάλη, παραδέχεται στα 33 του ότι δεν είχε ένα ταξίδι συγκρίσιμο με αυτό άλλων αθλητών.

Αν και δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο για τους λόγους της αναχώρησής του από το Ιράν, ο Βαλιζαντέχ θυμάται το περίπλοκο ταξίδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, χωρίς να έχει επαφή με την οικογένειά του, ούτε να μπορεί να τους δει για μια δεκαετία. μέχρι φέτος.

“Πολλά βάσανα”

Ο Βαλιζαντέχ θυμάται ότι «υπόφερε πολύ». Πρώτος σταθμός του ήταν η Τουρκία, όπου «δούλευε 16 ώρες την ημέρα, κερδίζοντας μόνο 1.000 δολάρια μετά από έξι μήνες. (Οι εργοδότες) μου έδιναν 300 $ το μήνα και έπρεπε να αγοράσω μόνος μου φαγητό. Και αφού δεν είχε σωστά χαρτιά, με κακοποίησαν, δεν με σεβάστηκαν, μου μιλούσαν άσχημα».

Ο Valizadeh θυμήθηκε ότι “ήταν πραγματικά δύσκολο”, αλλά χρειαζόταν αυτά τα χρήματα για να συνεχίσει το ταξίδι του. Στα μέσα του χειμώνα, ενώ διέσχιζε τη Μεσόγειο με ένα μικρό σκάφος, το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό. Ήταν από αυτούς που το εγκατέλειψαν δίνοντας προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά και έφτασαν στην ακτή κολυμπώντας μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Έφτασε στη Γαλλία το 2016 και πρώτα πήγε στο Καλαί.

«Μου είπαν ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι σαν εμένα εκεί και θα ήταν πιο εύκολο να πάρω τα χαρτιά». Όμως η μοίρα δοκίμασε τον μαχητή. Και πάλεψε, χωρίς χρήματα, «για να σωθεί, να μείνει ζωντανός», θυμάται συναισθηματικά. Στη Γαλλία, όπου υπέβαλε αίτηση για το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο του χορηγήθηκε λίγους μήνες αργότερα, ο Jamal Valizadeh είναι πεπεισμένος ότι θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται και να μπορέσει μια μέρα να αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο.

Για αυτόν, το “πάλεμα” είναι οικογενειακή υπόθεση. Ως νέος, ήταν το μόνο αγόρι στην οικογένεια, ανάμεσα στα 34 ξαδέρφια του, που ασχολούνταν με τη γυμναστική και το χάντμπολ, αλλά όχι την πάλη. Αν και πάλευε μαζί τους για διασκέδαση κάθε βράδυ, δεν έπαιρνε το άθλημα στα σοβαρά. Αυτό έγινε αργότερα, και εντυπωσίασε τον προπονητή του «νικώντας τον περιφερειακό πρωταθλητή».

«Τελειώνοντας τη δουλειά»

Ο Valizadeh στέφθηκε πρωταθλητής του Ιράν στην κατηγορία κάτω των 55 κιλών για τρία συνεχόμενα χρόνια, μέχρι το 2013. Αν και όταν έφυγε από τη χώρα, όπου βρισκόταν υπό απειλή, έχασε «την ελπίδα να αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο». Ωστόσο, με το καθεστώς του πρόσφυγα, ο Valizadeh ανέκτησε την ελπίδα ότι είχε χάσει σταδιακά στη γαλλική πόλη Ogy-Montoy-Flanville.

Όλες οι αποφάσεις ζωής αυτού του αθλητή καθοδηγήθηκαν από αυτή την πειθαρχία. Στα ίδια γυμναστήρια πάλης έμαθε να μιλά γαλλικά. «Δεν πέρασα ούτε μία ώρα στα γαλλικά», χαμογελάει. Τώρα, στόχος του είναι «όχι απλώς να είναι τουρίστας στους Ολυμπιακούς Αγώνες», αλλά «να πάρει ένα μετάλλιο».

Στο Saarbrucken, όπου προπονείται, ο Ιρανός υποστηρίζεται από προπονητές και χορηγούς. Περήφανος που προκρίθηκε στους Αγώνες του Παρισιού μαζί με 35 πρόσφυγες αθλητές, λέει ότι έχει «ένα μικρό πράγμα να κάνει για να τελειώσει τη δουλειά: να πάρει ένα μετάλλιο».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πάλη