fbpx

Βρούτσης στη Βουλή: «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα»

Βρούτσης στη Βουλή: «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα»

Στην πρωτολογία του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου των μέτρων αποτροπής και αντιμετώπισης της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων στις βασικές αρχές του σ/ν, υπογραμμίζοντας ότι «ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα, δεν είναι προνομιακό πεδίο για κανένα κόμμα. Είναι σημαντικό ότι όλοι είμαστε απέναντι στη βία και εν τέλει όλοι επιδιώκουμε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες να προασπίζει τον αθλητισμό και να προάγει τις αξίες του».

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε πως οι διατάξεις (σχετικά με τις κάμερες, την ταυτοπροσωπία, την αναβάθμιση της ΔΕΑΒ, τη ρήτρα παραβατικότηας, το e-kouros κ.ά.) έρχονται να συμπληρώσουν κενά και παραλείψεις προηγούμενων νόμων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την προσφορά των προκατόχων του, από τον νόμο πλαίσιο 2725/1999 έως και σήμερα.

Ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Συμφωνώ με τον κ. Κουτσούμπα για το κυρίαρχο ζήτημα του Σχολικού Αθλητισμού και του Αθλητισμού για Όλους. Επίκεινται νομοθετικές ρυθμίσεις μας σε σύντομο χρόνο για να θωρακίσουμε το πλαίσιο του Σχολικού Αθλητισμού και να σταματήσει να υλοποιείται αποσπασματικά.

-Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ήταν συνομιλητές μας όλοι οι φορείς του αθλητισμού, όπως η Super League, η ΕΠΟ, ο ΕΣΑΚΕ. Κάναμε καθαρές εξηγήσεις στις ΠΑΕ, συγκεντρώνοντάς τις πολύ πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου ώστε να είμαστε όλοι μαζί σύμμαχοι ενάντια στη μάστιγας της βίας.

– Δημιουργήσαμε τεχνικά κλιμάκια με τους Γενικούς Γραμματείας του Υπουργείου μας, του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη και επισκεφτήκαμε όλα -και τα 14 γήπεδα- της Super League για να καταγράψουμε ανάγκες και αδυναμίες.

-Σχετικά με τις κάμερες, σε αυτό το σ/ν, σε αντίθεση με προηγούμενα περιγράφεται λέξη λέξη τί πρέπει να κάνουμε και τί θα ακολουθηθεί. Από τον έλεγχο, αν όλα έχουν καλώς που θα γίνεται από την Αστυνομία ως και το τί θα ακολουθεί αν υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

-Προβλέπεται πως η ΔΕΑΒ έρχεται να επιβάλει -για πρώτη φορά- απόλυτα αντικειμενικές, αυτοματοποιημένες, διοικητικές κυρώσεις στις ομάδες με πρόταγμα την ασφάλεια!

Οι ποινές που θα επιβάλλονται θα είναι με δέσμια αρμοδιότητα και χωρίς υποκειμενική αξιολόγηση.

-Η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ και των διεθνών Συνομοσπονδιών, όμως δική μας προτεραιότητα και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εξασφαλίσουμε την έννομη τάξη και την ασφάλεια των πολιτών.

-Το κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, επίσης περιγράφεται λεπτομερώς και επιλύεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σημειώνω ότι έχει λυθεί σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Η ανωνυμία ήταν και είναι βασική αιτία της εγκληματικής συμπεριφοράς, που εκκολάπτεται στα γήπεδα και εδώ ερχόμαστε να κλείσουμε τα κενά.

-Θεσπίζουμε ρήτρα παραβατικότητας, από τους πόρους που λαμβάνουν οι ομάδες μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος. Τα χρήματα που θα εξοικονομούνται θα διατίθενται στη βελτίωση αθλητικών υποδομών.

-Σχετικά με τις Λέσχες Φιλάθλων, θεωρούμε ότι οι φίλαθλοι πρέπει να εκφράζονται και να οργανώνονται, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά με σαφείς όρους. Θα υπάρξουν εκλεγμένες διοικήσεις των Λεσχών, μία ανά έμβλημα ομάδας και θα γίνουν εταίροι μας στη μάχη για τη βία και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με προοπτική να ενταχθούν και στη Διεθνή Ένωση των Λεσχών Φιλάθλων. Η απευθείας σύνδεσή τους με τις ΠΑΕ στοχεύει στο να αναλάβουν -επιτέλους- οι ΠΑΕ τις ευθύνες τους.

Αν είμαστε όλοι ενωμένοι θα μπορέσουμε να επιβάλουμε τις υγιείς δυνάμεις και τους υγιείς φιλάθλους στον αθλητισμό και να αποβάλλουμε τα παραβατικά στοιχεία.

-Στις 21 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε το 1ο μέρος της Ψηφιακής αθλητικής καταγραφής με την πλατφόρμα e-Kouros.

Θα συμπεριλαμβάνει στοιχεία για όλο τον χώρο του Αθλητισμού, ανά άθλημα, ανά νομό και ανα Περιφέρεια της χώρας. Θα είναι το πολυτιμότερο εργαλείο ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του αθλητισμού μας».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Υπουργείο Αθλητισμού