fbpx

Η ιστορία του Μπέιζμπολ

Η ιστορία του Μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ σαν άθλημα επινοήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά η πρώιμη μορφή του είναι ένας συμψηφισμών των αγγλικών αθλημάτων ράουντερς και κρίκετ. Το μπέιζμπολ είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα τις ΗΠΑ.

1830

Οι πρώτες μορφές μπέιζμπολ ξεκίνησαν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1830. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε μια σωρεία παιχνιδιών με ρόπαλο και μπάλα. Είχαν γίνει αναφορές σε ονόματα όπως το «τάουνμπολ» ή το «ράουντμπολ».

1845

Ο Αλεξάντερ Κάρτραϊτ, μέλος του συλλόγου Νίκερμπόκερς με έδρα τη Νέα Υόρκη, ήταν επικεφαλής της καταγραφής των κανονισμών των Νίκερμπόκερς για το μπέιζμπολ. Πιο συγκεκριμένα, άλλαξαν αρκετοί κανονισμοί, όπως το μέγεθος μικρότερης μπάλας αλλά και οι τεχνική απομάκρυνσης ενός επιθετικού.

1946

Ο πρώτος αγώνας που αναγνωρίστηκε ως επίσημος διαδραματίστηκε το 1946 στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ. Οι Νιου Γιορκ Νάιν επικράτησαν επί των Νίκερμπόκερς με 23-1 σε τέσσερις περιόδους. Το άθλημα δεν έχει αλλάξει έκτοτε, αφού οι ίδιοι κανόνες εξελίσσονται αλλά η βασική ιδέα έχει μείνει αναλλοίωτη.  

1984

Το 1984 και το 1988 το μπέιζμπολ συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ως άθλημα υπό δοκιμή και τελικά έγινε επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα από το 1992 στη Βερκελώνη έως το 2004.

2012 – σήμερα

Το 2012 αποφασίστηκε η κατάργηση του μπέιζμπολ από τα ολυμπιακά αθλήματα όπως και το συγγενικό γυναικείο σόφτμπολ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Διάφορα Αθλήματα