fbpx

Η ιστορία του Σόφτμπολ

Η ιστορία του Σόφτμπολ

Το σόφτμπολ ή αλλιώς ελαφροσφαίριση είναι μια παραλλαγή του μπέιζμπολ, το οποίο παίζεται με μεγαλύτερη μπάλα σε μικρότερο γήπεδο.

1887

Το σόφτμπολ σαν άθλημα επινοήθηκε το 1887 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το συγκεκριμένο άθλημα είχε ως πλεονέκτημα πως παιζόταν μονάχα σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια αποκαλούνταν και μπέιζμπολ κλειστού χώρου.

1926

Για πρώτη φορά το 1926, το συγκεκριμένο άθλημα πήρε επίσημη ονομασία «Σόφτμπολ». Το όνομα επινοήθηκε από τον Γούλοτερ Χάκανσον της ΧΑΝ, σε μια συνεδρίαση του Εθνικού Κογκρέσου Αναψυχής.

1934 – 1940

Σε ένα τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Έκθεση του Σικάγου, κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου και έτσι έγινε η πρώτη διάδοση του συγκεκριμένου αθλήματος. Μέχρι και το 1940 το σόφτμπολ ταχείας ρίψης άρχισε να κυριαρχεί, συγκριτικά με το σόφτμπολ βραδείας ρίψης. Βέβαια, κοινή επιθυμία ήταν να επιμηκυνθεί η απόσταση ρίψης.

1953

Μέχρι και το 1953 η βραδεία ρίψη ξεπέρασε σε δημοτικότητα την ταχεία, ενώ το ίδιο έτος αναγνωρίστηκε επίσημα όταν και προστέθηκε στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Ερασιτεχνικού Σόφτμπολ.

1991

Το 1991 το σόφτμπολ ταχείας-ρίψης γυναικών έκανε το ντεμπούτο του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες σηματοδότησαν ουσιαστικά το κλειδί στην καθιέρωση του σόφτμπολ.  

1997

Το σόφτμπολ πέρασε και τα ελληνικά σύνορα, φέρνοντας το στην καθημερινότητα. Έτσι το 1997 ιδρύθηκε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Σόφτμπολ (ΕΦΟΣ) και έκτοτε αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης Σόφτμπολ.

2002

Το 2002 το 16 ιντσών σόφμπολ βραδείας ρίψης, αφαιρέθηκε από τους επίσημους κανονισμούς της ΔΟΣ. Ωστόσο εξακολουθεί να παίζεται στις ΗΠΑ υπό τους κανόνες του Συνδέσμου Ερασιτεχνικού Σόφτμπολ .

2012

Στην 117η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποφασίστηκε η αφαίρεση του του σόφτμπολ και του μπέιζμπολ από τα Ολυμπιακά Αθλήματα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Διάφορα Αθλήματα