fbpx

Ευρωπαϊκό Ομαδικό: Ιστορική 5η θέση για την εθνική γυναικών σκακιού στο Μαυροβούνιο

Ευρωπαϊκό Ομαδικό: Ιστορική 5η θέση για την εθνική γυναικών σκακιού στο Μαυροβούνιο

Με νίκη στον τελευταίο 9ο γύρο επί της Σλοβενίας με σκορ 2,5-1,5 και εξαιρετική συνολική εμφάνιση ολοκλήρωσε τους αγώνες της η εθνική γυναικών σκακιού στο φετινό Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο (11-20/11).

Η εθνική γυναικών έφτασε πολύ κοντά στο χάλκινο μετάλλιο αφού συγκέντρωσε 12 βαθμούς σε 9 αγώνες (5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες) και ισοβάθμησε στις θέσεις 3 έως 6. Μετά την άρση της ισοβαθμίας πήρε τελικά την 5η θέση σύμφωνα με τα κριτήρια των αγώνων.

Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Γαλλία, 4η ήταν η ομάδα της Ουκρανίας και 6η η Πολωνία. Πρωταθλήτρια στην κατηγορία γυναικών αναδείχθηκε η Βουλγαρία με 16 βαθμούς και τη 2η θέση πήρε το Αζερμπαϊτζάν με 15 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η 5η θέση είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει σημειώσει η εθνική ομάδα γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η “γαλανόλευκη” αποτελούταν από τις Σταυρούλα Τσολακίδου,  Αναστασία ΑβραμίδουΚατερίνα ΠαυλίδουΜαρίνα Μακροπούλου και Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη. Αρχηγός της εθνικής γυναικών ήταν ο GM Χρήστος Μπανίκας.

Από την άλλη, η εθνική ομάδα ανδρών (Νικόλας Θεοδώρου, Δημήτρης Μαστροβασίλης, Σταμάτης Κούρκουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου και Ευγένιος Ιωαννίδης) με σημαντικές νίκες έναντι ισχυρών ομάδων (2,5-1,5 με την Ισπανία, 2,5-1,5 με το Αζερμπαϊτζάν, 2,5-1,5 με την Πολωνία), διεκδίκησε μέχρι το τέλος μια θέση στα μετάλλια, αφού μέχρι και τον 8ο γύρο ισοβαθμούσε στην 3η θέση. Η ήττα στο τελευταίο γύρο από την πρωταθλήτρια Σερβία με σκορ 3-1 της στέρησε το μετάλλιο.

Με 11 βαθμούς (5 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες) ισοβάθμησε στις θέσεις 6 έως 12 και τελικά κατετάγη 12η σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Σερβίας με 15 βαθμούς με 2η τη Γερμανία που είχε τους ίδιους βαθμούς άλλα χειρότερο κριτήριο ισοβαθμίας. Την 3η θέση πήρε η Αρμενία με 13 βαθμούς. Αρχηγός της εθνικής ανδρών ήταν ο GM Γιάννης Νικολαΐδης.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Σκάκι