fbpx

Ιστορική αναδρομή της ΕΟΔ

Ιστορική αναδρομή της ΕΟΔ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Διελκυστίνδας δημιουργήθηκε ως ιδέα το 2003 και πήρε σάρκα και οστά το 2004.
Το άθλημα της Διελκυστίνδας ήταν Ολυμπιακό Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 έως και το 1920.
Από το 1924 η ΔΟΕ αφαίρεσε το άθλημα από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν είχε τα μέλη που απαιτούσε για να διατηρηθεί στο πρόγραμμα.
Το 1978 η ΔΟΕ αναγνώρισε την TWIF ως μέλος της και ενέταξε το άθλημα της Διελκυστίνδας στα Προολυμπιακά.
Από τότε διοργανώνονται Παγκόσμια και Ηπειρωτικά πρωταθλήματα κάθε δύο χρόνια και το Άθλημα προσπαθεί να επανέλθει στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα.
Η ένταξη της ΕΟΔ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία έγινε αμέσως μετά την αναγνώριση της το 2004 και από τότε έγινε ενεργό μέλος με προσπάθεια συμμετοχής και εκμάθησης του αθλήματος σύμφωνα με τις οδηγίες της TWIF.
Η ΕΟΔ έχει έδρα την πόλη της Λαμίας και τα μέλη της είναι σύλλογοι που έχουν δημιουργήσει κλάδο άθλησης για το άθλημα της Διελκυστίνδας.
Η ιδέα της οργανωμένης παρουσίασης του αθλήματος ανήκει στους Παναγιώτη Κουτρούμπα και Βαγγέλη Κούτρα
Μετά την αποχώρηση όμως του πρώτου το ταξίδι της ΕΟΔ συνεχίστηκε από τον δεύτερο με την υποστήριξη των αθλητών – μαθητών του που μοιράστηκαν το ίδιο όνειρο με αυτόν.
Έτσι η πρώτη επίσημη ομάδα της χώρας αποτελούνταν από τους: Κώστας Τσουφτέρης, Βαγγέλης Στόκας, Αλέξανδρος Μωραΐτης, Νικήτα Χήρα, Άρης Σειταρίδης, Μιχάλη Παγγέλα, Παναγιώτη Τσαρούχη, Φίλιππο Βαρβία, Νικόλα Ράπτη, Παντελή Λαλαούνη, Λεωνίδα Λογοθέτη και τον Κύπριο Νικόλα Καραμάνου.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά