fbpx

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος έχει διαλυθεί; Είναι όλα στον αέρα;

Παγκράτιο

Στα χέρια μας έχουν έρθει εδώ και καιρό και συνεχίζουν να έρχονται δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες φαίνεται η διάλυση του καταστατικού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (ΠΟΠΑ). Ένα καταστατικό δηλαδή που ανήκει σε ένα αστικό σωματείο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, από το 2009! Παρόλο δε που η ΠOΠΑ με την διοίκηση της επανήλθε για να διακόψει αυτή την απόφαση στο τέλος οι ίδιοι παραιτήθηκαν από αυτό το δικαίωμα!

Η ΠOΠΑ έχει ιδρυθεί ως αστικό σωματείο στην Αθήνα το 2002. Από τότε δεν έχει καμία διεθνή αναγνώριση από κάποιον επίσημο διεθνή φορέα αναγνώρισης αγωνισμάτων και αυτό γιατί δεν έχει μέλη αναγνωρισμένες χώρες και δεν πληροί τα κριτήρια! Η διάλυση της έγινε το 2009 μετά από προσφυγή των μελών της εναντίον της. Το 2024 ήρθε η παραίτηση από τριτανακοπή και ασφαλιστικά από τη διοίκηση της ως φυσικό επακόλουθο. Ένα μικρό απόσπασμα του μακροσκελέστατου εγγράφου ακολουθεί…

Ενώ το Παγκράτιο της Πάλης διεθνώς εξελίσσεται και αποκτά κύρος με την συμμετοχή του στα World Combat Games της ΔΟΕ και της GAISF στο Ριάντ το 2023 (με Χάλκινο μετάλλιο από την Φωτεινή Αντωνιάδη). Ακολουθεί η προετοιμασία Πανευρωπαϊκών στην Γερμανία και Πανασιατικών στο Καζακστάν το 2024. Στην Ελλάδα η αρχαία τραγωδία με το Παγκράτιο άθλημα συνεχίζεται!

Παράλληλα από την άλλη πλευρά η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης ζητά επανειλημμένα να καταγραφεί στη δύναμή της ως κλάδος άθλησης στα μη Ολυμπιακά αγωνίσματα το Παγκράτιο. Τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε ως τώρα ο Υπουργός Αθλητισμού και η αρμόδια υπηρεσία δεν αντιδρούν! Να θυμίσουμε ότι η υπερκείμενη Παγκόσμια Ομοσπονδία η United World Wrestling το έχει επίσημα υπό την σκέπη της, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας. Το Παγκράτιο υπό την αιγίδα της UWW έχει μπει στα μεγάλα αθλητικά σαλόνια ισάξια με τα υπόλοιπα μαχητικά αθλήματα

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρόλο που ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και οι σχετικές υπηρεσίες της ΓΓΑ είναι γνώστες του προβλήματος, εδώ και καιρό, φαίνεται να προσπαθούν, πέρα από την αρμοδιότητα τους, να αναγνωρίσ(ζ)ουν ως Παγκόσμιο φορέα Παγκρατίου αθλήματος ένα αστικό σωματείο στην Αθήνα. Με τον ίδιο άνθρωπο πρόεδρο και τον ίδιο γραμματέα και χωρίς άλλες χώρες μέλη με αναγνωρισμένες ομοσπονδίες στις χώρες τους, παρά μόνο φυσικά πρόσωπα ή σχολές!

Όλα αυτά δε θα είχαν καμία σημασία εάν τόσα χρόνια δεν έπαιρνε η ΕΟΠΑ χρηματοδότηση κρατική. Έστω αυτό το “χαρτζιλίκι” για συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε μια ανύπαρκτη παγκόσμια ομοσπονδία (όπως φαίνεται). Δεκάδες άνθρωποι έχουν επενδύσει την καριέρα τους και τα όνειρα τους όμως σε αυτό. Έχουν λάβει πτυχία προπονητών, διδάσκουν σε συλλόγους ή ακόμα και βαθμούς σε δημόσιες υπηρεσίες με “ανύπαρκτες νίκες”. Ανύπαρκτες με την έννοια του ως μη γενόμενες, λόγω μη συμμετοχής αναγνωρισμένων επίσημα από τις χώρες τους Ομοσπονδιών μελών παρά με συμμετοχές απλών σωματείων! Ένα ντόμινο πράξεων και εξελίξεων που όταν καταρρεύσει κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες.

Αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει πραγματικά κάποιος έλεγχος σε όλα αυτά που καταγγέλλονται. Από όσο γνωρίζουμε από το 2009 υπάρχουν συνεχόμενες καταγγελίες στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς! Τα θυμόμαστε πάρα πολύ καλά και εμείς από την εποχή των περιοδικών και των αντίστοιχων τηλεοπτικών εκπομπών του RINGsports! Να που 15 χρόνια μετά τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας!

Εν κατακλείδι η ΓΓΑ καλείται να πάρει μια απόφαση, άμεσα και να μην στρουθοκαμηλίζει. Είναι αναγκαίο να τελειώσει ένα θέμα-πρόβλημα που διαιωνίζεται και να δοθούν απαντήσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Υ.Γ. Χαρτούρα σελίδων υπάρχει άπειρη και είναι στα χέρια μας, για αυτό και γράφουμε τη γνώμη μας. Όπως κάνουμε πάντα επιλέγουμε το καλό του αθλήματος και όσων επενδύουν σε αυτό και όχι πλευρές. Δεν ανεβάζουμε τις δικαστικές αποφάσεις, την αλληλογραφία με ΓΓΑ και για τεχνικούς λόγους. Όλοι όσοι αναφέρονται στο άρθρο και πρωτίστως η ΓΓΑ τα έχουν όλα στα χέρια τους και τα γνωρίζουν πολύ καλά.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά