fbpx

Μποϊκοτάζ της IFMA στην Καμπότζη και τους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας για το “Κουν Χμερ”

Μποϊκοτάζ της IFMA στην Καμπότζη και τους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας για το “Κουν Χμερ”

Συνέντευξη Τύπου στην οποία… απασφάλισε, παρέθεσε η IFMA (International Federation of Muaythai Associations). Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα επεισόδιο κλιμάκωσης ανάμεσα στην IFMA και την Καμπότζη, για την επιλογή της τελευταίας να συμπεριλάβει το Μουάι Τάι στο πρόγραμμα των Αγώνων Νοτιοανατολικής Ασίας (που φιλοξενεί φέτος), υπό την ονομασία Κουν Χμερ.

Διαχρονικά, η Ταϊλάνδη κατηγορεί την Καμπότζη πως με την ονομασία Κουν Χμερ αναφέρεται στο Μουάι Τάι και προσπαθεί να το… υπεξαιρέσει ως πολιτισμικό στοιχείο. Ο αντίλογος της Καμπότζης είναι ότι το Κουν Χμερ είναι στην πραγματικότητα η αυθεντική πολεμική τέχνη και ότι η Ταϊλάνδη έχει πραγματοποιήσει τη σχετική “κλοπή” εδώ και χρόνια.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπο που παραχώρησε η IFMA.

Με το σπορ του Κουν Χμερ (και όχι του Μουάι Τάι) να είναι εν τέλει αυτό που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Αγώνων, η IFMA βγήκε στην αντεπίθεση, γνωστοποιώντας πως απαγορεύει σε κάθε μέλος οποιασδήποτε Εθνικής Ομοσπονδίας του Μουάι Τάι να συμμετάσχει στη διοργάνωση. Βασικό επιχείρημα για αυτή τη θέση είναι η έλλειψη διεθνούς θεσμικής αναγνώρισης του Κουν Χμερ.

Συγκεκριμένα, η IFMA υπογραμμίζει ότι το Κουν Χμερ είναι ένα σπορ δίχως επίσημη αναγνώριση από τη ΔΟΕ και δεν διαθέτει καν εσωτερικό οργανισμό αντιντόπινγκ τον οποίο να αναγνωρίζει η WADA. Η πιο σημαντική κατηγορία όμως είναι πως η Ολυμπιακή Επιτροπή Καμπότζης και ειδικά ο πρόεδρός της, Βαθ Τσαμροέουν, παρέλειψε να συνεργαστεί με τη ΔΟΕ, το Ολυμπιακό Συμβούλιο Ασίας και την IFMA. Επιπρόσθετα, κατηγορείται ότι… αντέγραψε το τεχνικό εγχειρίδιο της IMFA, από την τελευταία συμμετοχή του Μουάι Τάι σε Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας, το 2021 στο Βιετνάμ!

Έχοντας ως υπόβαθρο αυτά τα δεδομένα, η IFMA ανέφερε από την πλευρά της πως δεν έχει καμία απολύτως αντιπαλότητα με το ίδιο το Κουν Χμερ, δεν πρόκειται να καλέσει σε κάποιο (ευρύτερο) μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει στις Εθνικές Ομοσπονδίες της να κατεβούν στη διοργάνωση με την “ταμπέλα” του Μουάι Τάι, το οποίο άλλωστε αντιπροσωπεύουν.

Ως κεντρική αιτία δηλώνεται η ασφάλεια των αθλητών, καθώς δεν δύναται η IFMA να τους επιστρέψει να αγωνιστούν σε ένα τουρνουά de facto Μουάι Τάι (έστω και με διαφορετική ονομασία), το οποίο δεν εποπτεύεται από μια αναγνωρισμένη διοικητική αρχή, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει και η ορθή “αστυνόμευση”, λόγω μην αναγνωρισμένου οργανισμού ελέγχου αντιντόπινγκ.

Σημειώνεται πως οι Αγώνες Νοτιονατολικής Ασίας είναι προγραμματισμένοι για το διάστημα 5-17 Μαΐου, στην πόλη Πνομ Πεν και θα συμμετάσχουν 11 χώρες.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά