fbpx

DRCS Αφιέρωμα

DRCS Αφιέρωμα

Το DRCS είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία στις πολεμικές τέχνες και στην αυτοάμυνα και από την Υπηρεσία σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές Υπηρεσίες. Στο DRCS εκπαιδεύονται πολίτες αλλά και στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτοάμυνα είναι η αναγκαία χρήση βίας στην οποία καταφεύγει κάποιος για να προφυλάξει την σωματική του ακεραιότητα ή για να υπερασπισθεί κάποιον από άδικη και άμεση επίθεση. Οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης σε διάφορα στυλ πολεμικών τεχνών και δοκιμασίας αυτών σε καταστάσεις ανάγκης στον δρόμο. Ποτέ δεν υπήρξε μια πολεμική τέχνη η οποία να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις τόσο της εκπαίδευσης όσο και της επιμόρφωσης στο θέμα της αυτοάμυνας. Στις μαχητικές τέχνες ο κάθε εκπαιδευόμενος πρέπει να μπει στο καλούπι που επιβάλει η τέχνη την οποία διδάσκεται. Όταν όμως κάποιος προσπαθεί να μάθει αυτοάμυνα μέσα από μια πολεμική ή μαχητική τέχνη, δυστυχώς θα καταλήξει σε αυτό το καλούπι. Δεν του δίνεται η ελευθερία να κινηθεί όπως απαιτεί μια κατάσταση. Αυτό που θα κάνει είναι να τον περιορίσει και να του επιβάλει την κίνηση η οποία διδάσκεται. Η αυτοάμυνα βασίζεται στην προσαρμογή. Ο εκπαιδευόμενος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται στον τρόπο που απαιτεί η κατάσταση. Πρέπει να είναι ελεύθερος κι όχι πιεσμένος σκεπτόμενος για παράδειγμα ότι η άμυνα με το χέρι του δεν είναι στη σωστή γωνία ή ότι τα πόδια του έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο άνοιγμα από αυτό που έχει διδαχθεί. Οι στάσεις του και οι κινήσεις του πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτές που του επιτρέπει η σωματική, η φυσική, η ψυχολογική και η πνευματική του κατάσταση.

 Σίγουρα υπάρχουν κάποιες βασικές στάσεις σώματος και κινήσεις. Στάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε τις τεχνικές μας. Δεν κλειδωνόμαστε όμως σε αυτές. Προσαρμοζόμαστε. Συνήθως βλέπουμε καταχωρήσεις για σχολές οι οποίες διδάσκουν μαχητικές τέχνες και αυτοάμυνα, χωρίς όμως να έχουν τη παραμικρή ιδέα για το τι είναι η αυτοάμυνα. Έτσι καταλήγουν να διδάσκουν την μαχητική τους τέχνη ως αυτοάμυνα. Μερικές φορές για να εντυπωσιάσουν τους μαθητές τους βάζουν μέσα και ακροβατικά. Κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αυτοάμυνα είναι κάτι το λιτό. Λίγες κινήσεις, καθαρές και ελεύθερες. Όχι εντυπωσιακές και στυλιζαρισμένες. Δεν προσπαθούμε να δείξουμε στον αντίπαλο μας πόσο καλοί είμαστε στην τέχνη μας. Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί. Δεν είναι άθλημα ή αγώνας μαχητικών τεχνών. Είναι μάχη σώμα με σώμα. Δεν υπάρχει ισοπαλία. Δεν προσπαθούμε να επιστρέψουμε σπίτι μας με ένα μετάλλιο. Προσπαθούμε απλώς να επιστρέψουμε σπίτι μας. Και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να το πετύχουμε.

Το DRCS (Directive Reactive Controlling System) είναι ένα σύστημα κοντινής μάχης το οποίο βασίζεται στην άμεση αντίδραση και εν συνεχεία στον έλεγχο του αντιπάλου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι εύκολο και κατανοητό για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής θέσης και σκοπό έχει την σύντομη σε χρόνο αφομοίωση των τεχνικών και τακτικών από τον εκπαιδευόμενο και αφορά όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους εργαζόμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Υπηρεσίες Ασφαλείας και Φύλαξης, έτσι ώστε το DRCS να είναι άρτια προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Αποτελείται από έξι επίπεδα εκπαίδευσης, όχι ζώνες, που βοηθούν τον εκπαιδευόμενο να κατακτήσει τον σκοπό της εκπαίδευσης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να μπορεί να αμυνθεί ή και να προστατέψει τους δικούς του σε περίπτωση που βρεθεί σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Οι τεχνικές είναι απλές, με αποτέλεσμα την εύκολη κατανόηση και εκμάθηση από οποιονδήποτε. Δεν είναι μια πολεμική τέχνη ή ένα μαχητικό άθλημα. Είναι ένα σύστημα προσαρμοσμένης μάχης. Προσαρμοσμένης στις ανάγκες όλων των ανθρώπων και του κάθε ενός ξεχωριστά. Είναι εκπαίδευση με βάση τις αληθινές συνθήκες κινδύνου. Είναι το DRCS.

https://drcs.apexsports.gr/2022/12/29/efthymios-tourtidis-o-anthropos-piso-apo-to-drcs/
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά