fbpx

Βυζαντινή Ξιφομαχία: Η χρήση της ανάστροφης λαβής με σπαθί (vid)

Βυζαντινή Ξιφομαχία: Η χρήση της ανάστροφης λαβής με σπαθί (vid)

Κείμενο του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή Ξιφασκίας εκπαιδευτή ενόπλου Παμμαχου και Οπλομαχίας, ιστορικού ερευνητή της μεσαιωνικής περιόδου

Σε όλες τις πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιούν σπαθί υπάρχει η απορία αν η αναστροφή λαβή στο σπαθί είναι πρακτική. Σε κάποια ανατολικά σύστημα υπάρχει η χρήση της. Στα Δυτικά τα βλέπουμε συνήθως σε έργα τέχνης σχεδόν όλων των περιόδων. 

Σίγουρα ήταν σε χρήση από τους αρχαίους Ρωμαίους και αργότερα από  τους Βυζαντινούς σε μάχες σώμα με σώμα έχοντας ωστόσο ελάχιστες κινήσεις εφόσον η μάχη γίνονταν σε τείχος ασπίδων. 

Μάλιστα ο Μαρίνος Σανούδος ο οποίος ήταν απόγονος των Βενετών του Δουκάτου της Νάξου τον 13ο-14ο αιώνα  γράφει στο βιβλίο του ότι το στυλ μάχης με αναστροφή λαβή του σπαθιού  είναι Ρωμαϊκό, δηλαδή Βυζαντινό. 

Ενδεικτικά παραθέτω μερικές φωτογραφίες από διαφορετικές χρονικές περιόδους και Ευρωπαϊκά κράτη που οι στρατιώτες τους την χρησιμοποιούσαν.

Μπορούμε να δούμε Ρωμαίο λεγεωνάριο να εξολοθρεύει έναν Δάκα με αυτόν τον τρόπο. Σε Βυζαντινά ανάγλυφα του 10-11ου αιώνα μπορούμε να δούμε ελαφρούς στρατιώτες με ασπίδα και σκουταρίσκιο να έχουν μια θέση φύλαξης χρησιμοποιώντας αυτή την λαβή. 

Την ίδια στάση βλέπουνε σε μεσαιωνικές μινιατούρες της Γαλλίας και της Αγγλίας να πολεμούν οι στρατιώτες με αυτό τον τρόπο.

Σε Γερμανικά εγχειρίδια Οπλομαχίας του ύστερου μεσαίωνα και τις αναγέννησης βλέπουμε την χρήση του με διάφορων τύπων σπαθιά. 

Στην Σερβία βλέπουμε πάλι να παρουσιάζετε αυτός ο τρόπος αν και η χρήση της είναι για εκτέλεση.

Πάλι στο Βυζάντιο βλέπουμε φορητή εικόνα με στρατιωτικό άγιο να θηκαρώνει ή να βγάζει το σπαθί του με αυτό τον τρόπο προφανώς για να ξιφομαχήσει με αυτόν τον τρόπο. 

Τέλος βλέπουμε αναβιωτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες‘ με ύστερο Ρωμαϊκό εξοπλισμό έχοντας την ανάστροφη λαβή και μονομαχία μαχητών της ίδιας σχολής με μακρύ εναντίον Βυζαντινού σπαθιού και σκουταρίσκιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η ξιφομαχία φαίνεται και σε μάχες και σε μονομαχίες. Ωστόσο για να είναι χρήσιμη θα πρέπει να έχει κλείσει η απόσταση και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είναι καλύτερα αξιόμαχη με χρήση μεγάλης ασπίδας. 

Δείτε την χρήση της σε μονομαχίες (όχι συνασκήσεις) με μάχες με μακρύ σπαθί εναντίον σπαθί και ασπίδα το οποίο κρατείται με αναστροφή λαβή. Με μακρύ σπαθί εναντίον σπαθί ενός χεριού που κρατείται με αναστροφή λαβή και  μακρύ σπαθί εναντίον σπαθί ενός χεριού χωρίς ασπίδα έτσι ώστε να μπορείτε να αντιληφθείτε τις διαφορές. 

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά