fbpx

Κώστας Παπαδόπουλος: Ο «Ice Man» του Καράτε τώρα και στο Κολέγιο

Κώστας Παπαδόπουλος: Ο «Ice Man» του Καράτε τώρα και στο Κολέγιο

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο τεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, ο οποίος μαζί με την παλιοπαρέα, Δημήτρη Τριανταφύλλη, Σπύρο Μαργαριτόπουλο, Γιώργο Τζάνο αναμορφώνουν το ελληνικό Καράτε και το στέλνουν εκεί που του αξίζει, στην κορυφή.

Είναι αυτός που έχει δηλώσει «Έχω μάθει με ό,τι καταπιάνομαι στη ζωή μου να πετυχαίνω, είτε αφορά την καριέρα μου ως αθλητής είτε την μετέπειτα επαγγελματική μου εξέλιξη. Έχω την ευτυχία και ταυτόχρονα την… κατάρα να μοχθώ για να είμαι ο καλύτερος»

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας καρατέκα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και ο μοναδικός που το κατάφερε τον 20ο αιώνα! Και δεν είμαι μόνο αυτό. Το έκανε τόσο εμφατικά που το όνομα του μνημονεύεται ακόμα στο παγκόσμιο Καράτε, κι ας έχουν περάσει από τότε 25 χρόνια. Τότε που ένας 24χρονος, ζυγίζοντας μόλις 72 κιλά, πήρε την Open κατηγορία κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά. Τότε που το Καράτε ήταν πολύ σκληρό και που η διαφορά κιλών (πολλές φορές και πάνω από 15 σε όπεν) έκανε τη διαφορά.

Κι αν αυτή ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα στα «κιτάπια» του Καράτε ακολούθησαν κι άλλες πολλές. Εκτός όμως από το να διαπρέπει ως αθλητής ή πλέον προπονητής στο τατάμι, ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο εμπνευστής του Hellweek, ο εκπαιδευτής που έκανε τοξοβόλο (και ντούμπλαρε) τον Gerald Butler για τις ανάγκες του ρόλου του κι αμέτρητα ακόμα συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Αυτή τη φορά ήρθε μια λιτή ανακοίνωση, η οποία δε μπορεί να περάσει στα «ψιλά». Τι έλεγε αυτή; «Πρεσβευτής στα μαχητικά σπορ στο πρόγραμμα μας στη Θεσσαλονίκη είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του καράτε Κώστας Παπαδόπουλος. Τιμή για την ομάδα μας που θα είναι μαζί μας! Sports science and coaching στο New York College, σε ένα πρόγραμμα που καλύπτει το νομικό πλαίσιο για άδεια άσκησης επαγγέλματος» έλεγε λοιπόν η ανακοίνωση του New York College (nyc.gr)

Πέρα λοιπόν από την πρώτη κουβέντα του «Πάμε καλά, υπάρχει δυνατή ομάδα και βήμα- βήμα προχωράμε», η οποία μόνο αρκετή δεν είναι, δε γινόταν λοιπόν να μη μιλήσουμε με τον Κώστα, να μας εξηγήσει τι σημαίνει όλο αυτό, τόσο για τον ίδιο όσο και για το Καράτε.

Κώστα πες μας λίγο για αυτή τη συνεργασία. Τι ακριβώς είναι;

Τα σπορ είναι μία πολύπλοκη ψυχοσωματική και νοητική διαδικασία. Ειδικά τα μαχητικά αθλήματα αποτελούσαν και αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση και αντικείμενο έρευνας για τις αθλητικές επιστήμες. Η ανάγκη εξέλιξης, έρευνας και διδασκαλίας σε επιστημονική βάση των μαχητών αθλημάτων, είχε σαν αποτέλεσμα την συνεύρεση και συνεργασία σπουδαίων επιστημόνων.

Η Γέννηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο για τα μαχητικά αθλήματα, ήταν επιτακτική ανάγκη και έτσι και έγινε .

Πόσο θεωρείς ότι θα βοηθήσει τους προπονητές- εκπαιδευτές;

Ο τίτλος σπουδών του προπονητή μαχητικών αθλημάτων (με ειδικότητα στο κάθε μαχητικό άθλημα…πχ καράτε ή ταε κβον ντο)….. είναι αναγνωρισμένος από το Ελληνικό κράτος και την ευρωπαϊκή ένωση, καλύπτει νομικά τους προπονητές για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το κυριότερο δίνει επιστημονική οντότητα και κύρος στην έννοια του προπονητή. Ο απόφοιτος του New York College κερδίζει δύο ειδικότητες μαχητικών αθλημάτων την μια με δίπλωμα Α’ προπονητή και μία δεύτερη με δίπλωμα Β’ .

Πολυπράγμων. Προπονητής στο ΑΣ Σότοκαν Λάκκωμα, τεχνικός διευθυντής στην Ομοσπονδία, Λιμενικό, Κολέγιο κι αμέτρητα ακόμα. Πως χωρούν όλα αυτά σε ένα 24ωρο;

Η μάθηση και η εξέλιξη αφορά μία δια βίου διαδικασία. Δεν μπορώ να ζητώ να εξελίσσονται οι γύρω μου όταν εγώ μένω στάσιμος. Άρα δικαιολογίες του τύπου “δεν έχω χρόνο” ….ή “κουράζομαι”…..δεν πρέπει να υπάρχουν στο λεξιλόγιο μας όταν θέλουμε να εξελιχθουμε όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά κυρίως ως άνθρωποι.

Έχουν περάσει 20 χρόνια ακριβώς από τότε που ήσουν εξώφυλλο στο περιοδικό Ringsports και τώρα πάλι εδώ. Τι σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις;

Η οικογένεια μου αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης και κίνητρο για ότι κάνω. Δεν έχω γεννηθεί με κανένα εγχειρίδιο γονέα ,έχω κάνει και κάνω πολλά λάθη, προσπαθώ να τα αναγνωρίζω να ζητάω συγνώμη και συνεχίζω να αποτελώ όσο το δυνατόν θετικό πρότυπο για δικούς μου ανθρώπους.

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή που αποτελώ τον πρεσβευτή των μαχητικών αθλημάτων σε έναν μεγάλο διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό. Θα προσπαθήσω να κάνω τα πάντα για να οδηγήσω τα νέα παιδιά να αποκτήσουν επιστημονική εξειδίκευση στο αντικείμενο των πολεμικών τεχνών. Νομίζω είναι ο μόνος τρόπος για να παραμερίσουμε οι μεγαλύτεροι και να αναλάβει μια νέα γενιά που διαθέτει όραμα , πολύ πιο έτοιμη, πολύ πιο δημιουργική από εμάς.

2003- 2023. Το 2043 τι θα γράφουμε;

Ελπίζω να υπάρχουν πολλοί πιο αξιόλογοι άνθρωποι από εμένα, να έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι εγώ και να είμαστε γεροί να ασχολούμαστε με αυτούς

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά