fbpx

IBA: Το 2023 μια χρονιά ορόσημο για την πυγμαχία

IBA: Το 2023 μια χρονιά ορόσημο για την πυγμαχία

Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) ολοκληρώνει το ημερολογιακό έτος του 2023 περήφανη για τα επιτεύγματά της τους τελευταίους 12 μήνες. Μετά από δεκάδες θεαματικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, η IBA συνεχίζει να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους αθλητές και τους προπονητές. Επιπρόσθετα συνεχίζει παράλληλα και τη συνεχή ανάπτυξη της πυγμαχίας μέσω των Εθνικών της Ομοσπονδιών σε όλο τον κόσμο.

Το 2023 ανακηρύχθηκε Έτος της Ασίας και η ήπειρος βρέθηκε στο επίκεντρο με δύο μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών IBA που διεξήχθη στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Εκεί έδωσαν το παρόν 324 πυγμάχοι από 65 χώρες σε 12 κατηγορίες βάρους. Η διοργανώτρια ομάδα Ινδία ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας των μεταλλίων με 4 χρυσά μετάλλια, ακολουθούμενη από την Κίνα με 3 χρυσά, 1 ασημένιο, 3 χάλκινα μετάλλια και τη Ρωσία με ένα από κάθε μετάλλιο. Οι νικητές έλαβαν το χρηματικό έπαθλο των $100.000, ενώ οι ασημένιοι $50.000 και κάθε κάτοχος χάλκινου μεταλλίου έλαβαν $25.000.

Το IBA Women and Sport Conference πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί και έγινε ένα ακόμη ορόσημο για την ανάπτυξη της γυναικείας πυγμαχίας με κύριο θέμα του συνεδρίου το Level Canvas – Equal Opportunities, Breaking the Barriers to Women’s Participation in Sport.

Τον Μάιο, η Τασκένδη έγινε περήφανος οικοδεσπότης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πυγμαχίας Ανδρών IBA με παρόντες 538 πυγμάχους από 107 χώρες. Η ομάδα του Ουζμπεκιστάν βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων με 5 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια. Το Καζακστάν (4-1-0) και η Ρωσία (2-0-4) κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Ένα αυξημένο χρηματικό χρηματικό έπαθλο υπήρχε για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις φέτος με 5,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ να διακυβεύονται για την Τασκένδη 2023. Επιπλέον, για πρώτη φορά, στους προημιτελικούς απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα καθιστώντας το ως το κορυφαίο τουρνουά της χρονιάς.

Η IBA τήρησε τη δέσμευσή της στο Πρόγραμμα Οικονομικής Υποστήριξης (FSP) με επιχορηγήσεις για Εθνικές Ομοσπονδίες και βοήθεια προς τις ομάδες που συμμετέχουν στις μεγάλες διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Πυγμαχίας στο Ντουμπάι, το οποίο είναι πραγματικά καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο. Το νέο σύστημα δεν θα αφήσει περιθώρια για αδικίες  και αυξάνει την αντικειμενικότητα. Το Σύστημα Βαθμολόγησης Νέας Γενιάς αναπτύχθηκε από την UNIXON Systems σε συνεργασία με την Ιαπωνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας και τη LiveMedia Corporation.

Τέσσερις Εθνικές Ομοσπονδίες έγιναν δεκτές για να γίνουν μέλη στο Τακτικό Συνέδριο της IBA 2023 στο Ντουμπάι με την Ένωση Πυγμαχίας Νήσων Norfolk, την SwissBoxing, την Ερασιτεχνική Ένωση Πυγμαχίας του Τουβαλού και την Ομοσπονδία Πυγμαχίας των ΗΠΑ να γίνονται μόνιμα μέλη της IBA.

Το επαγγελματικό σχήμα πυγμαχίας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022, το IBA Champions’ Night, κέρδισε δυναμική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με συνολικά 10 εκδόσεις σε διάφορες χώρες με περισσότερους από 60 θεαματικούς αγώνες να έχουν καταγραφεί. Η νέα μορφή έχει ήδη προσελκύσει πολλούς θεατές και οπαδούς. Το 2024 υπόσχεται να είναι συναρπαστικό με προγραμματισμένες 16 εκδόσεις Champions’ Night.

Το 2023, η IBA πραγματοποίησε 64 εκπαιδευτικά μαθήματα με 1332 ειδικούς που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις. Αυτό περιλαμβάνει 35 μαθήματα για 805 προπονητές 1 αστεριού, οι οποίοι έλαβαν το προσόν για να διαιτητεύουν  τους αγώνες σε τουρνουά IBA. Επιπλέον, η IBA επέκτεινε τη συνεργασία της με το ISDE και ξεκίνησε το πρώτο του μάθημα Sports Management που θα πραγματοποιηθεί το 2024.

Η IBA συνέχισε να υποστηρίζει την Ομάδα Δίκαιων Ευκαιριών της σε ηπειρωτικές διοργανώσεις με μερικές επιτυχημένες εμφανίσεις, καθώς και την Ουδέτερη Ομάδα IBA που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αθλητές από Εθνικές Ομοσπονδίες που είχαν αποκλειστεί.

Η EUBC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πυγμαχίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Δρ Ιωάννη Φιλιππάτου πραγματοποίησε  πολυάριθμες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πυγμάχους όλων των ηλικιών σε πολλά τουρνουά σε όλη την ήπειρο.

Τον Σεπτέμβριο, η IBA ανακοίνωσε τον κ. Chris Roberts OBE ως μόνιμο Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο μετά τη λήψη της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA. Ο κ. Roberts υπηρέτησε προηγουμένως ως προσωρινός Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος που διαδέχθηκε τη θέση του ως Διευθυντής Ανάπτυξης IBA, όπου διαχειρίστηκε διάφορα έργα κρίσιμης κλίμακας για την IBA.

Η IBA αναβίωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Εφήβων μετά από ένα κενό 8 ετών. Το Ερεβάν της Αρμενίας φιλοξένησε την εκδήλωση με εντυπωσιακό επίπεδο οργάνωσης, θέτοντας τον πήχη ψηλά για τους μελλοντικούς οικοδεσπότες. Η IBA έδωσε ευκαιρίες στην επόμενη γενιά να κερδίσουν τους πρώτους της τίτλους και να λάβουν κίνητρα για να κυνηγήσουν περαιτέρω τα όνειρά τους.

Ο πρόεδρος της IBA Umar Kremlev ανέφερε την πρόοδο του οργανισμού στα μέσα ενημέρωσης στις συνεντεύξεις τύπου στην Τασκένδη και το Παρίσι, όπου κατονόμασε τα ορόσημα που είχε επιτύχει πρόσφατα ο οργανισμός.

Ο Πρόεδρος Kremlev ταξίδεψε στον κόσμο με σαφή αποστολή να αναπτύξει την πυγμαχία σε όλες τις ηπείρους και να δώσει ευκαιρίες στους πυγμάχους. Συναντήθηκε με υψηλά κυβερνητικά στελέχη, έφερε εξοπλισμό πυγμαχίας στις χώρες και τον χάρισε σε παιδιά και εθνικές ομάδες.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Πυγμαχίας έγινε ένα ακόμη σημείο καμπής για το IBA με και πρωταρχικό θέμα την ευημερία των αθλητών. Διάφοροι ειδικοί στο θέμα και η ηγεσία του IBA συζήτησαν την ψυχική, σωματική και οικονομική υγεία των πυγμάχων. Επιπλέον, το Τακτικό Συνέδριο της IBA που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο παρουσίασε αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων με 170 χώρες που ψήφισαν.

Το 2024 θα είναι το έτος της Αμερικής και η ήπειρος θα λάβει ιδιαίτερη προσοχή με αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Με 196 χώρες σταθερά πίσω από το IBA, το 2024 υπόσχεται να είναι μια χρονιά γεμάτη διαγωνισμούς και νέα ορόσημα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά