fbpx

Η WBC απαντά για τα «άτυπα ευρήματα» στα τεστ του Artur Beterbiev

Κανονικά ο αγώνας Beterbiev- Smith

Η WBC εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη γύρω από τα τεστ αντιντόπινγκ που έγιναν στον πρωταθλητή ελαφρών βαρέων βαρών Artur Beterbiev, ενόψει του αγώνα του Σαββάτου κατά του Callum Smith στο Κεμπέκ του Καναδά.

Τον περασμένο μήνα, η VADA ανέφερε άτυπα ευρήματα για HGH και τεστοστερόνη από δύο από τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Beterbiev. Η ομάδα του Smith και ο μάνατζέρ του Eddie Hearn, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα άτυπα ευρήματα. Και οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας Beterbiev-Smith θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί όπως και να έχει, παρόλα αυτά ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η WBC, η οποία χρησιμοποιεί τη VADA (Voluntary Anti-Doping Association) για το Πρόγραμμα Clean Boxing του οργανισμού, εξήγησε την κατάσταση:

Δύο δείγματα (ένα ούρων και ένα άλλο αίματος) που συλλέχθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2023, έδωσαν αναλυτικά «άτυπα ευρήματα» για την 5b-ανδροστανεδιόλη και την HGH (ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες). Ένα άτυπο εύρημα δεν είναι θετικό αποτέλεσμα για μια απαγορευμένη ουσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) ορίζει ένα άτυπο εύρημα ως “μια αναφορά από ένα εργαστήριο ή άλλο εγκεκριμένο από τον WADA οντότητα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα…”

 Αυτό ακριβώς έκανε η Εθελοντική Ένωση Αντιντόπινγκ (VADA) σε αυτήν την περίπτωση.Προς περαιτέρω διερεύνηση για αυτά τα άτυπα ευρήματα, η VADA διέταξε αμέσως πρόσθετες εξετάσεις αντιντόπινγκ στον Beterbiev. Για το σκοπό αυτό, η VADA πραγματοποίησε τη συλλογή δειγμάτων στις 15 Δεκεμβρίου 2023 (ούρα), στις 21 Δεκεμβρίου 2023 (αίμα και ούρα) και στη συνέχεια ξανά στις 3 Ιανουαρίου 2024 (αίμα). Όλα αυτά τα δείγματα απέδωσαν απολύτως αρνητικά αποτελέσματα. Η Matchroom, η Top Rank, η Επιτροπή του Κεμπέκ και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς (WBC, IBF και WBO) και η Ένωση Επιτροπών Πυγμαχίας (ABC) έλαβαν ειδοποιήσεις για όλα τα αποτελέσματα των τεστ αντιντόπινγκ που έκανε ο Πρωταθλητής Beterbiev, και επομένως για όλες οι διαδικασίες παρακολούθησης.

Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί οριστικά η πηγή ενός άτυπου ευρήματος. Στην περίπτωση της 5b-ανδροστανεδιόλης, έχει αναφερθεί ότι το άτυπο εύρημα μπορεί να οφείλεται στον ρυθμό που το σώμα ορισμένων ανθρώπων μεταβολίζει φυσικά ενώσεις τύπου τεστοστερόνης. Στην περίπτωση της HGH, ο WADA παρέχει συγκεκριμένα κριτήρια στα διαπιστευμένα εργαστήριά του για να αναφέρουν τα επίπεδα HGH ως άτυπα ή ανεπιθύμητα ευρήματα. Στην περίπτωση του Πρωταθλητή Beterbiev, το επίπεδο της HGH που ανιχνεύθηκε δεν πληρούσε τα κριτήρια του WADA για ένα δυσμενές εύρημα, και επομένως αποτελεί άτυπο.

Επειδή η προέλευση ενός άτυπου ευρήματος είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, ο WADA συνιστά περαιτέρω εξετάσεις για την παρακολούθηση τυχόν μη φυσιολογικών διακυμάνσεων στα επίπεδα τεστοστερόνης. Στην περίπτωση του Πρωταθλητή Beterbiev, τα τεστ παρακολούθησης όχι μόνο ήταν αρνητικά, αλλά απέδωσαν σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης χωρίς καμία απότομη αύξηση που θα μπορούσε να υποδηλώνει εξωγενή πρόσληψη ουσιών βελτίωσης της απόδοσης. Εν ολίγοις, το πρωτόκολλο δοκιμών του Beterbiev και τα αποτελέσματά του οδηγούν μόνο σε ένα συμπέρασμα: δεν υπάρχουν αρνητικά ευρήματα. Υπό το πρίσμα των μέτρων δοκιμής που ελήφθησαν και όλων των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν, η WBC δεν έχει και δεν πρόκειται να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια σε αυτό το θέμα”.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά