fbpx

Το Χρυσό μετάλλιο του Μοχάμεντ Άλι στην Ολυμπιάδα της Ρώμης

Το Χρυσό μετάλλιο του Μοχάμεντ Άλι στην Ολυμπιάδα της Ρώμης

Η νίκη για τον Μοχάμεντ Άλι, που τότε ονομαζόταν Κάσιους Κλέι, στη Ρώμη το 1960 έβαλε τον Αμερικανό πυγμάχο στο δρόμο για να γίνει ο «Μεγαλύτερος». Όλα βέβαια ξεκινούν με ένα κλεμμένο ποδήλατο!

Όταν ο12χρονος Muhammad Ali, πήγε σε μια έκθεση στο γυμναστήριο Columbia στη γενέτειρά του στο Louisville το 1955, η περηφάνια και η χαρά του – ένα ερυθρόλευκο ποδήλατο Schwinn – χάθηκαν.

Έχοντας πάει γρήγορα από δύο τροχούς σε καθόλου τροχούς, το αγόρι Αλί ξεχείλιζε από οργή. Υποσχόταν παντού να «τσακίσει» τον κλέφτη αν έβαζε ποτέ τα χέρια πάνω του.

Το θυμωμένο ξέσπασμα του Muhammad Ali τράβηξε την προσοχή ενός τοπικού αστυνομικού, του Joe Martin, ο οποίος τον κάλεσε να διοχετεύσει την οργή του κάνοντας μαθήματα πυγμαχίας στο γυμναστήριό του. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Από εκείνη την τυχαία συνάντηση γεννήθηκε ένας θρύλος.

Μέσα σε έξι εβδομάδες, ο Άλι είχε κερδίσει τον πρώτο του αγώνα. Μέσα σε έξι χρόνια, ο Μοχάμεντ Άλι είχε ένα χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Ο Μοχάμεντ Άλι ταξίδεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 ως ένας σχετικά άγνωστος 18χρονος. Στην πραγματικότητα, ο τότε ελαφρύς βαρέων βαρών σχεδόν δεν ταξίδεψε “καθόλου” στην Ιταλία. Μια ταραχώδης πτήση προς την Καλιφόρνια για τα Ολυμπιακά trials είχε αναγκάσει τον Άλι να πετάξει και να πάρει την κρυάδα!

Μόνο μετά από ενθάρρυνση από τον μέντορά του, Τζο Μάρτιν, πείστηκε ο Άλι να ξαναμπεί στο αεροπλάνο! Λέγεται ότι ο έφηβος πυγμάχος επέμεινε να πάρει ένα αλεξίπτωτο για το ταξίδι – για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως αρμόζει σε έναν άνδρα με το παρατσούκλι «the Louisville Lip», ο Muhammad Ali άρχισε σύντομα να κάνει αισθητή την παρουσία του γύρω από το Ολυμπιακό χωριό. Έγινε μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα. Αλλά εκτός από το να κάνει φίλους έξω από το ρινγκ, ο Άλι άρχισε να κάνει εντύπωση και μέσα σε αυτό.

Στον πρώτο του αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης εναντίον του Βέλγου Yvon Becaus, ο διαιτητής έπρεπε να σταματήσει τον αγώνα στον δεύτερο γύρο, φοβούμενος ένα βάναυσο νοκ άουτ.

Αντίπαλός του στον προημιτελικό ήταν ο Ρώσος Gennady Shatkov. Ένας άνδρας που είχε κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό στην κατηγορία μεσαίων βαρών τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Παρά την εντυπωσιακή γενεαλογία του, δεν ταίριαζε με τον Αμερικανό – ο οποίος κέρδισε 5-0 στα σημεία.

Αυτό το σκορ επαναλήφθηκε στον επόμενο αγώνα του εναντίον του αστεριού της Αυστραλίας, Τόνι Μάντιγκαν. Αν και ο Μοχάμεντ Άλι χρειάστηκε να σκύψει αρκετά, είχε καταφέρει να φτάσει στον Ολυμπιακό τελικό των ελαφρών βαρών.

Στην απέναντι γωνία του Muhammad Ali στο στάδιο Palazzo dello Sport της Ρώμης, στις 5 Σεπτεμβρίου 1960, βρισκόταν η επιβλητική εικόνα του Πολωνού Zbigniew Pietrzykowski.

Ο Pietrzykowski ήταν ισχυρότερος και πολύ πιο έμπειρος από τον αντίπαλό του. Αρχικά ο Ali προσπάθησε να προσαρμοστεί στο στυλ του αριστερόχειρα αντιπάλου του. Ο 25χρονος Πολωνός προηγήθηκε στους δύο πρώτους γύρους, αλλά στον τελευταίο γύρο, ο Μοχάμεντ Άλι ήρθε στο προσκήνιο.

Με τις ανώτερες αντοχές του και τους γρήγορους συνδυασμούς, ο Αμερικανός άφησε τον αντίπαλό του σε μια ταλαιπωρημένη -αλλά όρθια- κατάσταση πριν το τελευταίο καμπανάκι. Οι κριτές ήταν ομόφωνοι για άλλη μια φορά. Το χρυσό της Ολυμπιάδας ήταν δικό του.

Η χαρά του Μοχάμεντ Άλι ήταν απεριόριστη μετά τον θρίαμβό του, λέγοντας στους δημοσιογράφους τι σημαίνει να είσαι Ολυμπιονίκης:

“Δεν έβγαλα αυτό το μετάλλιο για 48 ώρες. Το φόρεσα ακόμα και στο κρεβάτι. Δεν κοιμήθηκα πολύ καλά γιατί έπρεπε να κοιμάμαι ανάσκελα για να μην με κόψει το μετάλλιο. Αλλά δεν το έκανα προσοχή, ήμουν ολυμπιονίκης».

Ο Μοχάμεντ Άλι (Muhammad Ali, όνομα γέννησης: Κάσιους Μαρσέλους ΚλέιCassius Marcellus Clay, Jr, 17 Ιανουαρίου 1942 − 3 Ιουνίου 2016) ήταν Αμερικανόςπυγμάχος. Αποχώρησε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981. Έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Επιπρόσθετα και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών

( https://olympics.com/en/video/muhammad-ali-receives-lost-gold-medal Το χρυσό μετάλλιο της Ρώμης χάθηκε. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα δόθηκε στον Άλι δια χειρός Σάμαρανκ ένα αντίγραφο του χαμένου! Η Dream Team USA με όλα τα αστέρια σπεύδει να αγκαλιάσει και αποθεώσει τον συγκινημένο πυγμάχο. Με το Πάρκινσον δυστυχώς να είναι κάτι παραπάνω από ορατό)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά