fbpx

Πως εκπαιδεύονταν οι Αυτοκρατορικοί Φρουροί στο Βυζάντιο;

Πως εκπαιδεύονταν οι Αυτοκρατορικοί Φρουροί στο Βυζάντιο;

Η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” είναι η μοναδική σχολή Οπλομαχίας στην Ελλάδα στην οποία οι ασκούμενοι της μαθαίνουν Βυζαντινή Οπλομαχία. Χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά αντίγραφα όπλων και πανοπλιών της συγκεκριμένης περιόδου που αναβιώνουν. 

Στο συγκεκριμένο βίντεο οι Λέοντες παρουσιάζουν για πρώτη φορά, 32 τρόπους ξιφασκίας που εκπαιδεύονταν οι Αυτοκρατορικοί Φρουροί του 14ου και 15ου μΧ αιώνα.

Την σκιαμαχία, τις συνασκήσεις και το ελεύθερο παιχνίδι. 

Στην Σκιαμαχία που στις πηγές την συναντούμε και ως Χειρονομίες, είναι  κινήσεις οι οποίες γίνονται ως φόρμες και ήταν ( και είναι ) ένας τρόπος εκμάθησης με πολλαπλά ωφέλη. Ξέρουμε από τις πηγές ότι οι Βυζαντινοί χρησιμοποίησαν αυτή την μέθοδο από την πρώιμη περίοδο.

Εδώ μπορείτε να δείτε 3 γυμνάσια σκιαμαχίας με σπαθί και σκουτάρι, σπαθί ενός χεριού και σπαθί δύο χεριών.

Στην τελευταία ενότητα μπορείτε να δείτε συνασκήσεις ανάμεσα σε δύο Ξιφομάχους και ελεύθερο παιχνίδι τα οποία οι Βυζαντινές πηγές αναφέρουν ότι γίνονταν με πλήρη εξάρτηση ενώ για όπλα είχαν μεταλλικά ή ξύλινα. 

Ξέρουμε ότι οι Αυτοκρατορικοί Φρουροί αυτών των αιώνων εκτός από Ρωμαίους ( Έλληνες στο γένος ) υπηρετούσαν και Φράγκοι. Επίσης γνωρίζουμε ότι τον 15ο μΧ. αιώνα ο Γερμανός δάσκαλος των όπλων Μάρτιν Ζίμπερ (Γερμανικά Martin Syber) γράφει στο εγχειρίδιο Οπλομαχίας ότι αυτά που παρουσιάζει τα είχε διδαχθεί και από μεγάλους Έλληνες δασκάλους των όπλων που δυστυχώς δεν τους ονομάζει. Συνεπώς για τα γυμνάσια ακολουθήσαμε τεχνικές από Ευρωπαϊκά μεσαιωνικά εγχειρίδια ξιφομαχίας που έχουν διασωθεί. Επιπρόσθετα περιγραφές σύγχρονων Βυζαντινών και ξένων ιστορικών που περιγράφουν μονομαχίες Βυζαντινών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αρχές της Ξιφασκίας και την αγωγή του Παμμάχου. 

Για τον εξοπλισμό έγιναν ανακατασκευές από Έλληνες και ξένους αρματοποιούς, οπλουργούς και ενδυματολόγους. Για την δημιουργία τους ακολουθήσαμε συγκεκριμένη Ακαδημαϊκή έρευνα. 

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τα γυμνάσια με φόντο μέρος του ανακαινισμένου Παλατιού των Δεσποτών του Μορέα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο ο εξοπλισμός όσο και οι παρουσιάσεις Οπλομαχίας εγκρίθηκαν από την διεύθυνση της εφορείας αρχαιοτήτων Λακωνίας για ένα άλλο project που είχε λάβει μέρος η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” και αφορά την προβολή του Δεσποτάτου του Μορέα. 

Το βίντεο εδώ:

YouTube video

Αν θέλετε να γνωρίσετε την Βυζαντινή Οπλομαχία, τις μεσαιωνικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες και την Βυζαντινή Αναβίωση δεν έχετε παρά να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Πληροφορίες στο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected]

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά