fbpx

Μουντιάλ 2010 -Ν.Αφρική: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Μουντιάλ 2010 -Ν.Αφρική: Τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στατιστικά

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα της Ισπανίας είχε κυριεύσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και ήταν επόμενο αυτό να επικυρωθεί από την πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία. Ο Αντρές Ινιέστα ήταν το κυριότερο γρανάζι στην μηχανή τον Κόκκινων και με δικό του γκολ στην παράταση του τελικού ήρθε ο πολυπόθητος τίτλος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αντρές Ινιέστα

Μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αδικίες για τον τεράστιο Αντρές Ινιέστα θεωρείται ακόμη και σήμερα το γεγονός ότι ο θαυματουργός μεσοεπιθετικός με την ηγετική προσωπικότητα δεν κατέκτησε ποτέ την «Χρυσή Μπάλα» και ειδικά την σεζόν που σε ηλικία 26 χρονών οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ της ιστορίας της! Ηταν ο σκόρερ του τελικού και ο μόνος Ισπανός πλην Βίγια που σημείωσε περισσότερα από ένα γκολ (δυο) σε αυτό 6ου Μουντιάλ. Ηταν αυτός που χάρισε την πρώτη θέση του ομίλου στην εθνική του χάρις στο νικητήριο γκολ επί της Χιλής (2-1) και έτσι η Ισπανία δεν αναγκάστηκε να αλλάξει σταυρώματα στα νοκ άουτ. Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα και των «φούριας ρόχας» έχασε τον τίτλο του NVP από τον Ντιέγκο Φορλάν παρά το γεγονός ότι η Ουρουγουάη τερμάτισε 4η.

Ο Ινιέστα έχασε τη «Χρυσή Μπάλα» από τον Λιονέλ Μέσι. Κι όμως, ο Ισπανός άσος χαμηλών τόνων πάντα, έπαιζε για την ομάδα και όχι γιατί τον ενδιέφεραν τόσο, οι ατομικές διακρίσεις. Αλλωστε είχε πολλές στην καριέρα του, και ακόμα περισσότερους τίτλους με την Μπαρτσελόνα. Χρυσός χαρακτήρας, αγαπητός σε όλους, ακόμη και σήμερα αποθεώνεται σε όποιο γήπεδο και να παραβρεθεί. Η Ισπανία τον λάτρεψε κυριολεκτικά γιατί μόλις σημείωσε το γκολ του τελικού κι έστειλε τους συμπατριώτες του στα ουράνια, ο Ινιέστα έδειξε ότι δεν είχε ξεχάσει τον αγαπημένο του αδελφικό του φίλο Ντάνι Χάρκε της Εσπανιόλ που είχε χάσει τη ζωή του στις 12/9/2009 κατά τη διάρκεια του αγώνα Εσπανιόλ-Ρεάλ Μαδρίτης από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 26 ετών. Ο Ινιέστα, έβγαλε τη φανέλα του κι έδειξε από μέσα το αφιερωματικό φανελάκι του που έγραφε «Ντάνι Χάρκε, πάντα μαζί μας», προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση…Η ΟΜΑΔΑΙΣΠΑΝΙΑΜπορεί να μην έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο η Ισπανία στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, όμως ήταν σίγουρα η καλύτερη ομάδα από όλες που εμφανίστηκαν εκεί ως φαβορί. Και ήταν η εποχή που έφτασε σε έναν ανεπανάληπτο τρεμπλ με τις κατακτήσεις του Euro 2008, Μουντιάλ 2010 και Euro 2012! Μακράν η κορυφαία εθνική ομάδα εκείνης της εποχής απόρροια της μεγάλης Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα που κατακτούσε ότι τρόπαιο βρισκόταν στον δρόμο της.

Μπορεί η Ισπανία να πέτυχε μόλις οκτώ γκολ στη διοργάνωση κερδίζοντας με 1-0 όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια της, (τα λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη φιναλίστ τελικού στη διοργάνωση), όμως είχε άμυνα γρανίτη καθώς δέχθηκε μόλις δύο γκολ σε επτά παιχνίδια. Κι ας μην ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας η άμυνα της. Το μεγάλο της όπλο ήταν το σύστημα «τικι τακα» της Μπαρτσελόνα που υιοθέτησε στην εθνική ο Ντελ Μπόσκε. Για αυτό άλλωστε κάλεσε στην ομάδα επτά ποδοσφαιριστές της «Μπάρτσα» (Πουγιόλ Βαλντές, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουτσκέτς, Πέδρο) και στους οποίους λίγο μετά προστέθηκε και ο Βίγια. Ο οποίος Βίγια σημείωσε τα πέντε από τα 8 οκτώ γκολ των «φούριας ρόχας» στη διοργάνωση, ενώ οι μετέπειτα συμπαίκτες του στη Μπαρτσελόνα πέτυχαν τα άλλα τρία (ένα ο Πουγιόλ και δύο ο Ινιέστα)! Κι έχουν να το λένε οι Καταλανοί στους… Ισπανούς για πολλά χρόνια…

Η μεσαία γραμμή της Ισπανίας ήταν χάρμα ιδέσθαι: Τσάμπι Αλόνσο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα και ερχόταν από τον πάγκο και ο Φάμπρεγας ο άνθρωπος που δημιούργησε με την ασίστ του το γκολ της ισπανικής κατάκτησης του τροπαίου. Κοντά σε όλους υπήρχε κάτω από τα δοκάρια ο Ικερ Κασίγιας, ο γκολκίπερ που έσωσε την Ισπανία στον προημιτελικό με την Παραγουάη αποκρούοντας το πέναλτι του Καρντόσο ενώ στον τελικό έσωσε δύο τετ α τετ του Αριεν Ρόμπεν με το σκορ στο 0-0…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η διάλυση της… Γαλλίας

Στη προηγούμενη διοργάνωση το 2006 η Γαλλία έφτασε στον τελικό κι έχασε το τρόπαιο από την Ιταλία λόγω της κουτουλιάς – αποβολής του Ζιντάν στον Ματεράτσι αλλά και του χαμένου πέναλτι του Τρεζεγκέ στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Κι ενώ όλοι περίμεναν τους Γάλλους να επιστρέψουν δριμύτεροι στη Ν. Αφρική, απογοητεύτηκαν καθώς οι «τρικολόρ» κυριολεκτικά διαλύθηκαν!Όλα ξεκίνησαν έτσι κι αλλιώς στραβά για του Γάλλους στα προκριματικά της διοργάνωσης. Εκεί δεν κατάφεραν να προκριθούν απευθείας στη τελική φάση και χρειάστηκε να δώσουν διπλό μπαράζ με την Ιρλανδία. Νίκησαν στο Δουβλίνο 1-0 και όλοι περίμεναν να σφραγίσουν την πρόκριση στο «Σταντ ντε Φρανς» των Παρισίων. Όμως οι πεισματάρηδες Ιρλανδοί δεν ήταν διατεθειμένοι να πέσουν αμαχητί. Με γκολ του Ρόμπι Κιν προηγήθηκαν 1-0 κι έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί χρειάστηκε ένα διαιτητικό «έγκλημα» για να ισοφαρίσει η Γαλλία.

Στο 103’, σε μια φάση που ο Τιερί Ανρί βλέποντας ότι δεν προλαβαίνει τη μπάλα που έφευγε άουτ, την σταμάτησε με το χέρι και με δεύτερο χέρι την γύρισε στη μικρή περιοχή και ο Γκαλάς την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των Ιρλανδών το γκολ μέτρησε αφού ούτε ο ρέφερι ούτε ο επόπτης είδαν το χέρι (;). Γαλλία και Ιρλανδία επιδόθηκαν στη συνέχεια σε σκληρές ανακοινώσεις, η UEFA αποδέχθηκε το αποτέλεσμα αφού δεν μπορούσε να προσβάλει το Φύλλο Αγώνα κι έτσι οι «τρικολόρ» βρέθηκαν στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Όμως η Γαλλία δεν ήταν ομάδα. Ατομικά είχε μεγάλους άσους αλλά ποτέ δεν έγιναν σύνολο. Ξεκίνησαν στον όμιλο με 0-0 απέναντι στην Ουρουγουάη και λίγο αργότερα σε δηλώσεις του ο Ζινεντίν Ζιντάν έβαλε κατά του Ομοσπονδιακού τεχνικού Ρεϊμόν Ντομενέκ για τον οποίο υποστήριξε πως έχει χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια ανάβοντας φωτιά σε όλη την ποδοσφαιρική Γαλλία. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς τα πράγματα έγινα πολύ χειρότερα στη συνέχεια.

Το Μεξικό κερδίζει στο 2ο ματς του ομίλου την Γαλλία 2-0 και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Τα γαλλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν χοντρό επεισόδιο στο ημίχρονο του αγώνα. Ο Ντομενέκ αντάλλαξε ύβρεις με τον Ανελκά, ενώ ο αρχηγός Πατρίς Εβρά με τον γυμναστή της ομάδας Ρομπέρ Ντιβέρν τσακώθηκαν στη συνέχεια άγρια με τον Ντομενέκ. Τα αίματα άναψαν για τα καλά και η κατάσταση ξέφυγε όταν ο Ντομενέκ επιτέθηκε με γροθιές στον Ντιβέρν! Αυτό ήταν……

Η αποστολή έφυγε για το ξενοδοχείο και την επόμενη μέρα οι διεθνείς Γάλλοι αποφάσισαν… ανταρσία! Αρνήθηκαν να προπονηθούν και απαίτησαν την απομάκρυνση του προπονητή. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας καταδίκασε το μποϊκοτάζ των διεθνών και απείλησε με βαριές ποινές τους αντάρτες. Στον εμφύλιο παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και επιτεύχθηκε πρόσκαιρη ανακωχή.

Οι Γάλλοι προπονήθηκαν κανονικά και κατέβηκαν στο τρίτο και τελευταίο ματς του ομίλου κόντρα στην διοργανώτρια Ν. Αφρική να διεκδικήσουν την πρόκριση, θέλοντας μόνο νίκη. Όμως το κλίμα είχε χαλάσει πολύ. Ο Εβρά δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου πριν το αγώνα, οι περισσότεροι διεθνείς ήταν… άφαντοι στο παιχνίδι και η Νότιος Αφρική πήρε τη νίκη 2-1 αποκλείοντας νωρίς-νωρίς τους Γάλλους από την διοργάνωση. Μάλιστα μετά τον αγώνα ο Ντομενέκ αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον ομόλογο του της Ν. Αφρικής, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα και λίγες ώρες μετά εκδιώχθηκε από την εθνική ομάδα. Οσο για τους διεθνείς; Ο Λοράν Μπλαν ανέλαβε στη θέση του Ντομενέκ και στις πρώτες κλήσεις του απέκλεισε από την εθνική και τους 23 ποδοσφαιριστές που ήταν στη αποστολή του Μουντιάλ…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

  • Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας διοργάνωσε Παγκόσμιο Κύπελλο.
  • Η επιλογή για τη χώρα που θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 έγινε για πρώτη φορά με βάση μια πολιτική, όπου η διοργάνωση θα αλλάζει κάθε φορά συνομοσπονδία εκ περιτροπής. Για το 2010 ήταν η σειρά της CAF, αρμόδια για το ποδόσφαιρο στην Αφρική.
  • Οι χώρες που ήταν υποψήφιες για την διοργάνωση ήταν οι Αίγυπτος, Λιβύη/Τυνησία (συνδιοργάνωση), Μαρόκο, Νότια Αφρική.
  • Στις 15 Μαΐου 2004, στη Ζυρίχη, η Νότια Αφρική κέρδισε τη διοργάνωση, λαμβάνοντας 14 ψήφους έναντι 10 του Μαρόκου.-Τα γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σε Ντέρμπαν, Πορτ Ελίζαμπεθ, Ράστενμπουργκ, Νέλσπρουιτ, Πρετόρια, Μπλουμφοντέιν, Γιοχάνεσμπουργκ, Κέιπ Τάουν, Πολοκουάνε.
  • Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας οι διοργανωτές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σχετικά με θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια των αγώνων. Στη χώρα σημειώνονταν περίπου 50 δολοφονίες την ημέρα -Η Αλ Κάιντα είχε βάλει ως στόχο τη διοργάνωση, καθώς εξέδωσε προκήρυξη και στοχοποιούσε τον αγώνα ΗΠΑ – Αγγλίας που θα διεξαγόταν στις 12 Ιουνίου 2010 στην πόλη Ρούστεμπουργκ. Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά την προγραμματισμένη ημέρα, χωρίς κανένα απρόοπτο.
  • 42 ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η αστυνομία της Ν. Αφρικής κατέσχεσε 2,5 τόνους εκρηκτικών στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ 32 ημέρες πριν την έναρξη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο λεωφορείων που κινούνταν στο Σοβέτο, προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
  • Θύματα ληστείας έπεσαν και μέλη της αποστολής της Εθνικής Ουρουγουάης.
  • Η Αυστραλία για πρώτη φορά συμμετείχε στην ομοσπονδία της Ασίας.
  • Συνολικά στα προκριματικά πήραν μέρος 203 ομάδες (+1, την Ν. Αφρική) και διεξήχθησαν 848 αγώνες.
  • Το παιχνίδι που άνοιξε την φάση ήταν αυτό μεταξύ της διοργανώτριας Νότιας Αφρικής με την ομάδα του Μεξικού, με τον νοτιοαφρικανό Σιφίουε Τσαμπαλάλα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ της διοργάνωσης.
  • Ηταν η πρώτη φορά που οι δύο φιναλίστ του τελικού του προηγούμενου Μουντιάλ αποκλείονται από την φάση των ομίλων στην επόμενη διοργάνωση.
  • Στον μικρό τελικό η Γερμανία νίκησε 3-2 την Ουρουγουάη (19’ Μίλερ, 56’ Γιάνσεν, 82’ Κεντίρα – 28’ Καβάνι, 51’ Φορλάν) και πήρε την 3η θέση
  • Στην πρώτη θέση των σκόρερ με πέντε γκολ ισοβάθμησαν οι Μίλερ (Γερμανία), Βίγια (Ισπανία), Σνάιντερ (Ολλανδία), Φορλάν (Ουρουγουάη).
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο