fbpx

Inside Messi’s Brain

Inside Messi’s Brain

Πόσο πιθανό είναι οι εικασίες μας για το τι και πως σκεφτόταν ο Messi να αγγίξουν την πραγματικότητα; Μια ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση. Για να στηρίξουμε τη θεωρία μας θα βασιστούμε σε ένα και μόνο αξίωμα: Ο Lionel Messi ήθελε να κερδίσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη αυτή τη φορά. Δεν θα προβούμε σε συγκρίσεις, στατιστικά ή υπερβολές, εξ άλλου όλα αυτά έχουν γραφτεί κατ’ επανάληψη και θα συνεχιστούν όσο κυλάει η μπάλα στον πλανήτη Γη.

Όταν όλα ξεκίνησαν – Η χαρά για το παιχνίδι

  • Το μόνο που μου αρέσει είναι να παίζω μπάλα. Από τότε που με θυμάμαι αυτό ήθελα, αυτό θέλω και τώρα. Αυτό μου που δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Χαίρομαι όταν ελίσσομαι ανάμεσα στα άλλα παιδιά και σκοράρω. 13ων ετών βρίσκομαι πλέον στη Βαρκελώνη και καθώς μεγαλώνω κάνω το ίδιο. Δεν έχει σημασία αν είναι το γηπεδάκι της γειτονιάς ή το Camp Nou. Εγώ τον ίδιο στόχο έχω, να τους περάσω όλους και να σκοράρω.
  • Με την ομάδα κερδίζουμε τα πάντα, όλοι μου λένε ότι είμαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, κοιτάω τα κύπελλα στα ράφια μου ασφυκτικά γεμάτα. Το όνειρό μου όμως είναι να κερδίσω με την Αργεντινή το Παγκόσμιο Κύπελλο και να σκοράρω στον τελικό. Ένα χρόνο πριν γεννηθώ είχαμε κερδίσει τη Γερμανία 3-2. Η σκηνή του Diego να φιλά το παγκόσμιο κύπελλο στοιχειώνει όλα τα όνειρά μου. Θέλω να κάνω το ίδιο, κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτή την επιθυμία.

Οι προσπάθειες – Η αρχή και η συνέχεια δύσκολη

  • Κερδίσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο νέων, λίγο αργότερα και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο, μεγάλη η χαρά, είμαστε οι καλύτεροι της γενιάς μας και θα πάρουμε και το Παγκόσμιο Κύπελλο όπως το 1978 και το 1986.
    Υπέρμετρη αισιοδοξία; Τα χρόνια όμως περνάνε και οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Mundial 2006 και 2010 Copa America 2007 και 2011 όλα καταστροφικά…
  • Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και είμαι επιτέλους στον τελικό, πάμε για το κύπελλο, είμαι έτοιμος! Είμαι; Είμαστε;
    Παράταση, γκολ οι Γερμανοί, τέλος.
  • Καθώς βυθίζω το κεφάλι στις παλάμες μου και χάνοντας τη γη κάτω από τα πόδια μου σε μία αέναη πτώση προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πως ακριβώς συνέβη. Τι περίμενα; Πως παίξαμε; Ως το τέλος και κάθε στιγμή θα πρέπει να δίνω τα πάντα, το ίδιο και η ομάδα. Μας λύγισε η επιθυμία του ανεκπλήρωτου και έτσι έμεινε. Την επόμενη φορά θα ξέρω τι πρέπει να κάνω.

Όμως… χαμένοι τελικοί στο Copa America 2015 και 2016, πρόωρος αποκλεισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 από τη Γαλλία 4-3. Ο αγώνας έχει τελειώσει, τα αποδυτήρια βουβά.

  • Λύνω μηχανικά τα κορδόνια των παπουτσιών μου, τέλος, δεν τα ξαναφοράω στην εθνική, αποτύχαμε. Θέλω να φύγω μακριά, να κρυφτώ από τον κόσμο. Το ότι δεν μιλάω δεν είναι αδυναμία, έτσι είμαι. Να εξηγήσω τι; Όλα φαίνονται στο γήπεδο. Δεν ψάχνω δικαιολογίες, εμείς ορίσαμε τη μοίρα μας. Δεν είμαστε αρκετά καλοί.
    Κάποιο διάστημα αργότερα και αφού οι σφυγμοί της απελπισίας έχουν κοπάσει, ένας απλός συλλογισμός φλερτάρει με τα συναισθήματά του.
  • Το μόνο που μου αρέσει είναι να παίζω μπάλα. Από τότε που με θυμάμαι αυτό ήθελα, αυτό θέλω και τώρα. Αν αφήσω την Εθνική ομάδα σίγουρα δεν θα σηκώσω το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν συνεχίσω ίσως να έχω την ευκαιρία. Θα συνεχίσω λοιπόν.

«Απλά» τρίτοι στο Copa America του 2019 με νέο όμως προπονητή, μικρές αναλαμπές αλλά και κόκκινη κάρτα στο Messi του τελικού. Σε ατομικό επίπεδο, διακρίνεται σε όλες σχεδόν αυτές τις διοργανώσεις πάνω από μια δεκαετία. Φυσικά δεν του είναι αρκετό. Δεν υπάρχουν πολλοί που τον πιστεύουν πλέον, θαρρείς και πρόκειται για ατομικό άθλημα. Βρίσκει πάντα την ισορροπία και την ηρεμία στην οικογένεια του Η εξέλιξη όμως ακόμα χειρότερη…

  • Μεγάλη η απογοήτευση, είμαι πλέον 34 και αφήνω το μόνο σπίτι που γνώρισα, τη Βαρκελώνη, με ίσως με θεωρούν τελειωμένο στην Ισπανία και ανεπαρκή να ηγηθώ στην Αργεντινή, αλλά ακόμη παίζω καλά, πιστεύω σε μένα. Δεν με νοιάζει τι λένε, εγώ το μόνο που θέλω είναι να παίζω μπάλα και ναι, να σηκώσω Παγκόσμιο Κύπελλο όπως ο Diego.

Το σημείο καμπής – Η αμφισβήτηση φέρνει την αναγέννηση.

Σε κάθε τουρνουά κερδίζει η καλύτερη ομάδα, όχι ο καλύτερος παίκτης.

  • Δεν φτάνει να παίξω καλά και να χάσουμε πάλι, κάτι διαφορετικό πρέπει να κάνω. Ο προπονητής με πιστεύει, το ίδιο και η ομάδα, με θέλουν, θα παίξω γι’ αυτούς. Καιρός να τα πω με τον εαυτό μου, να δεσμευθώ σε αυτόν. Τέλος το καλό παιδί…

Ο όρκος

  • Θα ηγηθώ κάθε στιγμή με τις πράξεις μου, από την προπόνηση, τις συναντήσεις και την αποθεραπεία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των αγώνων, θα εμπνεύσω και θα τους κάνω να το πιστέψουν στο μεταφυσικό όπως ο Diego. Θα μπω με την μπάλα στα δίχτυα όπως Kempes, θα μαρκάρω όπως ο Mascherano, θα τρέχω σαν τον Caniggia, θα σηκώσω το κύπελλο στον ουρανό όπως ο Passarella και ο Diego. Θα παίξω για την ομάδα, θα είμαι η «ομάδα». Δεν θα τους εγκαταλείψω ούτε στιγμή.

Το πρώτο τεστ πέτυχε. Η Αργεντινή κατακτά το Copa America του 2021 κερδίζοντας την Βραζιλία στην έδρα της 1-0. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι η ομάδα γεύεται επιτέλους μια συλλογική επιτυχία μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Το ίδιο και ο Messi, ο πρώτος βαρύτιμος τίτλος με την Εθνική στα 34 του χρόνια. Γιατί όχι και το Παγκόσμιο Κύπελλο; Και αρχίζουν να το πιστεύουν πολύ, όλοι μαζί πλέον.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Το πρώτο (και τελευταίο) χαστούκι στον εναρκτήριο αγώνα τους με την Σαουδική Αραβία 1-2.

  • Messi στην ομάδα: Δεν υπάρχει επιστροφή, κάθε αγώνας είναι τελικός, θα αγωνιστούμε με κάθε κύτταρο της ύπαρξής μας, δεν θα χάσουμε ξανά γιατί χαλαρώσαμε ή από υπεροψία. Όλοι μαζί ή θα νικήσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε. Η στρατηγική του ενός γκολ όπως στο Copa America δεν αρκεί. Πήραμε το μάθημά μας. Τίποτα δεν τελείωσε, μόνο από εμάς εξαρτάται.

Εφαρμόζοντας ο σεμνός προπονητής την τεχνική της συλλογικής ηγεσίας, εμφανίζει πολλούς πρωταγωνιστές, η ομάδα διαχειρίζεται το άγχος και την πίεση και προχωρά στην διοργάνωση. O Messi χωρίς εγωισμούς προς τον προπονητή και την ομάδα, τους βοηθάει να λάμψουν και τους ενθαρρύνει κάθε στιγμή ιδίως στα λάθη. Είναι εκεί με όλη του την ύπαρξη, σκοράρει και δημιουργεί γκολ. Έχει μελετήσει και προαποφασίσει το πως θα παίζει για όλους κάθε στιγμή.

Στα πέναλτι με την Ολλανδία, σοκ η ισοφάριση.

  • Messi στην ομάδα: Αφήστε πίσω σας τι συνέβη, ελάτε στο τώρα, θα νικήσουμε μην αμφιβάλετε ούτε στιγμή. Μην το πολυσκέφτεστε, καμία δεύτερη σκέψη καθώς σουτάρετε. Είστε στο τώρα, μόνο το τέρμα απέναντί σας. Θα πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Κανείς δεν θα μας σταματήσει.

Η Αργεντινή κερδίζει και ο Messi όπως και η ομάδα είναι έξαλλοι. Επιτέλους ξεσπάει, ακόμη και ο πιο δύσπιστος αντιλαμβάνεται ότι η Αργεντινή αυτή τη φορά δεν πρόκειται να υποκύψει όπως το 2014.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ηλεκτρισμένη νεκρική σιγή στα αποδυτήρια, όλοι σε πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Είναι η στιγμή που ο Messi σηκώνεται και γύρω του αποφασισμένοι όλοι οι υπόλοιποι ορκισμένοι πολεμιστές δημιουργούν ένα κύκλο για να τον ακούσουν:

  • Φτάσαμε στον τελικό, είμαστε εδώ έτοιμοι για την ολοκλήρωση της αποστολής μας, να πάρουμε το κύπελο πίσω στην Αργεντινή. Δεν θα μας χαριστεί, θ’ αγωνιστούμε με ότι έχουμε. Να έχετε πίστη και ποτέ να μην τη χάσετε, θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά. Είναι η δική μας στιγμή. Πως θέλετε να σας θυμούνται; Βγείτε εκεί έξω και πάρτε το κύπελλο.

Στα πέναλτι με την Γαλλία, σοκ η ισοφάριση και τις δύο φορές.

  • Δεν υπάρχουν ήχοι στο γήπεδο, μερικά σουτ και πήραμε το κύπελλο. Ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση σταθείτε πίσω από την μπάλα. Ο Diego μας βλέπει, θα μας βοηθήσει. Πιστέψτε το.

Ο Messi καθώς πηγαίνει για το πρώτο σουτ σκέφτεται μόνο τη στιγμή. Η οικογένεια, η Αργεντινή, οι φίλαθλοι, φίλοι και εχθροί μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει μπροστά του μόνο μία μπάλα και ένα τέρμα όλα σε λευκό φόντο, τίποτα άλλο! Όλοι οι συμπαίκτες του θα σκοράρουν.

Τέλος Αγώνα. Αργεντινή Παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά από 36 χρόνια όσο σχεδόν και η ηλικία του. Ο ορισμός του πείσματος.

Οι δημοσιογράφοι ρωτάνε: Και τώρα τι; Θα συνεχίσεις; Απαντάει ασυνείδητα και άμεσα ΝΑΙ…

  • Το μόνο που μου αρέσει είναι να παίζω μπάλα. Από τότε που με θυμάμαι αυτό ήθελα, αυτό θέλω και τώρα.

Αντί επιλόγου

Το κείμενο αποτελεί αποκύημα φαντασίας, γραμμένο από κάποιον που βίωσε παγκόσμιους θριάμβους αλλά και απογοητεύσεις, ανέλπιστες νίκες και ήττες βλέποντας όμως κάποια από τα παιδικά του όνειρα να πραγματοποιούνται. Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι πραγματικά.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο