fbpx

Απεβίωσε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (pic)

Απεβίωσε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (pic)

Ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες της Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μπόμπι Τσάρλτον, έφυγε από την ζωή το απόγευμα του Σαββάτου (21/10), σε ηλικία 86 ετών.

Ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε σημειώσει 249 γκολ σε 758 συμμετοχές.

Ο Σερ Μπόμπι, κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968, τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1956-57, 1964-65, 1966-67) και ένα FA Cup (1962-63), ενώ επιβίωσε το 1958 από το αεροπορικό δυστύχημα που είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο. Μία τραγωδία, που είχε αποδεκατίσει την πρωταθλήτρια Αγγλίας, η οποία εν συνεχεία ξαναχτίστηκε γύρω του.

Έλαμψε και με την εθνική Αγγλίας, με την οποία σήκωσε το Μουντιάλ του 1966, στο οποίο πέτυχε τρία γκολ, έχοντας βάλει την υπογραφή του στη νίκη επί της Πορτογαλίας στα ημιτελικά, σημειώνοντας δύο γκολ. Εκείνη τη χρονιά έκανε δική του και τη Χρυσή Μπάλα. Είναι άξιο αναφοράς ότι πρόκειται για έναν από τους 9 ποδοσφαιριστές που έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Μουντιάλ, του Champions League, της Χρυσής Μπάλας. Οι υπόλοιποι είναι οι Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Ρόσι, Ζιντάν, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Κακά και Μέσι.

Ο Τσάρλτον γεννήθηκε το 1937 στο Άσινγκτον και εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ το 1953, σε ηλικία 16 ετών. Το άφθονο ταλέντο του φάνηκε γρήγορα καθώς οδήγησε την ομάδα νέων του συλλόγου στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων κυπέλλων, μεταξύ 1954 και 1956. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1956 και σκόραρε δύο φορές στη νίκη με 4-2 επί της Τσάρλτον.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958, η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε από το Βελιγράδι, όπου με ισοπαλία 3-3 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (και δύο γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον) είχε περάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Μετά την αναχώρηση από το Μόναχο το αεροπλάνο συνετρίβη για να χάσουν τη ζωή τους 23 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ο Τσάρλτον επέζησε με μικροτραυματισμούς και τον επόμενο μήνα μπήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο για ματς κυπέλλου με την Γουέστ Μπρομ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο Τσάρλτον παρέμεινε στη Γιουνάιτεντ μέχρι το 1973. Μετά πήγε για δύο χρόνια στην Πρέστον ως παίκτης-προπονητής, ενώ πέρασε από την Ιρλανδία και την Αυστραλία μέχρι να αποσυρθεί από τη δράση το 1980.

Ιστορία έγραψε και με την εθνική Αγγλίας, στην οποία έκανε ντεμπούτο τον Απρίλιο του 1958, μόλις δύο μήνες μετά το δυστύχημα του Μονάχου. Πρόσφερε για 12 χρόνια στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κι έφτασε στον τεράστιο για την εποχή αριθμό των 106 συμμετοχών, πετυχαίνοντας 49 γκολ (ένα ρεκόρ που επίσης κατέρριψε ο Ρούνεϊ). Η μεγάλη στιγμή του ίδιου, και συνολικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το οποίο διοργανώθηκε στη χώρα του. Το 1994 έλαβε τον τίτλο του Σερ, ενώ από το 2016 μία εξέδρα του «Ολντ Τράφορντ» φέρει το όνομά του. Το 2020, η σύζυγός του Νόρμα ανακοίνωσε ότι ο Μπόμπι Τσάρλτον έπασχε από άνοια».

Η ανάρτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο