fbpx

Σαν Σήμερα: Όταν ο Παναθηναϊκός «πάτησε» τη Γιουβέντους (pics & vid)

Παναθηναϊκός

Μια μέρα, σαν σήμερα, το 2000, ο Παναθηναϊκός έγραφε μια από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές του, βραδιές, από εκείνες που τον μετέτρεψαν σε… πρέσβη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Περισσότεροι από 70.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και γιόρτασαν έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο με 3-1 επί της «Βέκια Σινιόρα», παίρνοντας τη πρόκριση την φάση των «16» του Champions League, που τότε, ήταν μια νέα φάση ομίλων.

Το… πριν του αγώνα

Στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου για τη φάση των «32» της σεζόν 2000/01 του Champions League, οι δυο ομάδες θα έδιναν… μάχη πρόκρισης με τις Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Αμβούργο συμπλήρωναν την τετράδα του ομίλου.

Οι «πράσινοι» είχαν συγκεντρώσει στις πέντε πρώτες αγωνιστικές ισάριθμους βαθμούς, ενώ η Γιούβε προπορεύοταν με 6 στις θέσεις που οδηγούσαν στην επόμενη φάση.

Η Γιουβέντους αναζητούσε μια ισοπαλία προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση. Οι αστέρες της, με το τουπέ έκδηλο, την θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη.

Στον αντίποδα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ήταν έτοιμοι για μάχη μέχρι τελικής πτώσεως, προκειμένου να φθάσουν στην πολυπόηθητη επικράτηση. Άλλωστε οι μνήμες από το 1987, όταν οι «πράσινοι» είχαν πετάξει εκτός την Γιουβέντους από το Κύπελλο UEFA, με την γκολάρα του Δημήτρη Σαραβάκου ήταν σχετικά νωπές.

Το γκολ-ποίημα του Πάουλο Σόουζα και η «κρύα» απάντηση

Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια και άνοιξαν το σκορ στο 7΄με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πάολο Σόουζα, λίγο κάτω από το κέντρο, βάζοντας «φωτιά» στο ΟΑΚΑ.

YouTube video

Η Γιουβέντους όμως, πριν προλάβουν να κοπάσουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί, εκμεταλλεύθηκε μια στιγμιαία αδράνεια της άμυνας των γηπεδούχων. Μετά από μια μίνι καραμπόλα, η μπάλα κατέληξε στον Φίλιπο Ινζάγκι, ο οποίος προ κενής εστίας ισοφάρισε σε 1-1, δίνοντας το… προβάδισμα πρόκρισης στους «μπιανκονέρι».

Το… έπος του Λυμπερόπουλου και η νύχτα ηδονής

Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες και ο Παναθηναϊκός, θα έπρεπε να παίξει… τα ρέστα του, προκειμένου να αφήσει εκτός τη μεγάλη του, αντίπαλο και να προκριθεί αυτός στην επόμενη φάση. Και κάπου εκεί, έλαμψε το άστρο του Νίκου Λυμπερόπουλου.

Ο Καλαματιανός επιθετικός με μια απίθανη πιρουέτα άδειασε τον φημισμένο Τσίρο Φεράρα της Γιουβέντους, προλαβαίνοντας να τσιμπήσει και την μπάλα από τον Φαν Ντε Σαρ.

Μια κίνηση αρκούσε για τον «Λύμπε», προκειμένου να κερδίσει το πέναλτι την αποβολή του Ολλανδού τερματοφύλακα. Ο δρόμος προς την νίκη-πρόκριση ήταν πλέον ορθάνοιχτος. Ο Άγγελος Μπασινάς ανέλαβε την εκτέλεση και με… ολύμπια ψυχραιμία νίκησε τον Ραμπούλα για το 2-1, στο 59′.

Η χαριστική βολή ήρθε στο 65΄ όταν μετά από μια απομάκρυνση του Χένρικσεν, η μπάλα, αφού πήρε πολλά μέτρα ύψος, προσγειώθηκε ιδανικά στο χορτάρι από κατέβασμα του Λυμπερόπουλου που ώριμα πάσαρε δίπλα του στον 36χρονο Κριστόφ Βαζέχα.

Εκείνος μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, πρόλαβε να κοντρολάρει στο αριστερό και να σημαδέψει. Και όπως συνήθως συνέβαινε, ο Πολωνός βρήκε στόχο, για το 3-1.

Το πράσινο μεγαλείο απέναντι στη σπουδαία αντίπαλο

Από εκείνο το σημείο και μετά και ενώ οι Ιταλοί είχαν μείνει με 9 παίκτες, ο Παναθηναϊκός στην ιστορική ευκαιρία να ισοπεδώσει με πρωτοφανές σκορ την αντίπαλό του, έδειξε μεγαλοψυχία.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη φανέρωσαν τον σεβασμό τους, εκτελώντας την σαφή εντολή του προπονητή τους, να μην επιτεθούν καθόλου και να αλλάζουν την μπάλα, δείχνοντας σεβασμό στη μεγάλη ιταλική ομάδα.

Το τελικό σφύριγμα της λήξης επισφράγισε την μεγάλη βραδιά του Παναθηναϊκού, απέναντι στη Γιουβέντους.

YouTube video

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Άγγελος Αναστασιάδης): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Σόουζα (46′ Γκαλέτο), Καραγκούνης (80′ Σιμπνιέφσκι), Λυμπερόπουλος, Βαζέχα (74′ Βλάοβιτς).

Γιουβέντους (Κάρλο Αντσελότι): Φαν Ντερ Σάαρ, Φεράρα, Ο’ Νιλ (60′ Μπιριντέλι), Τακινάρντι, Πεσότο, Κόντε, Ιουλιάνο, Τζάνκι (57′ Ραμπούλα), Ντελ Πιέρο, Κοβάτσεβιτς, Ιντσάγκι (63′ Τρεζεγκέ).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο