fbpx

Η… πορτοκαλί κάρτα έρχεται στο ποδόσφαιρο – Σε αυτή τη διοργάνωση κάνει ντεμπούτο

Πορτοκαλί Κάρτα

Την Τρίτη 28/11, τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Ποδοσφαίρου (IFAB) πραγματοποίησαν την ετήσια συνεδρίασή τους, η οποία άναψε «πράσινο φως», μεταξύ άλλων μέτρων που υιοθετήθηκαν, στη δοκιμή της προσωρινής αποβολής (πορτοκαλί κάρτα), με στόχο να τιμωρηθούν ποδοσφαιριστές που γίνονται πρωταγωνιστές υπερβολικών διαμαρτυριών προς τον διαιτητή.

Κινούμενοι στην ίδια γραμμή, οι αξιωματούχοι της IFAB σκέφτονται να εισάγουν κι ένα νέο κανονισμό που θα επιτρέπει μόνο στους αρχηγούς των ομάδων να απευθύνονται στους άρχοντες των αγώνων για να διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Athletic, η φάση των δοκιμών για τις προσωρινές αποβολές θα μπορούσε να ξεκινήσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-25) σε διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Αγγλίας (FA Cup) ή η Super League Γυναικών, η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πάντως, τη δεδομένη στιγμή δεν πρόκειται παρά για υποθέσεις, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλινγχαμ: «Όλες αυτές είναι συζητήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά πρώτα, πρέπει να δούμε το πρωτόκολλο όταν βγει και μετά να καταλάβουμε σε ποιο πρωτάθλημα είναι πιο κατάλληλο να πειραματιστούμε με αυτό».

«Η επιτυχία των προσωρινών αποβολών στο ποδόσφαιρο Νέων έδειξε πώς συμπεριφορές που θεωρούνται απαράδεκτες, όπως οι διαμαρτυρίες, έχουν αποτραπεί και όχι, όπως συμβαίνει τώρα, απλώς τιμωρούνται», κατέληξε ο Μπούλινγχαμ. «Επομένως, φτάνουμε σε μια κατάσταση στην οποία οι παίκτες γνωρίζουν για την προσωρινή αποβολή και επομένως δεν υπερβαίνουν τους κανόνες».

Πώς λειτουργεί η προσωρινή αποβολή – Οι κανόνες στα αγγλικά πρωταθλήματα Νέων

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο Νέων η FA εισήγαγε τις προσωρινές αποβολές την περίοδο 2019-20 σε 31 διαφορετικά πρωταθλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ο νέος κανόνας μείωσε τις διαμαρτυρίες κατά 38% έως και 72% αν λάβουμε υπόψη μόνο τους ποδοσφαιριστές και 77% για τους προπονητές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των διαιτητών (84%) να τάσσεται υπέρ της συνέχισης του νέου κανονισμού.

Εάν πιστεύει ότι συντρέχουν προϋποθέσεις για προσωρινή αποβολή, ο διαιτητής βγάζει την κίτρινη κάρτα εναντίον ενός παίκτη ή προπονητή και δείχνει προς την πλάγια γραμμή και με τα δύο χέρια. Σε έναν αγώνα που διαρκεί 90 λεπτά, όποιος αποβληθεί προσωρινά θα πρέπει να φύγει από το γήπεδο για 10 λεπτά, αλλά η ποινή μειώνεται σε οκτώ εάν οι αγώνες έχουν μικρότερο χρόνο παιχνιδιού.

Σε αντίθεση με το χόκεϊ ή την υδατοσφαίριση δεν υπάρχει καθορισμένος χώρος όπου ο παίκτης περιμένει, αλλά αναμένει στον πάγκο της ομάδας του με την παρουσία ενός μέλους της (όχι ποδοσφαιριστή). Ακριβώς όπως ένας παίκτης που φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο για ιατρική περίθαλψη, ο προσωρινά αποβληθείς θα περιμένει το σήμα του διαιτητή πριν επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο.

Σε περίπτωση δεύτερης προσωρινής αποβολής στον ίδιο αγώνα ο παίκτης αποβάλλεται ξανά για 10 λεπτά, μετά τα οποία δεν θα μπορεί να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο αλλά η ομάδα του δεν θα παραμείνει με αριθμητικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι ο προπονητής, στο τέλος της προσωρινής αποβολής, θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον αποβληθέντα παίκτη του. Όλα αυτά, προφανώς, αν η ομάδα έχει διαθέσιμο αντικαταστάτη.

Η προσωρινή αποβολή ισχύει επίσης για τους τερματοφύλακες, με τους κανόνες της FA να προβλέπουν πως όταν αποβληθεί ένας τερματοφύλακας οποιοσδήποτε άλλος παίκτης πρέπει να πάει στο τέρμα και η ομάδα του να παραμείνει με 10 ποδοσφαιριστές. Κατά την επιστροφή του στη διάρκεια του παιχνιδιού ο τερματοφύλακας μπορεί να ξαναμπεί στον αγώνα αλλά στη θέση του μπορεί να επιστρέψει στην επόμενη διακοπή του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο