fbpx

Ανασκόπηση 2023: Τα γεγονότα που ξεχώρισαν στο διεθνές ποδόσφαιρο (videos, pics)

Ο Μέσι με 8 χρυσές μπάλες

Η ποδοσφαιρική, ημερολογιακή χρονιά που μας πέρασε περιλάμβανε αρκετά αξιοσημείωτα στην πορεία της. Πρωτιές, ρεκόρ και όλα όσα συνέβησαν στο αγαπημένο άθλημα εκτός ελληνικών συνόρων, καταγράφονται για να μας υπενθυμίσουν την συναρπαστική σεζόν που προσέφερε το διεθνές ποδόσφαιρο.

ΑΓΓΛΙΑ

Στην Αγγλία το πρωτάθλημα κρίθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές και κράτησε το ενδιαφέρον των φιλάθλων από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Άρσεναλ οδηγούσε την κούρσα για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Οι «κανονιέρηδες» έμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για 248 ημέρες, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα από τον Απρίλιο κι έπειτα, έχρισαν τη Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Premier League.

YouTube video

ΙΤΑΛΙΑ

Στον… νότο κατέληξε το πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23 στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η Νάπολι πανηγύρισε το scuddetto 33 χρόνια μετά την τελευταία της κατάκτηση, που ήταν το 1990. Με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στο τιμόνι, οι «παρτενοπέι» πραγματοποίησαν μια εκπληκτική σεζόν και εξασφάλισαν μαθηματικά την κατάκτηση πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

YouTube video
YouTube video

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με τον πιο δραματικό τρόπο προέκυψε ο πρωταθλητής του 2023 στη Bundesliga, καθώς όλα κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική. Η Ντόρτμουντ υποδεχόταν την αδιάφορη Μάιντς και χρειαζόταν τη νίκη για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια. Οι Βεστφαλοί έχαναν ήδη με 2-0 από το 25’, αλλά δεν εγκατέλειψαν τα όπλα και στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα ισοφάρισαν σε 2-2. Ωστόσο, η Μπάγερν που έπαιζε εκτός έδρας με την Κολωνία, ήθελε μόνο νίκη σε συνδυασμό με ένα «στραβοπάτημα» της Ντόρτμουντ, όπως και έγινε. Στο 89’ ο Μουσιάλα έκανε το 1-2 για τους Βαυαρούς και τους χάρισε το πρωτάθλημα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

YouTube video

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το 27ο πρωτάθλημα στη ιστορία της πανηγύρισε η Μπαρτσελόνα την περασμένη χρονιά, έπειτα από τέσσερα χρόνια μακριά από την κορυφή. Με τον Τσάβι στον πάγκο της και τον Ζοάν Λαπόρτα να έχει επιστρέψει στην προεδρία του συλλόγου, οι Καταλανοί επέστρεψαν στην κορυφή της La Liga με εμφατικό τρόπο, αφού άφησαν πίσω τους τη Ρεάλ με 10 βαθμούς διαφορά, έχοντας εξασφαλίσει μαθηματικά την κατάκτηση τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Παρί Σεν Ζερμέν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας για τη σεζόν 2022-23, κατακτώντας τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος, μετά το ισόπαλο 1-1 με τη Στρασμπούρ. Αυτό ήταν το 9ο πρωτάθλημα τα τελευταία 11 χρόνια για την Παρί και το 11ο συνολικά στην ιστορία της,, καθιστώντας την ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στη Γαλλία.

CHAMPIONS LEAGUE

Το τρόπαιο που κυνηγούσε μανιωδώς τα τελευταία χρόνια και δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει, πρόσθεσε στη… συλλογή της η Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα βρέθηκε ξανά στον τελικό του Champions League μετά το 2021 και αυτή τη φορά, με αντίπαλο την Ίντερ, κατάφερε να πανηγυρίσει στο τέλος. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε για τους «Σίτιζενς» ο Ρόδρι στο 68ο λεπτό κι έτσι η ομάδα του κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το πολυπόθητο «κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά».




EUROPA LEAGUE

Τείνε να ταυτίσει το όνομά της με το Europa League η Σεβίλλη, η οποία κατέκτησε το 7ο τρόπαιό της στη διοργάνωση και 5ο τα τελευταία εννέα χρόνια (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023). Η ισπανική ομάδα επικράτησε της Ρόμα στον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι. Η κανονική διάρκεια είχε λήξει 1-1 με το γκολ του Ντιμπάλα στο 35’ και το αυτογκόλ του Μαντσίνι στο 55’. Μετά από μια «άσφαιρη» παράταση, οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τους Ισπανούς να ευστοχούν σε τέσσερα και τη Ρόμα σε μόλις ένα!




EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν και η δεύτερη σεζόν της νέας διοργάνωσης της UEFA, το Conference League. Τροπαιούχος αναδείχθηκε η Γουέστ Χαμ, η οποία επικράτησε στον τελικό της Φιορεντίνα με 2-1. Οι Άγγλοι έφτασαν στο τέλος της διοργάνωσης αήττητοι, καθώς είχαν μόνο μια ισοπαλία στα προημιτελικά. Στον τελικό της Πράγας, τα «σφυριά» προηγήθηκαν στο 62’ με πέναλτι του Μπενραχμά, ενώ οι «βιόλα» ισοφάρισαν στο 67’ με τον Μποναβεντούρα. Το γκολ της νίκης για τη Γουέστ Χάμ πέτυχε στο 90’ ο Μπόουεν και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο.




EURO 2024

Εκτός από τα πρωταθλήματα και τις διασυλλογικές διοργανώσεις, η χρονιά που μας πέρασε περιλάμβανε και τα προκριματικά για το Euro 2024. Οι 21 ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί από τη διαδικασία των ομίλων είναι οι Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αλβανία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ελβετία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβενία, Ιταλία, Κροατία, καθώς και οι οικοδέσποινα Γερμανία. Οι τρεις θέσεις που υπολείπονται, θα συμπληρωθούν από τις ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι-οφ, μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, η οποία τερμάτισε 3η στον όμιλό της. Η Εθνική καλείται να ξεπεράσει αρχικά το εμπόδιο του Καζακστάν και εν συνεχεία αυτό της Γεωργίας, για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι το 2024.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σε μια από τις πιο συναρπαστικές διοργανώσεις των τελευταίων ετών, η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, επικρατώντας στον τελικό της Αγγλίας με 1-0, στο τουρνουά που συνδιοργανώθηκε από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι Ισπανίδες στέφθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ωστόσο, η κατάκτηση επισκιάστηκε από το σκάνδαλο που ξέσπασε αμέσως μετά το τέλος της διοργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, φίλησε χωρίς τη θέλησή της την παίκτρια της εθνικής Ισπανίας, Τζένι Ερμόσο, η οποία στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό. Μετά από εβδομάδες δημοσίων κατηγοριών εκατέρωθεν και ολόκληρη την ομάδα της Ισπανίας να αρνείται να φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο, ο Ρουμπιάλες παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, ενώ του απαγορεύθηκε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τα επόμενα τρία χρόνια.

YouTube video

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Αργεντινή στα γήπεδα του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2022, ο Λιονέλ Μέσι ήταν αυτός που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» τη χρονιά που πέρασε. Αυτό ήταν το 8ο τρόπαιο για τον Αργεντινό, όντας ο απόλυτος ρέκορντμαν του θεσμού. Στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο της χρονιάς, άφησε πίσω του τους Χάαλαντ και Εμπαπέ.

YouTube video

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Άκρως επιτυχημένη ήταν η χρονιά που πέρασε για τη Μάντσεστερ Σίτι, αφού μέχρι το τέλος της, κατάφερε να σηκώσει ούτε μια, ούτε δυο, αλλά πέντε κούπες! Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία, το FA Cup, το Champions League και το ευρωπαϊκό Super Cup, στις 22 Δεκεμβρίου κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, επικρατώντας της Φλουμινένσε με το εμφατικό 4-0!

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο