fbpx

Ολυμπιακός: Και ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν την Αμερική…

Ολυμπιακός: Και ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν την Αμερική…

Η σεζόν ξεκίνησε με χαρές και πανηγύρια στον Ολυμπιακό. Κάτι ο υπερεκτιμημένος Αντόνιο Κορδόν, κάτι η επιστροφή Ποντένσε, κάτι οι τεσσάρες σε Λαμία, Αρη, Κηφισιά, ανέβασαν στο ζενίθ τις προσδοκίες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Από κοντά βέβαια οι γνωστοί «αβανταδόροι» των ΜΜΕ που μετέτρεψαν σχεδόν όλες τις μεταγραφές σε επίπεδο Κανσέλο, Ντι Μαρία, Χάκπο, Ντε Μπρόινε και Χάαλαντ. Όμως ξέχασαν κάτι βασικό. Ότι όλοι και όλα κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα λόγια ή στα χαρτιά. Και τελικά, μόλις 4,5 μήνες μετά, μεταγραφές και ρόστερ απαξιώθηκαν με βάση όσα (δεν) έδειξαν στο χορτάρι…

Μέσα σε όλο αυτό το πανηγυράκι κανείς δεν έδωσε σημασία σε ορισμένα βασικά πράγματα. ‘Η καλύτερα ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είδαν τα μειονεκτήματα του φετινού Ολυμπιακού, μεταξύ των οποίων και το apexsports.gr. Και όταν ξεκίνησαν οι γκέλες –ώ του θαύματος- τα ανακάλυψαν όλοι! Το γεγονός ότι σιωπούσαν και απλά μετείχαν στη γιορτή που είχε στηθεί για τον φετινό Ολυμπιακό, ούτε καν χρήζει αυτοκριτικής από κάποιους. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής.

Θέλετε να μιλήσουμε για τις μεταγραφές; Ας μη σχολιάσουμε ότι δεν φτιάχνει κανείς ομάδα κάνοντας 20 μεταγραφές τον χειμώνα και 10 το καλοκαίρι. Με το «φύγε εσύ έλα εσύ», δεν κάνεις ομάδα. Όπως δεν κάνεις ομάδα όταν στηρίζεις τις επιλογές σου σε δανεικούς παίκτες. Επτά δανεικοί ήρθαν στο λιμάνι (Ρίρτσαρντς, Φρέιρε, Πορόζο, Αλεξανδρόπουλος, Ποντένσε, Σκάρπα, Σολμπάκεν), ποιος από όλους βοήθησε την ομάδα; Και πρόσφατα ήρθε κι άλλος (Ναβάρο)! Φρέιρε, Πορόζο, Σκάρπα, Σολμπάκεν, έφυγαν ή ετοιμάζονται να φύγουν νωρίς.

Επειτα, οι δυο πρώτοι παίκτες που αποκτήθηκαν ήταν οι… βετεράνοι του Κορδόν, Ιμπόρα και Κίνι. Ο ένας μόνιμος πελάτης του ιατρικού τιμ των «ερυθρολεύκων» και ο άλλος για 3η επιλογή αλλά που έπαιζε βασικός.  Αποκτήθηκε ως λύση τελευταίας στιγμής στα φορ ο Γιόβετιτς. Καλός παίκτης, με τεράστια πείρα, αλλά ούτε αυτός δικαίωσε τις προσδοκίες. Ποιοι έμειναν; Ο Εσε, ο Ορτέγκα, ο Ελ Κααμπί και ο Μπιανκόν (ο πιο θετικός από τους στόπερ, άγνωστο γιατί δεν έπαιξε στη λαμία…).

Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι πολλοί από όσους αποκτήθηκαν είτε είχαν καιρό να παίξουν, είτε προέρχονταν από πολύμηνους σοβαρούς τραυματισμούς. Συνεπώς για ποιον μεταγραφικό σχεδιασμό μιλάμε; Και μόνο ότι ο Κορδόν άλλαξε πόστο δήθεν για να αναλάβει συντονιστής μεταξύ των τριών ομάδων του Β. Μαρινάκη, (Ολυμπιακός, Νότιγχαμ, Ρίο Αβε), είναι μια έμμεση παραδοχή αποτυχίας. Όταν μεσούσης της σεζόν φέρνεις νέο τεχνικό διευθυντή στη θέση του προηγούμενου που σχεδόν θεοποιήθηκε, δεν σημαίνει ότι απέτυχε;

 Όταν στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός  κέρδιζε με τεσσάρες μικρομεσαίους αντιπάλους του, κανείς δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει ότι οι αντίπαλοι έκαναν κι έχαναν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες σε κάθε ματς, γιατί όλα τα έσβηναν οι νίκες. Ωσπου ξεκίνησαν οι στραβές και το οικοδόμημα τέθηκε σε αμφισβήτηση. Και αίφνης «το καλύτερο υλικό των τελευταίων χρόνων» έγινε συντρίμμια. Και άρχισαν οι γνωστές αλλαγές. Τέλος ο Μαρτίνεθ μόλις πέντε μήνες από τη μέρα που ήρθε. Πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Πήρες προπονητή; Αστον να δουλέψει ένα χρόνο. Ηρθε ο Καρβαλιάλ και λίγο έλειψε να πιστέψουμε πως ο Ολυμπιακός πήρε τον Εμερι! Και χωρίς να θέλω να γίνομαι μάντης κακών, με βάση όσα βλέπω, πολύ σύντομα θα μας αποχαιρετήσει κι αυτός.

Μήπως θέλετε να κάνουμε συγκρίσεις με την περσινή κάκιστη σεζόν της ομάδας, να δούμε πολλές ομοιότητες;

Πέρσι ο Ολυμπιακός έβγαλε τη σεζόν με τέσσερις προπονητές (Μαρτίνς, Κορμπεράν, Μίτσελ, Ανιγκό). Φέτος έχει ήδη δύο στον πάγκο του, με το φινάλε του πρώτου γύρου (Μαρτίνεθ, Καβαλιάλ) και μετά το κάζο στη Λαμία ακολουθούν τα ντέρμπι με ΑΕΚ, με Παναθηναϊκό δυο ματς στο κύπελλο, με Αρη εκτός και μετά πάλι Παναθηναϊκός εκτός για το πρωτάθλημα. Με λίγα λόγια αναμένονται τα ίδια με πέρσι στον πάγκο…

Πέρσι ο Ολυμπιακός δεν είχε ακραίους επιθετικούς και τελικά δεν έχει ούτε φέτος. Ο Μπρνιτς είτε ήρθε είτε όχι κανείς δεν κατάλαβε, ο Σολμπάκεν μια χαρά τουρίστας ξενερωμένος και ο Ποντένσε δεν είναι σίγουρα ο Ποντένσε της πρώτης φοράς.

Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της άμυνας του, το ίδιο έχει και φέτος. Κι ενώ καιγόταν για δύο ικανούς στόπερ, έφερε δύο δανεικούς (Πορόζο, Φρέιρε) κι έναν με πολύμηνη απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού (Μπιανκόν). Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε μόνο τον Φορτούνη δημιουργικό χαφ, πήρε έναν ακόμη δανεικό (Σκάρπα) και ήλπιζε να συνέλθει ο Μπιελ. Μάταια. Ο Φορτούνης πάλι τραβάει το κάρο από τη λάσπη…

 Πέρσι ο Ολυμπιακός έφερε τον Μιτσελ (3ος στη σειρά) που συμμάζεψε την ομάδα αλλά μια οι οργανωμένοι που του ζητούσαν να φύγει μόνος του και μια ο Μαρινάκης που τον απαξίωσε στους παίκτες, τον ανάγκασαν να φύγει.

Η αλλαγή προπονητή λένε αλλάζει το κλίμα στα αποδυτήρια και για δυο τρία παιχνίδια η ομάδα αλλάζει ψυχολογία και βρίσκει ρυθμό. Στον Ολυμπιακό το πράγμα λειτουργεί ανάποδα. Ηρθε ένας φίλος, του φίλου, ώ φίλε, ενός μεγαλοατζέντη, ο Κάρλος Καρβαλιάλ από τα αζήτητα, πρώην τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης από τον οποίο έφυγε πιο γρήγορα και από την σκιά του και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Τι έκανε ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα με τον Καρβαλιάλ; Ισοπαλία στο Βόλο, νίκη με χίλια βάσανα στις Σέρρες, ισοπαλία στο Περιστέρι και ήττα στη Λαμία! Μόνη άνετη επικράτηση ήταν με την… Αστραπή Μεσοποταμιάς της Σερβίας, την Μπάτσκα Τόπολα στο Europa League. Δηλαδή σε τέσσερα ματς εκτός έδρας στο πρωτάθλημα μόλις μια νίκη. Στα τρια τελευταία δε, μόλις ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι στις Σέρρες. Όχι απέναντι στις άμυνες της Ιντερ, της Ατλέτικο Μαδρίτης ή της Αρσεναλ, αλλά απέναντι στις άμυνες του Ατρομήτου, των Σερρών και της Λαμίας, χωρίς εννοείται να υποτιμώ αυτές τις ομάδες.

Όμως αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Κι έρχεται ο Καρβαλιάλ και δηλώνει ότι οι παίκτες, δεν έτρεξαν στη λαμία, δεν έπαιξαν, δεν, δεν. Και ποιος προετοιμάζει την ομάδα για να τρέξει και να παίξει; Ποιος πείθει τους παίκτες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο με ένταση και ορμή; Ποιος τους φτιάχνει ψυχολογικά, αν όχι ο προπονητής; Δέκα μέρες είχε να προετοιμάσει την ομάδα του για το παιχνίδι στη Λαμία ο Καρβαλιάλ.

Οι μισές έφυγαν με άδεια και στις υπόλοιπες, τι; Πως και με ποιον τρόπο έβαλε τους παίκτες του σε κλίμα δύσκολου αγώνα, ειδικά από τη στιγμή που όλοι γνώριζαν τις φετινές δυνατότητες της ομάδας του Λεωνίδα Βόκολου; Δεν άκουσα τον Καρβαλιάλ να αναλαμβάνει τη παραμικρή ευθύνη για τον χειρότερο Ολυμπιακό φέτος που εμφανίστηκε στη Λαμία. Τα έριξε ουσιαστικά στους παίκτες και χαίρεται όπως δήλωσε, επειδή ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Ξαναλέω λοιπόν, ότι πολύ δύσκολα θα βγάλει τον Ιανουάριο στο λιμάνι. Όχι επειδή είμαι μάντης αλλά επειδή αν δεν το έχουμε καταλάβει, στον πάγκο του Ολυμπιακού μόνο μέσα στους τελευταίους 16 μήνες έχουν καθίσει ήδη… 6 προπονητές! Ούτε τρίμηνο κατά μέσο όρο δηλαδή, καθένας από αυτούς…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο