fbpx

Ζιοβάνι: «Μάγος» ετών 52 (pics & vid)

Ζιοβάνι: «Μάγος» ετών 52 (pics & vid)

«Στη Σάντος είδωλο, στην Μπαρτσελόνα αστέρι, στον Ολυμπιακό Θεός». Αυτό είχε αναφέρει το αφιέρωμα του Globo Esporte στον Τζιοβάνι πριν λίγα χρόνια.

Και πράγματι, ο Τζιοβάνι ήταν ένα κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο διάστημα που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Βραζιλιάνος μάγος γίνεται 52 ετών σήμερα (4/2/72), και το Apexsports θυμάται μερικές από τις πολλές ιστορίες του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού στην Ελλάδα.

YouTube video

Η άφιξη του στον Πειραιά

Το καλοκαίρι του 1999, ήταν ένα από τα πιο «καυτά» στον Πειραιά. Ο λαός του Ολυμπιακού, βίωσε μοναδικές στιγμές και μια αίγλη αντίστοιχη με εκείνη των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

YouTube video

Αυτό καθώς ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, «έδεσε» στο λιμάνι του Πειραιά ερχόμενος από την Μπαρτσελόνα, έναντι του ποσού των 3.300.000.000 δρχ.

Ο «μάγος» αποθεώθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο και αδιαμφισβήτητα η μεταγραφή του προκάλεσε «ντόρο» σ’ όλη την Ευρώπη, καθώς ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μπαρτσελόνα, ο οποίος μετακόμισε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ελέω Φαν Γκάαλ.

Η προσφορά του στους Πειραιώτες ανεκτίμητη, αφού στα έξι χρόνια παρουσίας του εκεί κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ενώ το κοντέρ μέτρησε 129 συμμετοχές και 61 γκολ.

Κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την παραδοχή όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Στον Πειραιά και στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα, λατρεύτηκε όσο λίγοι άλλοι ξένοι παίκτες.

Ο Τζιοβάνι στην Globo Esporte, είχε δηλώσει για το πέρασμα του από την Ελλάδα:

«Η παρουσία μου στην Ελλάδα ήταν κάτι εκπληκτικό. Πήγα από την Μπαρτσελόνα, υπέγραψα για τρία χρόνια και μετά ανανέωσα για άλλα τρία. Ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση και την αγάπη που μου έδειχναν οι Έλληνες οπαδοί, ειδικά εκείνοι του Ολυμπιακού. Ήταν μια καταπληκτική περίοδος, με πολλούς τίτλους και επιτεύγματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη χώρα. Πάντα λέω στους φίλους μου ότι είμαι σχεδόν καθολικά αποδεκτός εκεί, όχι μόνο στο γήπεδο, ως αθλητής του ποδοσφαίρου, αλλά και έξω από το γήπεδο, όπου νομίζω ότι μετράει πολύ και αυτές τις ώρες.

Πάντα λαμβάνω, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αγάπη όλων αυτών των ανθρώπων, από αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο που αγωνίστηκα, τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι αυτός ο σεβασμός που έχουν ακόμη για εμένα».

Πέντε ιστορίες του Μάγου στο Λιμάνι

1. Τα πρώτα γκολ κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης

15/9/1999: Τα πρώτα του γκολ με τον Ολυμπιακό στο Champions League στο 3-3 με την Ρεάλ Μαδρίτης, στο ΟΑΚΑ. Η «βασίλισσα» τον ήξερε πολύ καλά από τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα. Δεν είχε όμως δώσει ιδιαίτερη βάση με ποιον είχε να κάνει και το πλήρωσε.

2. Το πρώτο του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα

«Θέλω να είμαι αυτός που φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα και όχι αυτός που τον διώχνει», είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις και με το απέδειξε αμέσως.

Στο 35′ στην Ριζούπολη, σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών (3/10/99) και το κοντέρ ξεκίνησε να γράφει.

3. Το… κρακ από τον Σέμο

Ο Ολυμπιακός νικά 4-3 τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, ο Ζιοβάνι σκοράρει. Μέχρι τότε είχε σημειώσει σε 15 συμμετοχές 10 γκολ.

YouTube video
YouTube video

Η τρελή πορεία του κάνει… κρακ από το μαρκάρισμα του Σέμου και βγαίνει στο 70′ υποβασταζόμενος έχοντας υποστεί ρήξη χιαστών. Ο Σέμος πήγε στο νοσοκομείο για να ζητήσει συγγνώμη. Ο Ζίο του έκανε δώρο την Αγία Γραφή.

4. Η τελευταία του φιέστα

Το 2005 μπαίνουν τίτλοι τέλους στην ερυθρόλευκη καριέρα του. Όχι όμως και στην αγάπη που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του ίδιου και του κόσμου. Πανηγυρίζει με τον Καστίγιο, που είχε σαν παιδί του και τον πολύ καλό του φίλο Ριβάλντο.

5. Η δήλωσή του για τον ερχομό του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό:

«Ο Θεός με έφερε εδώ. Εκείνο το καλοκαίρι όλοι οι οιωνοί μου έλεγαν να έρθω στην Ελλάδα. Είχαν απόλυτο δίκιο».

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο