fbpx

ΠΑΟΚ: Λίγα και μικρής σημασίας τα γκολ από τους φορ

Αλί Σαματά

Ο ΠΑΟΚ διάγει μία απίθανη επιθετικά σεζόν, καθώς μέχρι στιγμής έχει σημειώσει 105 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις που έχει λάβει μέρος.

Συγκεκριμένα, οι «ασπρόμαυροι» έχουν σκοράρει 62 φορές σε 24 ματς στη Super League, 14 στο Κύπελλο Ελλάδας – όπου αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά – 13 στα έξι ματς για τα προκριματικά του UEFA Europa Conference League και 16 στα άλλα έξι για τη φάση των ομίλων, όπου τερμάτισαν στην πρώτη θέση του γκρουπ τους.

Μάλιστα, θα υπάρχει και συνέχεια, αφού για τους «16» του UECL η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα βρει μπροστά της τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (7 και 14 Μαρτίου οι διπλές αναμετρήσεις) ενώ, φυσικά, στο πρωτάθλημα εκκρεμούν δυο αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής διάρκειας συν οι 10 για τη διαδικασία των Playoffs.

Ο Μπράντον Τόμας του ΠΑΟΚ
Ο Μπράντον Τόμας του ΠΑΟΚ

Βέβαια, ένα σημαντικό ζήτημα που τίθεται για τους «ασπρόμαυρους» είναι η (μη) συνεισφορά των κεντρικών επιθετικών στο σκοράρισμα. Ο Μπουανά Αλί Σαμάτα έχει πετύχει 3 γκολ, ο Μπράντον Τόμας 9 και ο Στέφανος Τζίμας 4. Ποια, όμως, από όλα αυτά τα συνολικά 16 τέρματα (μόλις το 15,24% το ποσοστό τους επί όλων των γκολ της ομάδας) που πέτυχαν οι τρεις φορ του «Δικεφάλου του Βορρά» είχαν πραγματικά σημασία;

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) καταγράφει και αναλύει:

Επιθετικός    Super League   Κύπελλο  Προκρ. UECL   Όμιλοι UECL

Αλί Σαμάτα       18 (2)       3 (0)      4 (0)         5 (1)

Μπράντον         22 (5)       6 (1)      6 (2)         6 (1)

Τζίμας           15 (3)       3 (1)      2 (0)         1 (0)            

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

-Ο Σαμάτα σκόραρε στο 2-2 με την Αμπερντίν στην Τούμπα, κάνοντας προσωρινά το 2-1, σε ματς που δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού το καθοριστικό ήταν εκείνο που ακολουθούσε με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη. Διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στη νίκη επί του Βόλου και ήταν αυτός που είχε ισοφαρίσει στη νίκη 2-1 επί του Παναιτωλικού – αμφότερα στην Τούμπα.

-Ο Τόμας είναι αυτός που και ποσοτικά και «ποιοτικά» έχει συνεισφέρει περισσότερο, έχοντας όμως και παραπάνω χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους άλλους δύο. Στα προκριματικά του UEFA Europa Conference League ο Ισπανός φορ πέτυχε το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ στο 1-4 επί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και, επίσης, το δεύτερο γκολ στο 4-0 επί της Χαρτς. Στους δε ομίλους του UECL έκανε το 1-3 μέσα στο Ελσίνκι (τελικό 2-3).

Στο πρωτάθλημα, ο πρώην φορ της Μάλαγα άνοιξε το σκορ στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό (2-2 τελικό), πέτυχε το δεύτερο και τρίτο γκολ στο 2-4 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο, έκανε το 0-2 στο θρίαμβο στην Καισαριανή επί της Κηφισιάς (0-6) και έκλεισε το χορό των γκολ στο 4-0 επί του ΟΦΗ στην Τούμπα. Σκόραρε, τέλος, και το τέταρτο από τα πέντε γκολ του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο κόντρα στον Πανσερραϊκό στην Τούμπα.

-Ο Τζίμας, τέλος, άνοιξε το σκορ στο 2-1 επί της Κηφισιάς στην Τούμπα, πέτυχε το τρίτο γκολ της ομάδας του στο 4-0 επί της ΠΑΣ Γιάννινα – πάλι – στην Τούμπα ενώ διαμόρφωσε το τελικό 1-5 στο θριαμβευτικό πέρασμα από τον Βόλο. Επίσης, ήταν αυτός που είχε ανοίξει το σκορ στο επιβλητικό 5-0 επί του Πανσερραϊκού στην Τούμπα για το Κύπελλο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως (σχεδόν) κανένα από τα 16 γκολ των κεντρικών επιθετικών του ΠΑΟΚ δεν ήταν κρίσιμο, καθοριστικό, κομβικό στο να πάρει η ομάδα του Λουτσέσκου βαθμό ή βαθμούς. Η σύγκριση κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τους Σαμάτα, Μπράντον, Τζίμα αν σκεφτεί κανείς πως ο κεντρικός αμυντικός Τόμας Κεντζιόρα έχει σκοράρει τρεις φορές, αλλά τι τρεις: άνοιξε το σκορ στο 2-1 επί της Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη, ισοφάρισε στο φινάλε σε 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ και έκανε το 0-2 επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο δίνοντας, εκείνη τη στιγμή, την πρόκριση.

ΠΗΓΗ: AMNA.GR

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο