fbpx

Η ιστορία της Γυμναστικής: Από το 1980 έως το 1988

Η ιστορία της Γυμναστικής: Από το 1980 έως το 1988

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία ιδρύθηκε επίσημα το 1997. Μέχρι τότε, όλες οι δραστηριότητες της ελληνικής αγωνιστικής γυμναστικής υπάγονταν διοικητικά στο ΣΕΓΑΣ. Ωστόσο η αγωνιστική γυμναστική προϋπήρχε και μάλιστα πρόσφερε απλόχερα στη χώρα μας μεγάλες επιτυχίες.

1890 – 1897

Η αγωνιστική γυμναστική εμφανίστηκε στην Ελλάδα λίγο πριν το 1890, με αφορμή την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1897 μετά την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν εγχώριες διοργανώσεις ενόργανης γυμναστικής. Όμως, αυτή την πρώτη ανάπτυξη της αγωνιστικής γυμναστικής, τη διέκοψαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.

1968

Μετά από περίπου πενήντα χρόνια, ξεκίνησε η αναγέννηση της αγωνιστικής γυμναστικής με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη και την πρωτεργάτρια του αθλήματος, Νέλι Τσάπο – Άνταλ. Εκείνη μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις της στις επίδοξες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής. Παράλληλα στην ενόργανη γυμναστική ανδρών, δραστηριοποιήθηκε ο Χρήστος Χατζητάκης. Μάλιστα, ένας από τους πρώτους του μαθητές ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης. Στην Αθήνα ξεκίνησε να διδάσκει ο Ιωάννης Σατρατζέμης, ο οποίος μυήθηκε με το άθλημα στη Γερμανία.

1971-1978

Το 1971 άρχισε επίσημα η διεξαγωγή πανελληνίων πρωταθλημάτων ενόργανης γυμναστικής, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ. Η ενόργανη γυμναστική άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερο φίλαθλο κοινό κατά την τέλεση των Βαλκανικών Αγώνων του 1976 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Τότε συμμετείχε και η μεγάλη Νάντια Κομανέτσι. Το 1978 εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα σε διεθνή διοργάνωση εκτός Βαλκανίων. «Γαλανόλευκοι» αθλητές ήταν οι Μίλτος Ιορδάνου και Μίμης Γιαννουλίδης, οι οποίοι συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Στρασβούργου.

1984

Το 1984 μπήκε στο πρόγραμμα και η ρυθμική γυμναστική. Μάλιστα την ίδια χρονιά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε κανονικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης, στο οποίο συμμετείχαν οι Λυδία Αργυράκη, Δανάη Νόντα και Μαρία Αλεβίζου.

1988

Το 1988 διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Σεούλ και σημειώθηκε η παρθενική παρουσία της ελληνικής γυμναστικής στις Ολυμπιακές διοργανώσεις. Συμμετείχε η Φωφώ Βαρβαριώτου στην ενόργανη και οι Μαρία Αλεβίζου και Γιώτα Τσίτσελα στη ρυθμική γυμναστική.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Γυμναστική