fbpx

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μιλούν για τη σημασία του αθλητισμού!

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μιλούν για τη σημασία του αθλητισμού!

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στον αθλητισμό! Η Ευρώπη αφιερώνει την εβδομάδα 23 έως 30 Σεπτεμβρίου στην άθληση, με μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές πρωτοβουλίες στον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού.

Με την αφορμή την εβδομάδα αυτή, οι χάλκινοι ολυμπιονίκες της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, μιλούν για τα οφέλη της άθλησης, αλλά και του αθλήματος που οι ίδιοι έχουν επιλέξει να εκπροσωπούν.

Από ποια ηλικία ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό και πώς προέκυψε η ενασχόληση;

Παναγιώτης Μάντης: Μια μέρα που βρισκόμουν στο αυτοκίνητο με τους γονείς μου είδα στην παραλιακή τα πανάκια και τους ζήτησα να με αφήσουν να δοκιμάσω. Από τα 8 μου χρόνια λοιπόν με κέρδισε η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα. 

Παύλος Καγιαλής: Το μικρόβιο της ιστιοπλοΐας μπήκε μέσα μου όταν σε ηλικία 7 ετών είδα μερικά μικρά σκάφη μέσα στη θάλασσα. Έτσι βρέθηκα λοιπόν μια μέρα στον Ναυτικό Όμιλο Πόρτο Καρρά στη Χαλκιδική και άρχισαν όλα για μένα.

Πώς πιστεύετε ότι σας βοήθησε η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα και πώς διαμόρφωσε τον χαρακτήρα σας;

Παναγιώτης Μάντης: Στο άθλημα της ιστιοπλοΐας καλείται ένα παιδί να γίνει ένας μικρός καπετάνιος που πρέπει μόνος του να αντεπεξέλθει σε όλες τις αντιξοότητες που θα βρεθούν μπροστά του. Θα πρέπει να μάθει πώς να είναι υπεύθυνο για τον εξοπλισμό, αλλά και τις αποφάσεις που καλείται να πάρει για να τιθασεύσει τη φύση. Αυτά από μόνα τους διαμορφώνουν έναν ανεξάρτητο, δυνατό χαρακτήρα.

Παύλος Καγιαλής: Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ακριβώς με βοήθησε, αλλά στην συνέχεια κατάλαβα ότι από μικρό παιδί είχα στόχο να κερδίζω και να γίνομαι καλύτερος. Το σημαντικό για εμένα ήταν να βρίσκομαι στην θάλασσα και να προσπαθώ να κερδίζω. Επίσης, κατάλαβα ότι η θάλασσα μου έμαθε να σέβομαι ανθρώπους και καταστάσεις, καθώς και να βάζω τα πράγματα σε τάξη και να προετοιμάζομαι για ό,τι έχω να κάνω. Η σωστή προπόνηση που γίνεται με ασφάλεια απαιτεί μια μεγάλη διαδικασία.

Ποιους αθλητές είχατε για πρότυπα στην παιδική σας ηλικία;

Παναγιώτης Μάντης: Όσο μεγάλωνα μέσα στην ιστιοπλοϊκή μου διαδρομή γνώρισα αρκετούς αθλητές. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς έγιναν τα πρότυπά μου και στα δικά μου μάτια οι επιτυχίες τους άθλοι. Έβλεπα μέσα από τις δικές τους επιτυχίες πού μπορώ να φτάσω και εγώ με προσπάθεια. Κάποιοι από αυτούς είναι τα χρυσά μας κορίτσια Σοφία και Αιμιλία, ο Νίκος Κακλαμανάκης, αλλά και πιο παλιοί, όπως ο Ηλίας Χατζηπαυλής.  

Παύλος Καγιαλής: Πρότυπα αθλητές είχα τους ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων. Αισθανόμουν δέος όταν έβλεπα την προσπάθειά τους και τη χαρά της νίκης στα πρόσωπά τους. Ξεχώριζε βέβαια τότε για μένα ο Νίκος Κακλαμανάκης, καθώς, όπως είναι φυσικό, ταυτιζόμουν μαζί του ως παιδί.

Γιατί επιλέξατε την ιστιοπλοΐα; Τι σας αρέσει σε αυτό το άθλημα;

Παναγιώτης Μάντης: Στην ιστιοπλοΐα μου αρέσει η επαφή με τη θάλασσα, τη φύση και ο τρόπος που καλείται κάποιος να διαβάσει τις αλλαγές του αέρα, και η προσπάθεια να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, ώστε να λειτουργούν προς όφελός σου.

Παύλος Καγιαλής: Η ελευθερία και η μοναξιά εκεί έξω. Είσαι μόνος σου με τα στοιχεία της φύσης.

Αν δεν κάνατε ιστιοπλοΐα, τι άθλημα θα επιλέγατε και γιατί;

Παναγιώτης Μάντης: Αν δεν ακολουθούσα το άθλημα της ιστιοπλοΐας ίσως με κέρδιζε κάποιο άλλο άθλημα που είχε να κάνει με τη φύση. Τα χειμερινά αθλήματα μου αρέσουν γιατί μοιάζουν σε έναν βαθμό με την ιστιοπλοΐα. Απαιτούν καλή προετοιμασία και σεβασμό στον εξοπλισμό και τον χώρο που καλείται ο αθλητής να φέρει αποτέλεσμα.

Παύλος Καγιαλής: Εάν δεν έκανα ιστιοπλοΐα μάλλον θα έπαιζα γκολφ ή τένις. Ήταν τα δυο αθλήματα που έκανα παράλληλα με την ιστιοπλοΐα.

Τι αξίες σας έμαθε και συνεχίζει να σας διδάσκει ο αθλητισμός;

Παναγιώτης Μάντης: Ο αθλητισμός με έμαθε να σέβομαι την προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπόλοιποι αθλητές και η δικαιοσύνη που αποδίδει κάθε αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η πειθαρχία που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου.

Παύλος Καγιαλής: Η μεγαλύτερη αξία που διδάσκει ο αθλητισμός είναι το ευ αγωνίζεσθαι, ο σεβασμός, η υπομονή για να κερδίσεις κάτι και φυσικά ότι πρέπει να είσαι ταπεινός για να έχεις διάρκεια.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εν πλω και πώς έχετε μάθει να τις ξεπερνάτε;

Παναγιώτης Μάντης: Οι δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει στη θάλασσα είναι πολλές. Ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω και πάντα έβαζα τον εαυτό μου στη διαδικασία να τις προβλέψω, ως έναν βαθμό. Όταν αυτό δεν γίνεται εφικτό, με γρήγορη σκέψη και αυτοσχεδιασμό πάντα έρχεται μια λύση για να μη χαθεί ο αγώνας.

Παύλος Καγιαλής: Οι δυσκολίες είναι αρκετές. Από την προετοιμασία του σκάφους, ώστε να είναι όλα στην εντέλεια για αποφυγή ατυχημάτων μέχρι και τη συνεργασία των ανθρώπων που βρίσκονται στο σκάφος. Είναι πολλές οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν την κατάλληλη στιγμή και για την επίδοση, αλλά και για την ασφάλεια των ηλικιών και του πληρώματος. Η θάλασσα έχει απρόβλεπτες καταστάσεις και πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις με ηρεμία και συνεργασία. Η ομάδα κερδίζει, όχι ο καθένας μεμονωμένα.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να ασχολούμαστε όλοι -παιδιά και ενήλικες- με τον αθλητισμό;

Παναγιώτης Μάντης: Ο αθλητισμός είναι υγεία στο σώμα και στο μυαλό. Κάνει τον άνθρωπο να νοιώσει νέος και δυνατός. Μέσα από τον αθλητισμό ανακαλύπτουμε την συνεργασία, την ομαδικότητα, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ταπεινοί και επίμονοι.Όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον χαρούμενο και δίκαιο.

Παύλος Καγιαλής: Ο αθλητισμός είναι υγεία, σωματική και ψυχική. Προσφέρει στον άνθρωπο έναν υγιή τρόπο ζωής και ψυχική ηρεμία. Με τις δυσκολίες που περνάει ο καθένας στη ζωή του, ο αθλητισμός είναι τρόπος εκτόνωσης και διασκέδασης ταυτόχρονα.

Πώς θα συμβουλεύατε τη νεότερη γενιά που ασχολείται με τον αθλητισμό να δοκιμάσει και την ιστιοπλοΐα; Χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες για αυτό;

Παναγιώτης Μάντης: Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα σωματικά πρότυπα. Υπάρχουν σκάφη και θέσεις για τους πιο μικρόσωμους, αλλά και για τους πιο μεγαλόσωμους ανθρώπους. Είναι ένα άθλημα όπου δεν σταματάει ποτέ η μάθηση και αυτό από μόνο του είναι το μεγαλύτερο ατού για μένα, όπως και η στρατηγική και τακτική που βάζει το μυαλό σε μια διαρκή αναζήτηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι απλά να πάει σε κάποιο σωματείο και να ξεκινήσει το ταξίδι στο υπέροχο αυτό άθλημα.

Παύλος Καγιαλής: Η ιστιοπλοΐα είναι για όλους και για όλες τις ηλικίες. Ο καθένας θα μπορούσε να δοκιμάσει να μάθει ιστιοπλοΐα και να διδαχθεί την τέχνη της ναυτοσύνης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σωματικές διαστάσεις και ικανότητες κάποιου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζει κολύμπι, να αγαπάει την θάλασσα και να την σέβεται.

Τι δεξιότητες έχετε μάθει για την ιστιοπλοΐα τις οποίες έχετε αξιοποιήσει τελικά και στην καθημερινή σας ζωή;

Παναγιώτης Μάντης: Η ιστιοπλοΐα είναι τρόπος ζωής για μένα και όλη μου η πορεία ήταν ένα μάθημα ως τώρα. Αν κρατάω κάτι είναι η δεξιότητα της συνεργασίας σε αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και η πειθαρχία του να επιμένεις στους στόχους σου, όσο και να μοιάζει δύσκολο.

Παύλος Καγιαλής: Οι δεξιότητες που έχει ένας ιστιοπλόος είναι πάρα πολλές. Μπορεί να επισκευάσει ό,τι χρειαστεί, από πράγματα στο σπίτι, μέχρι να κατασκευάζει και να βρίσκει λύσεις (πατέντες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει κάτι. Εργαλεία, επισκευές, διορθώσεις, ραπτική, πλαστικοποιήσεις είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μαθαίνει κάποιος μέσα από την τριβή του με το άθλημα.

Πόσο σημαντικό είναι για τους Έλληνες αθλητές να λαμβάνουν υποστήριξη από φορείς και εταιρείες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους;

Παναγιώτης Μάντης: Στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατο να κάνει κανείς πρωταθλητισμό, αλλά και να επιτύχει στόχους χωρίς τους φορείς, αλλά πιο πολύ θα έλεγα αδύνατο χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, που είναι το καύσιμο και η οικογένεια στο μοναχικό αυτό ταξίδι. Οι Έλληνες αθλητές δεν έχουν εύκολο έργο απέναντι σε πολύ οργανωμένες χώρες και μόνο με την υποστήριξη από κάποια εταιρία μπορούμε να κοιτάμε στα ίσια τους αντιπάλους μας.

Παύλος Καγιαλής: Χωρίς την στήριξη εταιρειών και χορηγών, αθλητισμός δεν μπορεί να υπάρξει. Από τα αρχαία χρόνια ο αθλητισμός βασιζόταν στην ιδιωτική στήριξη. Το μεγαλείο του αθλητισμού είναι χτισμένο από χορηγούς και ιδιώτες που έχουν στηρίξει αθλητές και διοργανώσεις. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να ζούμε στις μέρες μας υπερηφάνεια και συγκίνηση από τις προσπάθειες αθλητών και ομάδων. Για παράδειγμα εμείς, έχοντας την υποστήριξη της Eurobank εδώ και 5 συνεχή χρόνια, την οποία ευχαριστούμε πολύ που είναι πάντα δίπλα μας, έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά από τα όνειρά μας πραγματικότητα, ενδυναμώνοντας την ομάδα μας και συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες που μας έχουν φέρει πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Αυτά όμως για να γίνουν πραγματικότητα θέλουν καθημερινή προσπάθεια και αφοσίωση που χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις δεν μπορείς εύκολα να τα πραγματοποιήσεις.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα