fbpx

Απαγορευτικό για τους ιστιοπλόους το πρόγραμμα της Σχολής προπονητών Α’

Απαγορευτικό για τους ιστιοπλόους το πρόγραμμα της Σχολής προπονητών Α’

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άρχισε το Σαββατοκύριακο το καινοτόμο πρόγραμμα της σχολής προπονητών Α ́ κατηγορίας που αποφάσισε και διοργανώνει η ΓΓΑ για προπονητής από όλα τα αθλήματα. Η σχολή αφορά σε αθλητές που έχουν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε όλα τα σπορ και σε προπονητές που έχουν ολοκληρώσει την φοίτησή τους στα ΤΕΦΑΑ και επιθυμούν να αποκτήσουν το ανώτερο δίπλωμα προπονητή.

Στις 23/9/2023 παρακολούθησαν τα μαθήματα όσοι διαμένουν στην Νότια Ελλάδα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ο.Α.Κ.Α και στις 24/9/2023 οι διαμένοντες στην Βόρεια Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο CAPSIS.

Πρόκειται για μία κίνηση που δίνει ελπίδες ανάπτυξης στον  ελληνικό αθλητισμό, καθώς η επιμόρφωση των προπονητών με μια σχολή αυτού του επιπέδου προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σε κάθε αθλητικό πεδίο.

Πρόβλημα και για τις ολυμπιακές κατηγορίες

Μόνο που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τίθεται θέμα αστοχίας προγραμματισμού όσον αφορά σε αθλήματα που η κύρια προπονητική δραστηριότητα γίνεται το Σαββατοκύριακο. Εν ολίγοις, οι προπονητές της ιστιοπλοΐας που έχουν συνεργασίες με Ομίλους έχουν κάθε Σαββατοκύριακο προπονήσεις ή διασυλλογικούς αγώνες προετοιμασίας. Το πρόγραμμα δυσκολεύει ακόμη και ονόματα όπως για παράδειγμα τον προπονητή ιστιοπλοΐας Ανδρέα Παπαδόπουλο του ΙΟΠ ο οποίος προπονεί για την ολυμπιακή την Αριάδνη Σπανάκη (και η ίδια έχει δικαίωμα συμμετοχής στη σχολή), και υποχρεούται εφόσον το πρόγραμμα παραμείνει ως έχει να χάσει μέρες προετοιμασίας ακόμη και ταξίδια στο εξωτερικό. Από το άθλημα της ΕΙΟ στη σχολή μετέχουν 35 άτομα επί συνόλου περίπου 700 συμμετεχόντων.

Η αρχικη εντύπωση ήταν πως τα μαθήματα θα διεξάγονται όπως στην σχολή Γ¨κατηγορίας,  με καθεστώς ασύγχρονης εκπαίδευσης κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Το επιμορφωτικό πλάνο αυτό έχει δουλέψει πολύ και με τα vouchers της ΔΥΠΑ για επιμόρφωση εργαζομένων. Στην περίπτωση της σχολής Γ, οι καθηγητές έφτιαχαν βίντεο και οι εκπαιδευόμενοι είχαν ένα χρονικό διάστημα να τα μελετήσουν και να ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο δικό τους χρόνο ωστε να μην δεσμεύονται χρονικά από τις προπονήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Δεν λήφθηκε όμως υπόψιν η ιδιαιτερότητα των αθλημάτων και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που εστάλη μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε άστοχο, καθώς όσοι έχουν συμβάσεις με ομίλους ή δεν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχολή παρότι έχουν πληρώσει την συμμετοχή τους, ή θα πρέπει να διακόωψυν τις συνεργασίες τους ως τέλος Ιανουαρίου.

Γιώργος Γιακουμίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΠΙ: «Έχει προκληθεί μια αναστάτωση, χάνονται προπονήσεις»

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Ιστιοπλοΐας Γιώργος Γιακουμίδης, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα καθώς υπάρχουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και από την διοίκηση της ΕΙΟ:  «Έχει προκληθεί μια αναστάτωση και η ανησυχία ότι χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τους προπονητής της ιστιοπλοΐας θα χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών. Ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα και άλλα αθλήματα. Η ΕΙΟ προσπάθησε να βρει λύση, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια και απ΄τη  πλευρά της ΓΓΑ και από την διοίκηση της συγκεκριμένης σχολής Α έτσι ώστε στο κομμάτι της ιστιοπλοΐας και σε άλλα σπορ, ειδικά το σαββατοκύριακο να δοθεί λύση καθώς το διάστημα έως τέλος Γενάρη είναι μεγάλο για να χάνονται προπονήσεις. Ειδικά από αθλητές και προπονητές ολυμπιακών ομάδων. Κάθε Σαββατοκύριακο το άθλημά μας έχει αγώνες διασυλλογικούς και προετοιμασίας και ειδικά το Νοέμβρη οι περισσότεροι από εμάς θα κατέβουν στο Athens sailing week. Η ομοσπονδία πιέζει και είμαστε σε επικοινωνία αρκεί και ο διευθυντής της σχολής να είναι διατεθειμένος να βρει μια μέση λύση».

Να επισημάνουμε πως το πρόγραμμα μαθημάτων της Σχολής τα Σαββατοκύριακα αρχίζει στις 9 το πρωί και ολοκληρώνεται μετά τις 7 το βράδυ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα