fbpx

Ευρωπαϊκό 470: Με συγκρατημένη αισιοδοξία η ελληνική ομάδα

Ευρωπαϊκό 470: Με συγκρατημένη αισιοδοξία η ελληνική ομάδα

Το Όπεν Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ολυμπιακής κατηγορίας 470 mixed διεξάγεται από 12 ως 20 Μαΐου και με την συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας 470 στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας.

Δύο οι Ελληνικές συμμετοχές συγκροτούνται από αθλητές και αθλήτριες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς με προπονητή τον πολύπειρο και διακεκριμένο κατά το παρελθόν σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες 470 Ανδρέα Παπαδόπουλο (Olympian στο Πεκίνο 2008). Η Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη (Olympian στο Τόκιο 2020) με πλήρωμα τον Οδυσσέα-Εμμανουήλ Σπανάκη και ο Λάμπης Γιαννούλης με την Ελένη Γιαννούλη, θ’ αγωνιστούν στη νέας σύνθεσης πληρωμάτων Ολυμπιακή κατηγορία. Ως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στο 470 υπήρχαν οι κατηγορίες ανδρών και γυναικών, πλέον είναι μόνο μεικτό. Για τις ομάδες μας, η είσοδός τους αρχικά στο χρυσό στόλο των 33ων πρώτων μετά τα προκριματικά και μια τελική κατάταξη στους πρώτους 12-16, θ’ αυξήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για την διεκδίκηση της πρώτης κατά σειρά Ολυμπιακής πρόκρισης στο παγκόσμιο το καλοκαίρι στη Χάγη.  Αναμένονται 66 συμμετοχές από 26 χώρες και εκτός Ευρώπης για την Όπεν κατηγορία.

Ο συναγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα υψηλός καθώς οι ομάδες πλησιάζουν το υψηλό της απόδοσής τους με στόχο την επερχόμενη Ολυμπιακή πρόκριση και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι ομάδες της Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σουηδίας και Γαλλίας. Στην Όπεν κατηγορία η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Συμμετέχουν επίσης και αθλητές από την Ουκρανία με την αρωγή της Διεθνούς Κλάσης 470. Οι πρώτες ιστιοδρομίες ξεκινούν στις 15 Μαΐου με τους προκριματικούς.

Αναδρομή διακρίσεων

Η Ολυμπιακή κατηγορία 470 έχει προσφέρει στην Ελλάδα αμέτρητες διακρίσεις αρχής γενομένης με δειλά βήματα από το 1992 και με αποκορύφωμα δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Χρυσό το 2004 για τις Μπεκατώρου – Τσουλφά και χάλκινο το 2016 για τους Μαντη-Καγιαλή. Δεν λησμονούμε τους πέντε παγκόσμιους τίτλους για τα Ελληνικά πανιά από τις Μπεκατώρου-Τσουλφά (4) και τους Κοσματόπουλο-Τριγκώνη (1).

Σε ότι αφορά τις ελληνικές διακρίσεις σε παρελθόντα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 470, η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια με τις Μπεκατώρου-Τσουλφά (3) και Μάντη-Καγιαλή (1),  τρία αργυρά με τους Μάντη-Καγιαλή (2) και Κοσματόπουλο-Τριγκώνη (1) και δύο χάλκινα με τις Μπεκατώρου Τσουλφά (1) και Οικονόμου-Τσιγαρίδη (1).

Η κληρονομιά αυτή δεν βαραίνει τους νέους αθλητές μας αλλά τους δίνει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του υψηλού επιπέδου γνώσεων στο 470 που υπάρχει στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα