fbpx

Μαρίνα Βουλιαγμένης

Μαρίνα Βουλιαγμένης

Παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την κατασκευή της νέας μαρίνας της Βουλιαγμένης, σχετικά με ευρήματα στο χερσαίο χώρο, τα έργα για την αναβάθμιση της Αstir Marina Vouliagmenis βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει φυσιογνωμία συνολικά, δίνοντας νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης.

Η Μαρίνα του Αστέρα, στη Χερσόνησο του Λαιμού, δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ανακαινίζεται ριζικά μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες ζωής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια των εργασιών.

Η φιλόδοξη αναβάθμιση αφορά επένδυση 48 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει το εθνικό τουριστικό προϊόν και τον θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή και θα ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε χώρες με μεγάλο αριθμό από μαρίνες υψηλών προδιαγραφών όπως για παράδειγμα η Γαλλία, το Μονακό, η Ιταλία και η Κροατία.

Η διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος και έχει ληφθεί υπόψη στο σύνολο των λειτουργιών αλλά και της κατασκευής της μαρίνας. Αξίζει να αναφερθούμε στα αυστηρά κριτήρια για τη θωράκιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αρχικά, το έργο υλοποιείται σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και κριτήρια διεθνώς αναγνωρισμένων, αυστηρών προτύπων. Εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων έχουν εκπονήσει αναλυτικές έρευνες βιωσιμότητας με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας μοντέλων προσομοίωσης διασφαλίζοντας την φιλική για το περιβάλλον ολοκλήρωση των εργασιών σε κάθε στάδιο.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών –τον μόνο αρμόδιο επιστημονικό φορέα που είναι ανεξάρτητος, δημόσιος και έχει καθολική αποδοχή– είναι διαρκής, με ημερήσιες και εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με την πορεία και αποτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το  ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, διενεργεί καθημερινό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του κόλπου, καθημερινές μακροσκοπικές αυτοψίες και εβδομαδιαίες βιοχημικές αναλύσεις του νερού σε επιλεγμένα σημεία του κόλπου, που κυμαίνονται από 50 έως 100 μέτρα. Η δε ενημέρωση του κοινού, γίνεται σε πραγματικό χρόνο με  τα αποτελέσματα των μετρήσεων να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της μαρίνας.

Παράλληλα, εκπονήθηκε ειδική ακτομηχανική μελέτη –ενώ δεν υπήρχε καμία σχετική υποχρέωση από τον νόμο– για τη διερεύνηση πιθανών διαβρωτικών φαινομένων στον όρμο της Βουλιαγμένης από τη νέα μαρίνα και τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι η αναμόρφωση της μαρίνας θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στις ακτές.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μηχανοκίνητα