fbpx

Η ιστορία του Σκέιτμπορντ (1940 – 1970)

Η ιστορία του Σκέιτμπορντ (1940 – 1970)

Το σκέιτμπορντ ξεκίνησε την πορεία του το 1940 στην Καλιφόρνια και μέχρι το 1970 ξεκίνησε η πρώτη επιδερμική ενασχόληση με το άθλημα.

1940 – 1950

Το Skateboarding, όπως το γνωρίζουμε, γεννήθηκε πιθανώς κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν οι σέρφερ στην Καλιφόρνια ήθελαν κάτι να κάνουν όταν τα κύματα ήταν επίπεδα. Αυτό ονομάστηκε «πεζοδρόμιο σερφ» – ένα νέο κύμα σερφ στο πεζοδρόμιο καθώς το άθλημα του σερφ έγινε πολύ δημοφιλές.

Κανείς δεν ξέρει ποιος έκανε τον πρώτο πίνακα. φαίνεται ότι αρκετά άτομα βρήκαν παρόμοιες ιδέες περίπου την ίδια στιγμή.

Τα πρώτα κατασκευασμένα skateboards παραγγέλθηκαν από ένα κατάστημα surf στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί από τους surfers στο χρόνο διακοπής τους. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Bill Richard, συνήψε συμφωνία με την Chicago Roller Skate Company για την παραγωγή σετ τροχοπέδιλων, τα οποία προσάρμοσαν σε τετράγωνες ξύλινες σανίδες.

Κατά συνέπεια, το skateboarding αρχικά υποδηλώθηκε ως “surfing πεζοδρομίων” και οι πρώτοι σκέιτερ μιμούσαν το στυλ και τους ελιγμούς του surfing, και έπαιξαν χωρίς παπούτσια.

1960

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 ένας μικρός αριθμός κατασκευαστών σέρφινγκ στη Νότια Καλιφόρνια όπως οι Jack’s, Kips ‘, Hobie, Bing’s και Makaha άρχισαν να κατασκευάζουν skateboards που μοιάζουν με μικρές ιστιοσανίδες και συγκέντρωσαν ομάδες για την προώθηση των προϊόντων τους.

Μια από τις πρώτες εκθέσεις Skateboard χρηματοδοτήθηκε από τον ιδρυτή της Makaha, Larry Stevenson

1963 – 1964

Το 1963 και πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Pier Avenue στο Hermosa Beach της Καλιφόρνια.

Μερικές από αυτές τις ίδιες ομάδες skateboarders εμφανίστηκαν επίσης σε μια τηλεοπτική εκπομπή που ονομαζόταν “Surf’s Up” το 1964, που φιλοξένησε ο Stan Richards, που βοήθησε στην προώθηση του skateboard ως κάτι καινούργιο και διασκεδαστικό.

Καθώς η δημοτικότητα του skateboarding άρχισε να επεκτείνεται, το πρώτο περιοδικό skateboard, The Quarterly Skateboarder δημοσιεύθηκε το 1964.

1970

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα skateparks δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη, έτσι οι skateboarders θα συρρέουν και να κάνουν skateboard σε αστικές περιοχές όπως η δεξαμενή Escondido στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Το περιοδικό Skateboarding θα δημοσιεύσει την τοποθεσία και οι Skateboarders συνθέτουν ψευδώνυμα για κάθε τοποθεσία, όπως το Tea Bowl, το Fruit Bowl, το Bellagio, το Rabbit Hole, το Bird Bath, το Egg Bowl, Upland Pool και το Sewer Slide.

Ορισμένες από τις αναπτυξιακές ιδέες στο έδαφος των πατινάζ πάρθηκαν στην πραγματικότητα από τη δεξαμενή Escondido.

Πολλές εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν φορτηγά (άξονες) ειδικά σχεδιασμένα για σκέιτμπορντ, τα οποία έφτασαν το 1976 από την Tracker Trucks.

Καθώς ο εξοπλισμός έγινε πιο ευέλικτος, τα καταστρώματα άρχισαν να γίνονται ευρύτερα, φτάνοντας σε πλάτος 10 ίντσες (250 mm) και άνω, δίνοντας έτσι στον skateboarder ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο.

Η σανίδα μπανάνας είναι ένα κοκαλιάρικο, εύκαμπτο skateboard κατασκευασμένο από πολυπροπυλένιο με νευρώσεις στην κάτω πλευρά για δομική στήριξη. Αυτά ήταν πολύ δημοφιλή κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ήταν διαθέσιμα σε μυριάδες χρώματα, το λαμπερό κίτρινο ίσως να είναι το πιο αξέχαστο, εξ ου και το όνομα.

Διαβάστε: Η ιστορία του Σκέιτμπορντ (1975  – σήμερα)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Σκέιτμπορντ - Τροχοσανίδα