fbpx

Η ιστορία της τοξοβολίας

Η ιστορία της τοξοβολίας

Η τοξοβολία στην περιλαμβανόταν στον αρχαίο πολιτισμό, καθώς το τόξο και το βέλος ήταν ένα από τα εξελιγμένα για την εποχή όπλα του ανθρώπου πάνω στη Γη. Στην αρχή χρησιμοποιούσε το τόξο ως μέσο επιβίωσης και για την προστασία του από τους κινδύνους. Στη συνέχεια το τόξο συγκαταλέχθηκε στις μεγαλύτερες πολεμικές τέχνες, μέχρι να φτάσει ο 21ος αιώνας, ώστε να εξελιχθεί ως άθλημα.

Ελληνική Μυθολογία

Η ελληνική μυθολογία έχει πλούσιες αναφορές σε Θεούς του Ολύμπου αλλά και ήρωες, οι οποία ήταν εξαιρετικοί τοξότες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η θέα του κυνηγιού, Άρτεμις αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Μυθολογίας, ο Ηρακλής.

Επίσης, υπάρχει η αναφορά πως ο Αχιλλέας διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες, μεταξύ αυτών και τοξοβολίας, προς τιμήν του Πάτροκλου, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τροία. Ενώ ο Οδυσσέας γυρνώντας στην Ιθάκη, συμμετείχε στον περίφημο αγώνα τοξοβολίας με τους μνηστήρες, ώστε να ξανακερδίσει την γυναίκα του.

Βυζαντινή περίοδος

Στη Βυζαντινή περίοδο το τόξο ήταν ξανά στο επίκεντρο, καθώς χάριζε την απαραίτητη αίγλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ξεχώρισε ο στρατηγός του Ιουστινιανού, Βελισάριος, ο οποίος ήταν άριστος τοξότης.

Σύγχρονη εποχή

1537- 1583

Περνώντας στη σύγχρονη εποχή, ο πρώτος αγώνας τοξοβολίας διεξάχθηκε στο Φίνσπουρι της Αγγλίας, με τη συμμετοχή 3.000 τοξοτών. Στο παρελθόν Βρετανοί μονάρχες ασχολήθηκαν με την τοξοβολία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Βασίλισσα Βικτόρια και ο Ερρίκος ο όγδοος, ο οποίος οργάνωσε αγώνες και ίδρυσε το 1537 τον πρώτο σύλλογο Τοξοβολίας, την Αδελφότητα του Αγ. Γεωργίου.

Αθλητική Τοξοβολία

1900

Το 1900 έγιναν οι πρώτοι αγώνες μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, ενώ την ίδια χρονιά το άθλημα μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

1920

Η τοξοβολία διατηρήθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι το 1920 στην Αμβέρσα, με εξαίρεση τους αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Σε εκείνους τους Ολυμπιακού, κάθε αθλητής είχε δικαίωμα να συμμετάσχει σε περισσότερα του ενός αθλήματος, προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα μετάλλια.

1931

Το 1931 ιδρύθηκε στο Lvov της Πολωνίας η Διεθνής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας (FITA), όπου έγινε εκείνη την χρονιά και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. H FITA μέχρι και σήμερα αριθμεί σχεδόν 130 χώρες μέλη και διοργανώνει πρωταθλήματα κάθε δύο χρόνια.

1972

Η τοξοβολία εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόναχο το 1972 και έκτοτε δεν ξαναβγήκε ποτέ από το καλεντάρι του ολυμπιακού προγράμματος.

1988 – 1992

Το 1988 εντάχθηκε στη Σεούλ προστέθηκε και το ομαδικό αγώνισμα, ενώ το 1992 καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός Γύρος, ο νέος τρόπος διεξαγωγής του αθλήματος που πρόβαλε την Τοξοβολία.

1983 – 1999

Η Ελλάδα το 1983 αποτέλεσε μέλος της Διεθνής Ομοσπονδίας, ενώ η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας (ΕΦΟΤ) ιδρύθηκε το 1999.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Τοξοβολία