fbpx

Challenge Cup: Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού και το τελευταίο βήμα στο ΣΕΦ (vids)

Challenge Cup: Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού και το τελευταίο βήμα στο ΣΕΦ (vids)

Έτοιμος να ολοκληρώσει έναν μοναδικό -Ευρωπαϊκό- θρίαμβο είναι ο Ολυμπιακός, και μάλιστα για τρίτη φορά στην ιστορία του, καθώς απέχει ένα βήμα από την κατάκτηση του φετινού Challenge Cup, μετά την εκτός έδρας νίκη του, στη «Shlomo Group Arena» επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 0-3 σετ, στο πλαίσιο του πρώτου τελικού.

Οι “ερυθρόλευκοι”, παίζοντας με αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση από τον πρώτο πόντο, δεν επέτρεψαν ποτέ στους Ισραηλινούς να πάρουν το μομέντουμ, τους άγχωσαν μέσα στο ίδιο τους το “σπίτι”, και παρά την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα των φιλάθλων τους, δεν πήραν κάποιο σκορ που να τους δίνει βάσιμες ελπίδες για την ανατροπή, και πόσο μάλλον για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου.

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι πήγε στο Τελ Αβίβ πλήρως “διαβασμένος”, μιας και το πλάνο εξόντωσης των επιθετικών αρετών της Μακάμπι πήγε περίφημα, και μάλιστα, αυτό είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει καλά ο 58χρονος Ιταλός τεχνικός, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες και περιστάσεις των παιχνιδιών της ομάδας του γέρνουν υπέρ των αντιπάλων.

Αν δούμε προσεκτικά τις φετινές αναμετρήσεις των Πειραιωτών στο Challenge Cup, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως ο Τζουλιάνι γνωρίζει πως να καθ«οδηγήσει» την ομάδα του στη νίκη ή στο επαρκές αποτέλεσμα, προκειμένου να πετυχαίνει το στόχο της, και φυσικά να το περνάει και ως τακτική… συνήθειας στους παίκτες του.

Τα φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Challenge Cup:

Κομάρνο-Ολυμπιακός 1-3 (18-25, 25-16, 24-26, 19-25)
Ο Ολυμπιακός φόρεσε για πρώτη φορά φέτος το Ευρωπαϊκό του… κοστούμι στη Σλοβακία, απέναντι στην Κομάρνο, επικρατώντας της με 1-3 στα σετ, κάνοντας τη ζωή του πιο εύκολη, ενόψει της ρεβάνς στου Ρέντη, μία εβδομάδα αργότερα.

Οι παίκτες του Ιταλού προπονητή έθεσαν εξ’ αρχής ως βασική “πηγή” πόντων το καλό σερβίς, αλλά και τις κερδισμένες “μάχες” στο μπλοκ. Κορυφαίος εκείνο το βράδυ ήταν αδιαμφισβήτητα ο Στερν με 20 πόντους, ενώ τον ακολούθησε ο Ιντάλγκο με 14.

YouTube video

Ολυμπιακός-Κομάρνο 3-0 (25-12, 25-21, 25-21)
Εύκολη η υπόθεση του επαναληπτικού στο «Μελίνα Μερκούρη» για τους “ερυθρόλευκους”, που τους αρκούσε είτε η νίκη με οποιοδήποτε σκορ, είτε και η κατάκτηση 2 σετ, αλλά εν τέλει δεν έχασαν ούτε σετ και προκρίθηκαν με άνεση στους “16” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πάλι ο Στερν ήταν ένας εκ των κορυφαίων, με τη διαφορά σε εκείνο το παιχνίδι να γίνεται στα μπλοκ άουτ. Οι πειραιώτες εστίασαν εκεί, “σκεπάζοντας” κυριολεκτικά το φιλέ, και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης του αγώνα.

YouTube video

Ολυμπιακός-Μπουργκάς 3-0 (25-19, 25-22, 25-18)
Επόμενο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό ήταν η Βουλγαρική Μπουργκάς, με την πρώτη “συνάντηση” να γίνεται στου Ρέντη, και τους γηπεδούχους να μη συναντούν κάποιο πρόβλημα, παίρνοντας καθαρή νίκη και μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση στους “8”.

Το δυνατό και πιεστικό (προς την αντίπαλη υποδοχή) σερβίς επανεμφανίστηκε, και παρά την ανταγωνιστική διάθεση που έβγαλε η φιλοξενούμενη ομάδα στο δεύτερο σετ, τελικώς και τα τρία σετ κατέληξαν στα χέρια των παικτών του Τζουλιάνι, που έψαχναν (τότε) τη νίκη-αντίδραση, μιας και είχε προηγηθεί η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον Άγιο Θωμά, στο πλαίσιο της Volley League Ανδρών.

Σταθερή απειλή ο Στερν με 19 πόντους, πολύ καλές εμφανίσεις και από Παγιένγκ, Κουμεντάκη και Ιντάλγκο, που πέτυχαν 8, 10 και 11 πόντους αντίστοιχα.

YouTube video

Μπουργκάς-Ολυμπιακός 3-2 (27-29, 23-25, 25-18, 30-28, 18-16)
Πρώτη ήττα σε φετινό Ευρωπαϊκό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, με μηδενικό κόστος όμως, μιας και το 3-0 του πρώτου αγώνα έδινε την πολυτέλεια αυτή, και έτσι οι Πειραιώτες πέρασαν στα προημιτελικά.

Δύσκολα, αλλά με επιτυχία έκλεισαν τα πρώτα δύο σετ του επαναληπτικού. με την πρόκριση να “κλειδώνει” από νωρίς, και έπειτα η μείωση του ρυθμού και της έντασης, αλλά και το εκτεταμένο ροτέισον, έδωσαν τους χώρους και τα χτυπήματα στους Βούλγαρους να “χρυσώσουν” το χάπι με μία νίκη.

Κορυφαίος οι Κουμεντάκης και Λινάρδος στην πρώτη στροφή του αγώνα, πολύτιμοι όπως πάντα και οι Στερν και Ιντάλγκο.

YouTube video

Ολυμπιακός-Στεάουα Βουκουρεστίου 3-1 (23-25, 25-16, 25-16, 25-19)
Παρά το αρχικό σοκ με την απώλεια του πρώτου σετ στις λεπτομέρειες, οι “ερυθρόλευκοι” ολοκλήρωσαν την ανατροπή και χωρίς νέα λάθη πήραν σκορ πρόκρισης, αλλά όχι εφησυχασμού.

Παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα στο τέλος της πρώτης στροφής του αγώνα (23-22), ένα ξαφνικό σερί των Ρουμάνων άλλαξε τη ροή της αναμέτρησης. Στα επόμενα σετ, ο Ολυμπιακός διόρθωσε τις ατέλειές του, ξεκινώντας φυσικά από την υποδοχή, αλλά και τις καλές τοποθετήσεις του στο μπλοκ.

Ο Δαλακούρας έδωσε το έναυσμα, ακολούθησαν τα “φαρμακερά” σερβίς των Ιντάλγκο και Στερν, όμως πολύτιμη ήταν ξανά η συνεισφορά του Παγιένγκ, που ολοκλήρωσε το ματς με 15 πόντους, 4 άσσους και 3 μπλοκ.

YouTube video

Στεάουα Βουκουρεστίου-Ολυμπιακός 2-3 (15-25, 21-25, 25-15, 25-20, 11-15)
Άμεσα τελείωσε η υπόθεση «πρόκριση» στο Βουκουρέστι για τον Ολυμπιακό, καθώς κατέκτησε εύκολα τα πρώτα 2 σετ, και έτσι έπαιξε χωρίς φόβο στο υπόλοιπο του αγώνα.

Με την πρόκριση να έχει κλειδώσει, άπαντες σκέφτονταν κατευθείαν τους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, και έτσι η Στεάουα πήρε παραπάνω πρωτοβουλίες, μείωσε και ισοφάρισε, όμως στο tie-break οι “ερυθρόλευκοι” πήραν τη νίκη, και έφυγαν με το διπλό από τη Ρουμανία.

YouTube video

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-3 (25-21, 21-25, 23-25, 24-26)
Πρώτο ντέρμπι αιωνίων στα ημιτελικά, αλλά και 5η συνάντηση δύο εγχώριων ομάδων, σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι “ερυθρόλευκοι” παρά την κατάκτηση του πρώτου σετ, δεν είχαν κάνει δικό τους το μομέντουμ της αναμέτρησης, και το «τριφύλλι» βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει, να κατακτήσει και δεύτερο σετ, και εν τέλει να πάρει και τη νίκη στου Ρέντη, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης στους γηπεδούχους.

Πολλά τα ρίσκα του Ολυμπιακού στο βασικό του όπλο, στο σερβίς, και αυτό το πλήρωσε στην εξέλιξη του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει εξαιρετικές λύσεις στο μπλοκ, αλλά και με πολλές σετ επιθέσεις (και με απών τον Ερνάντεζ), παράγοντες που του έδωσαν τη νίκη, και κατ’ επέκταση το… άλμα για τον τελικό του Challenge Cup.

YouTube video

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-3 (25-22, 25-27, 21-25, 17-25), χρυσό σετ: 6-15
Με την πλάτη κυριολεκτικά στον τοίχο, έπειτα από την εντός έδρας ήττα με 1-3 σετ στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών, ο Ολυμπιακός πήγε για το… θαύμα στο Μαρούσι, το απόγευμα της Τετάρτης (15/02).

Ένταση μεταξύ φιλάθλων και αστυνομίας έφεραν ως αποτέλεσμα την αρχική καθυστέρηση της έναρξης του επαναληπτικού, ως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα, με τους ανθρώπους της CEV να αποφασίζουν μετά από ώρες την οριστική αναβολή της αναμέτρησης, προγραμματίζοντας την για την επόμενη μέρα (Πέμπτη 16/02), χωρίς την παρουσία κόσμου.

Ο Παναθηναϊκός απείχε δύο βήματα από τον τελικό του Challenge Cup, κάνοντας το πρώτο άμεσα, κερδίζοντας με 25-22 στο πρώτο σετ. Οι “ερυθρόλευκοι” κέρδισαν στο νήμα το δεύτερο σετ, γλυτώνοντας στη μίνι-παράταση τον αποκλεισμό (25-27), με την κατάκτηση αυτή να τους δίνει ένα απίστευτο ψυχολογικό boost, για να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο.

Στερν και Ιντάλγκο βγήκαν μπροστά, και με οδηγό την ευστοχία από τη γραμμή του σερβίς, αλλά και την αλληλοϋποστήριξη στα μπλοκ, ήρθε η ανατροπή, και όλα πλέον ήταν ανοιχτά για την πρόκριση (21-25).

Πόσο μάλλον στο τέταρτο σετ, με τους παίκτες του Τζουλιάνι να αποτυπώνουν στο τάραφλεξ πλήρως τις οδηγίες του, και με νέο ηγέτη τον Κουμεντάκη, να κερδίζει το ματς με το ίδιο σκορ όπως στου Ρέντη, οδηγώντας τον ημιτελικό στο “χρυσό” σετ.

“Αστρονομική” διαφορά για τον Ολυμπιακό με το… καλησπέρα του τελευταίου chapter της αναμέτρησης, στη συνέχεια το time-out του Ανδρεόπουλου δεν απέδωσε κάτι, Τράβιτσα και Ιντάλγκο πλέον είχαν πάρει επ’ ώμου το θέμα της πρόκρισης, η οποία και ήρθε με σκορ 6-15, έπειτα από έναν επεισοδιακό, αλλά και συγκλονιστικό από θέαμα και ανατροπών ημιτελικό.

YouTube video

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 0-3 (20-25, 23-25, 14-25)
Στο Ισραήλ ο πρώτος τελικός ανάμεσα στους δύο φιναλίστ της φετινής περιόδου, και μάλιστα στην κατάμεστη «Shlomo Group Arena», με τους 3.500 φιλάθλους της Μακάμπι, και τους περίπου 150 του Ολυμπιακού.

Παρά το δυναμικό παρών των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας, οι “ερυθρόλευκοι” κατάφεραν να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παίζοντας κυριαρχικά από το πρώτο λεπτό, και πλέον, σε ένα ακόμα πιο… καυτό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (sold out μέσα σε δύο μέρες), δύσκολα ο Ολυμπιακός δε θα βρει έστω δύο σετ, για να κατακτήσει τον τίτλο.

Μοναδική εμφάνιση από τους Παγιένγκ και Στερν, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, καταλυτικός ο Τζιάβρας στις υποδοχές, και για μία ακόμα φορά χρήσιμος (έως αναντικατάστατος) ο Ιντάλγκο, που κινούσε τα νήματα στο σερβίς, αλλά και στην ολοκλήρωση των οργανωμένων επιθέσεων.

YouTube video

Το τελευταίο βήμα:
Σενάριο βγαλμένο από τα πιο όμορφα όνειρα κάθε φιναλίστ είναι αυτό που ζει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή, που αν δείξει την απαιτούμενη προσοχή και την Τετάρτη (15/03) στο ΣΕΦ, τότε θα ολοκληρώσει με happy end την ιστορία, και θα γιορτάσει με τον κόσμο του τον Ευρωπαϊκό θρίαμβο.

Το πάθημα του Παναθηναϊκού οφείλει να έχει γίνει μάθημα… και στον Ολυμπιακό, καθώς δε θα ήθελε επ’ ουδενί να δει τη Μακάμπι να ανατρέπει την κατάσταση, καθώς αυτό θα μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη.

Όλοι (ξανά)περιμένουμε έναν διαβασμένο Ολυμπιακό, τόσο τακτικά, όσο και πνευματικά, που με τη ροή του αγώνα, την αναμενόμενα εξαιρετική ατμόσφαιρα, αλλά και τις σταθερές -σε επίθεση και άμυνα- σε καλή μέρα, θα φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, θα αποτρέψει τους κινδύνους από νωρίς, και θα ολοκληρώσει τις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις με τον ιδανικότερο τρόπο.

*Θυμίζουμε, η Ελληνική ομάδα θα ψάξει στη ρεβάνς αρχικά τη νίκη με οποιοδήποτε σκορ, αλλά και αυτή να μην επιτευχθεί, του αρκούν 2 σετ για να ολοκληρώσει τον Ευρωπαϊκό θρίαμβο. Σε περίπτωση ήττας με 0-3 ή 1-3 στα σετ, τότε οι δύο πλευρές θα λύσουν τις διαφορές τους στο “χρυσό” σετ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Βόλεϊ