fbpx

Οι Μεγάλες στιγμές της Αγωνιστικής Aναρρίχησης στον Κόσμο

Οι Μεγάλες στιγμές της Αγωνιστικής Aναρρίχησης στον Κόσμο

Ολυμπιακοί Αγώνες – Παγκόσμια Πρωταθλήματα – World Games – Ασιατικοί Αγώνες.  

Η Αγωνιστική Αναρρίχηση έκανε ντεμπούτο στους Ασιατικούς Αγώνες και την 18η έκδοσή τους στην Τζακάρτα της Ινδονησίας το 2018.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και εκεί αναδεικνύονται οι κορυφαίοι σε άνδρες και γυναίκες στα τρία αγωνίσματα, ενώ από το 2012 έχει προστεθεί και η σύνθετη κατάταξη για εκείνους που συμμετέχουν και στα τρία αγωνίσματα. Η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας το 1991.

To 1991 τo πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε από τη διεθνή ομοσπονδία αλπινισμού (UIAA), το 1997 ιδρύθηκε το διεθνές συμβούλιο αγωνιστικής αναρρίχησης (ICC) και από το 2007 υπάρχει το ανεξάρτητο IFSC που διοργανώνει και αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε δύο αγωνίσματα, το λιντ και την ταχύτητα ενώ το μπόλντερινγκ προστέθηκε το 2001.

Το 2012, 2014 και 2016 άρχισε να προσμετρά και η συνδυαστική ή γενική κατάταξη για εκείνους που συμμετέχουν και στα τρία αγωνίσματα. Το 2018 υπήρξε ξεχωριστό αγώνισμα με τους έξι πρώτους στη γενική κατάταξη που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Το 2018 αυτό το αγώνισμα δοκίμασε τη νέα μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων ενόψει της πρώτης παρουσίας του στη διοργάνωση του Τόκιο και το 2019 οι κορυφαίοι οκτώ σε άνδρες και γυναίκες πήραν την πρόσκληση για τη διοργάνωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Η παρά-αναρρίχηση έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 αλλά από το 2019 διοργανώνει το δικό της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά αλλά δύο φορές η ημερομηνία άλλαξε ώστε να μην διεξαχθεί με τα World Games του 2013. Από το 2019 το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται μία χρονιά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτελεί προκριματικό γεγονός.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Αναρρίχηση Αγωνιστική