fbpx

Ανασκόπηση Άρση Βαρών 2022

Ανασκόπηση Άρση Βαρών 2022

Πλούσιο σε επιτυχίες, μετάλλια και αγωνιστικές διακρίσεις ήταν το 2022 για τη χώρα μας από τους αθλητές και τις αθλήτριές της στην άρση βαρών, οι οποίες ανέβασαν την Ελλάδα ακόμα περισσότερο, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρωταγωνιστές των περισσότερων διακρίσεων, σε διεθνές στερέωμα, ήταν οι Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, Σοφία Γεωργοπούλου και Δέσποινα Χαριτοπούλου, που με τις επιδόσεις τους κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών ουκ ολίγες φορές.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών Ε/Ν

Αφετηρία στις Ελληνικές επιτυχίες ήταν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών Εφήβων/Νεανίδων, το οποίο διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης, το χρονικό διάστημα 02-10/05/2022.

Στέφανος Τρακόσσας (55κ.), Αθηνά Παπουτσάκη (49κ.) και Βασιλική Ράπτη (49κ.) έκαναν “ποδαρικό” στις καλές εμφανίσεις, κατακτώντας την 8η, την 7η και την 8η θέση αντίστοιχα, στην πρώτη μέρα των αγώνων.

Τη δεύτερη μέρα, τη σκυτάλη πήρε ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης (61κ.), πραγματοποιώντας 4(!) νέα Πανελλήνια ρεκόρ, σε μερικά εξ’ αυτών ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό, και έφτασε στην 3η θέση και στο χάλκινο μετάλλιο.

Συνέχεια στις διακρίσεις έδωσε ο ο Δημήτρης Τσιτλακίδης (81κ.) που κατέκτησε την 6η θέση στο ζετέ, η Άννα Σαλπιγγίδου (87κ.) κατετάγη στην 10η θέση, ενώ η αυλαία για την Ελλάδα έπεσε με τις αγωνιστικές προσπάθειες των Νεανίδων (Έλενα Τζατζολάρη και Αθηνά Παπουτσάκη) που κατέκτησαν την 6η θέση, και με τους Έφηβους που έφτασαν στην 7η.

2022 IWF JUNIOR WORLD CHAMPIONSHIPS

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών

Με επιτυχία για τα Ελληνικά χρώματα διεξήχθη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών στην Αλβανία, με την Σοφία Γεωργοπούλου (59κ.) να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ, την 7η στο ζετέ και την 4η στο σύνολο, απέχοντας πραγματικά ελάχιστα από την 3η θέση και σ’ αυτό.

Η Μαρία Καρδαρά ήταν η επόμενη με τα γαλανόλευκα, και έφτασε στην 11η θέση στο σύνολο, ενώ η Ελένη Ρεβενικιώτη (64κ.) στην 6η θέση στο ζετέ.

Μεσογειακοί αγώνες «ORAN 2022»

Στους Μεσογειακούς αγώνες «ORAN 2022» για μία ακόμα φορά η Σοφία Γεωργοπούλου (59κ.) έφερε το μετάλλιο για την Ελλάδα. Η 22χρονη αθλήτρια του Α.Σ. Κρόνου Σερρών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ, ενώ κατέλαβε την 5η θέση στο επολέ-ζετέ.

Η Ελένη Ρεβενικιώτη (71κ.) κατέλαβε την 6η θέση στο επολέ-ζετέ και την13η θέση στο αρασέ, ο Θοδωρής Ιακωβίδης (89κ.) την 4η θέση στο αρασέ και την 6η θέση στο επολέ-ζετέ, και ο Ευστάθιος Στρούμπης (102κ.) την 7η θέση στο επολέ-ζετέ και την 9η στο αρασέ.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών U15 και U17

Τη σκυτάλη πήρε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών U15 και U17, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Ραζίν της Πολωνίας, το χρονικό διάστημα 10-18/08/2022.

Οι Έλληνες αθλητές βρήκαν εκ νέου το δρόμο προς τις επιτυχίες, με την κατάκτηση φυσικά ενός χρυσού μεταλλίου, αλλά και αρκετές κατακτήσεις θέσεων εντός Top-8.

Στην πρώτη μέρα της αγωνιστικής δράσης, Ανδρέας Βεσέλι και Παναγιώτης Σπύρου έφτασαν στην 7η και στην 8η θέση αντίστοιχα, ενώ την αμέσως επόμενη η Μαρία Στρατουδάκη (49κ.) έφτασε μία ανάσα από το βάθρο (4η θέση).

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης (61κ.) έγραψε ιστορία, με την ανάδειξή τους ως πρωταθλητής Ευρώπης U17, σηκώνοντας 249 κιλά στο σύνολο. Πήρε και το χρυσό στο ζετέ με 140 κιλά, καθώς και το χάλκινο στο αρασέ με 109.

Η Γαλήνη Φωτιάδου κατάφερε να φτάσει στην 8η θέση, Αλκηστις Αντωνιάδου και Μαριάμ Ράπτη κατέκτησαν την 14η και την 16η θέση αντίστοιχα, ο Θάνος Αγγελής (81κ.) αναδείχθηκε 7ος, ενώ την Ελληνική παρουσία στη διοργάνωση ολοκλήρωσαν οι αγωνιστικές προσπάθειες των Aντώνη Τζαμπαζάκη (96κ.) και η Δανάη Γεωργίου (71κ.), που κατέκτησαν την 7η και την 9η θέση αντίστοιχα.

European Masters Championships

Τέσσερα μετάλλια (ένα χρυσό, δύο ασημένια και ένα χάλκινο) κατακτήθηκαν από Έλληνες αθλητές και στο European Masters Championships, που διεξήχθη στη Πολωνία, το χρονικό διάστημα 20-27/08/2022.

Ο Ευστάθιος Διαμαντής (73κ.) έφτασε στην κορυφή του βάθρου, στο δεύτερο υψηλότερο σκαλί ανέβηκαν οι Αλέξανδρος Μουσκαφίδης (81κ.) και Βασίλειος Κωνσταντινίδης (102κ.), ενώ το χάλκινο πήρε ο Δημήτριος Τζίμας (+109κ.)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ε/Ν U23

Μετέπειτα, σειρά είχε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων U23, που πραγματοποιήθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας, το χρονικό διάστημα 15-25/10/2022.

Ο 16χρονος Έλληνας πρωταθλητής της Ολυμπιάδας Εξαπλατάνου, Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, πήρε την δεύτερη θέση στο επολέ ζετέ και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το “χορό” των μεταλλίων συνέχισε η Σοφία Γεωργοπούλου, που κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια, σε αρασέ, ζετέ και σύνολο.

Τελευταία άνοδο στο βάθρο των κορυφαίων έκανε η Δέσποινα Χαριτοπούλου, η οποία ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της στο ζετέ με 106 κιλά, επίδοση που της επέφερε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών Α/Γ και ΝΑ/ΝΓ

Εκτός από διεθνείς διακρίσεις, ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης “σάρωσε” και σε εγχώριες διοργανώσεις, μιας και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών Ανδρών-Γυναικών και Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών, που διεξήχθη στην Καβάλα το χρονικό διάστημα 11-13/11/2022, έσπασε τρία πανελλήνια ρεκόρ.

Σήκωσε 115 κιλά στο αρασέ (πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων-Εφήβων και ισοφάριση στους Νέους Άνδρες), 144 κιλά στο ζετέ (Πανελλήνιο ρεκόρ σε Νέους άνδρες, Εφήβους και Παίδες), και σύνολο 259 κιλά (πανελλήνιο ρεκόρ Νέων ανδρών, Εφήβων και Παίδων).

Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών

Τελευταίος σταθμός των Ελλήνων αρσιβαριστών, και πιο συγκεκριμένα της Σοφίας Γεωργοπούλου, της Μαρίας Καρδαρά και του Θοδωρή Ιακωβίδη, ήταν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών, που έλαβε χώρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το χρονικό διάστημα 05/16/12/2022.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες μπήκαν πρώτες στη “μάχη”, με την Γεωργοπούλου να κατακτά την 28η θέση, με 194 κιλά στο σύνολο, ενώ η Καρδαρά κατετάγη 31η, σηκώνοντας 191 κιλά.

Όσο για τον Ιακωβίδη, πήρε την 8η θέση, τελειώνοντας τις προσπάθειές του με 335 κιλά στο σύνολο, έπειτα μάλιστα από τραυματισμό στο χέρι.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Άρση Βαρών