fbpx

Η ιστορία του Μπάντμιντον

Η ιστορία του Μπάντμιντον

Η αντιπτέριση ή μπάντμιντον είναι ένα άθλημα το οποίο παίζεται με ρακέτες και ένα μπαλάκι το οποίο πάνω έχει φτερά. Στόχος του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να χτυπήσει το μπαλάκι με μεγάλη δύναμη, ώστε να φύγει γρήγορα χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί.

5ος αιώνας π.Χ.

Το μπάτμιντον πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ την ίδια εποχή υπήρχαν στοιχεία πως το άθλημα είχε επινοηθεί σε αρχαία Ελλάδα, Κίνα, Ινδία και λαούς της Άπω Ανατολής.

2000 π.Χ.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2000 π.Χ. είχε επινοηθεί ένα παιχνίδι που έχει προέλευση από το Μπάντιντον, το οποίο λεγόταν Ντάι Ντζιάν Ντζι. Η μετάφραση του ήταν «το χτύπημα του φτερού». Παιζόταν με τα χέρια και ένα νόμισμα που είχε δύο φτερά επάνω του.

14ος αιώνας

Τον 14ο αιώνα οι γυναίκες στην Ιαπωνία έπαιζαν ένα παιχνίδι με φρούτα αντί για μπάλες με φτερά καρφωμένα πάνω τους. Οι ρακέτες που χρησιμοποιούσαν ήταν ξύλινες και έμοιαζαν με εκείνες του πινγκ – πονγκ. Το παιχνίδι λεγόταν Όμπιαν.

1515 – 1547

Στην Ευρώπη αναφέρθηκε ένα παρόμοιο παιχνίδι επί βασιλείας Φραγκίσκου – Ιωσήφ που ονομάστηκε Ζε Βολάν. Το φτερό είχε αντικατασταθεί από φελλό και φτερά κότας και παιζόταν τις Κυρίες της Αυλής.

1840 – 1877

Ο Δούκας του Μποφόρ παρουσίασε στους καλεσμένους του, στον πύργο του Μπάντμιντον Χάουζ, στο σπίτι του, ένα παιχνίδι που λεγόταν Πούνα, σχεδόν ίδιο με το Μπάντιντον. Το 1873 ο Δούκας το παρουσίασε για πρώτη φορά στην Βασιλική κοικωνία της Αγγλίας. Το 1887, προσδιορίστηκαν οι κανόνες και οι ανάπτυξη του αθλήματος ήταν τεράστια. Το άθλημα παιζόταν κυρίως από εύπορες τάξεις και είχε χαρακτήρα περισσότερο κοινωνικής εκδήλωσης, παρά ανταγωνιστικότητας, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένος κώδικα ενδυμασίας.

1893 – 1899

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1893, ιδρύθηκε η Αγγλική Ομοσπονδία, έχοντας 12 συλλόγους – μέλη. Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι η αρχαιότερη στην ιστορία του αθλήματος. Το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα της Αγγλίας είχε την ονομασία All England Championships έγινε το 1899 και είχε διάρκεια μιας ημέρας. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν παρόμοιες ομοσπονδίες στην Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Ουαλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

1934 – σήμερα

Στις 5 Ιουλίου του 1934 δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιπτέρισης στη Μεγάλη Βρετανία. Ιδρυτικά μέλη είναι οι: Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία και Φινλανδία. Ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της, ήταν ο Σερ Τζωρτζ Άλαν Τόμας. Μέχρι το 2005 η έδρα της Παγκόσμια Ομοσπονδίας ήταν η πόλη που ξεκίνησε το άθλημα, δηλαδή το Γκλάουστερσαϊρ. Σήμερα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, τη Κουάλα Λουμπούρ και έχει δύναμη 194 χώρες – μέλη και πάνω από 50.000.000 εγγεγραμένους αθλητές και αθλήτριες.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάντμιντον