fbpx

Μεγάλες μορφές: Μισέλ Γκαμπριέλ Πακάρ

Μεγάλες μορφές: Μισέλ Γκαμπριέλ Πακάρ

Μαζί με τον Ζακ Μπαλμά, ο Μισέλ Γκαμπριέλ Πακάρ έχει κερδίσει μία πολύ ειδική θέση στην ιστορία της ορειβασίας. “Παιδί” και αυτός μίας εποχής πολύ μακρινής από τη σημερινή, γεννήθηκε το 1757 στο Σαμονί, το οποίο τότε ανήκε στο Βασίλειο της Σαρδηνίας. Μαζί με τον Μπαλμά οι δυο τους σημείωσαν το επίτευγμα που άνοιξε τον δρόμο ώστε να εξελιχθεί η ορειβασία σε αυτό που είναι σήμερα.

Το ημερολόγιο της εποχής έγραφε 8 Αυγούστου του 1786 όταν ο Πακάρ με τον Μπαλμά έφταναν στην κορυφή του Λευκού Όρους (Μον Μπλαν). Ήταν οι πρώτοι καταγεγραμένοι άνθρωποι στην ιστορία που το πετύχαιναν αυτό και μάλιστα το γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς οι δυο τους δεν είχαν καμία επιπρόσθετη βοήθεια (ομάδα υποστήριξης) ενώ στον εξοπλισμό τους δεν συμπεριλαμβάνοντας σχοινιά και αξίνες.

Όπως και ο Ζακ Μπαλμά, έτσι και ο Πακάρ στο υπόλοιπο της ζωής του δεν πρόσθεσε κάποιο ορειβατικό επίτευγμα το οποίο έστω να πλησιάζει στην ανάβαση του Μον Μπλαν. Παρόλα αυτά, το πρωτοφανές εγχείρημα και η επιτυχία του ήταν υπεραρκετά για να του προσφέρουν μία θέση στην αιώνια μνήμη των μορφών που σημάδεψαν την ορειβασία τους στο πέρασμα του χρόνου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δραστηριότητες