fbpx

Ανασκόπηση Γυμναστικής 2022 (pics)

Ανασκόπηση Γυμναστικής 2022 (pics)

Πλούσιο από επιτυχίες, διακρίσεις και μετάλλια ήταν το 2022 για την Ελληνική γυμναστική, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους αθλητές μας να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών αρκετές φορές.

Τόσο στα Ολυμπιακά, όσο και στα μη Ολυμπιακά αθλήματα, οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν με το εθνόσημο δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων τους, είτε ατομικά, είτε και σε ομαδικά αγωνίσματα.

Βασικοί πρωταγωνιστές των διεθνών επιτευγμάτων ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, με το χρυσό μετάλλιο στο Μόχανο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο Τόκιο, Δημήτρης Κυρσανίδης, η Παναγιώτα Λύτρα με το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και οι Μάριος Γράψας-Νίκος Σαββίδης με το χάλκινο στο Ρίμινι.

Ρυθμική Γυμναστική:

Εξαιρετικά στάθηκαν οι Ελληνίδες αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής στης φετινές διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας συγκομιδή ενός χάλκινου μεταλλίου, αλλά και αρκετές κατακτήσεις θέσεων 8αδας, αγωνιζόμενες απέναντι σε ευρέως γνωστά και καταξιωμένα ονόματα του αθλήματος.

Η Παναγιώτα Λύτρα ήταν αυτή που έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στις κορύνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξήχθη στην Αθήνα. Αξιοσημείωτη εμφάνιση πραγματοποίησε η Είρα Λάουρα Γκικόκα, κατακτώντας την 3η θέση στις κορύνες, την 4η στο στεφάκι και την 5η στην κορδέλα, στο Μεσογειακό πρωτάθλημα Νεανίδων, ενώ στην ίδια διοργάνωση η Ουρανία Συγκούνα αναδείχθηκε 2η στην μπάλα.

Τραμπολίνο:

Στο τραμπολίνο, οι Ελληνίδες αθλήτριες μπορεί να μην έφτασαν στην κατάκτηση κάποιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ιταλίας, όμως πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις, που τις επέφεραν θέσεις 8αδας.

Το καλύτερο “πλασάρισμα” είχε η Όλγα Μακρή, που κατέκτησε την 4η θέση, ακολούθησε η Μαρία Αριστείδου με την κατάκτηση της 7ης θέσης, ενώ στην 8η θέση έφτασαν η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου και η Λίλα Κασαπόγλου.

Ενόργανη Γυμναστική:

Περίσσιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας είχε φέτος η Ενόργανη Γυμναστική στις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς αρκετές ήταν οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών της. Κορυφαία στιγμή ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγινε στο Μόναχο, για έκτη μάλιστα φορά στην καριέρα του. Με έξι ευρωπαϊκούς θριάμβους στο ίδιο όργανο, αποτελεί πλέον τον κορυφαίο σπεσιαλίστα στα χρονικά του θεσμού.

Εξίσου σημαντικές επιτυχίες με το εθνόσημο πραγματοποίησαν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, κατακτώντας την 4η θέση στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού, αλλά και την 5η θέση στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Κάιρο, ο Νίκος Ηλιόπουλος, που κατέκτησε την 5η θέση στο μονόζυγο στο Μπακού, αλλά και ο Αντώνης Τανταλίδης, που έφτασε 5ος στο έδαφος, τόσο στο Κάιρο, όσο και στο Μπακού.

Ρυθμική Γυμναστική (Ομαδικό):

Αξιοσημείωτες εμφανίσεις και διακρίσεις είχαμε και στο ομαδικό της Ρυθμικής Γυμναστικής, με την Εθνική ομάδα Γυναικών στο ανσάμπλ, αλλά και την Εθνική Νεανίδων να διαπρέπουν σε παγκόσμιο στερέωμα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη (αποτελούμενη από τις Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καροκή, Κυριακή Μαρία Λυκάκη, Αικατερίνη Παγουλάτου και Μαριέττα Τοπολλάι) κατέλαβε τη 2η θέση στο σύνθετο ομαδικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στην Αθήνα, ενώ ήταν 2η στις 3 κορδέλες/2 μπάλες και 4η στα 5 στεφάνια.

Στην αντίστοιχη διοργάνωση της Βουλγαρίας κατέλαβαν την 1η θέση στις 3 κορδέλες/2 μπάλες, την 2η θέση στο σύνθετο ομαδικό και την 4η θέση στα 5 στεφάνια, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Τελ Αβίβ πήραν την 7η θέση τόσο στο σύνθετο ομαδικό όσο και στις 3 κορδέλες/2 μπάλες.

Σε παρόμοια επιτυχημένη τροχιά κινήθηκαν και οι Νεανίδες (Είρα Λάουρα Γκικόκα και Ουρανία Συγκούνα), που πήραν την 3η θέση στο ομαδικό του Μεσογειακού πρωταθλήματος νεανίδων που έγινε στην Τουρκία.

Τραμπολίνο (Ομαδικό):

Αντίστοιχη, ή και ακόμα περισσότερη, επιτυχία είχε και το ομαδικό/Ελληνικό τραμπολίνο στο εξωτερικό, με τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα να κατακτούν πολύ καλές θέσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις να ανεβαίνουν και στο βάθρο των νικητών.

Άξια αναφοράς είναι το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Μάριος Γράψας και Νίκος Σαββίδης στο συγχρονισμένο τραμπολίνο των ανδρών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι, αλλά και η κατάκτηση της 2ης θέσης των Νεανίδων (Όλγα Μακρή, Χριστίνα Παπαθανασίου, Κατερίνα και Μαρία Παπαδάτου), στην ίδια διοργάνωση της γειτονικής μας χώρας.

Παράλληλα, η Εθνική ομάδα Ανδρών κατέλαβε την 8η θέση και των Γυναικών την 4η θέση στο ομαδικό ακροβατικού, ενώ στο συγχρονισμένο τραμπολίνο οι Γυναίκες έφτασαν στην 8η θέση, ενώ οι Νεανίδες στην 6η.

Αεροβική Γυμναστική:

Φτάνοντας στα μη Ολυμπιακά αθλήματα, και πιο συγκεκριμένα στην Αεροβική Γυμναστική, σπουδαίες επιτυχίες είδαμε από την Βασιλεία Φαίδρα Διαμαντή, που κατέκτησε την την 1η θέση στο ατομικό Νεανίδων του Μεσογειακού πρωταθλήματος που έγινε στην Τουρκία, αλλά και τη 2η στο ατομικό Νεανίδων των Παγκόσμιων Αγώνων ηλικιών της Πορτογαλίας.

Παρκούρ:

Συνεχίζοντας στα μη Ολυμπιακά αθλήματα, μεγάλες διακρίσεις είδαμε μέσα στη χρονιά και στο παρκούρ, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Κυρσανίδη και Ιωακείμ Θεοδωρίδη.

Ο πρώτος στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής στο freestyle, στην παρθενική του συμμετοχή σε
διοργάνωση της FIG στο Τόκιο, ενώ ο δεύτερος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο freestyle των World Games της Αλαμπάμα, αλλά και στο ασημένιο στο αντίστοιχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μονπελιέ.

Αεροβική Γυμναστική (Ομαδικό):

Ολοκληρώνοντας και με τα μη Ολυμπιακά αθλήματα, διακρίσεις με τα Ελληνικά χρώματα είχαμε και στο ομαδικό της Αεροβικής Γυμναστικής, με μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο, αλλά και τρεις θέσεις 8αδας.

Για του λόγου το αληθές, η πεντάδα κορασίδων (Μαρία Μανούσου, Γεωργία Μαστάκα, Κατερίνα Σπάθα, Ανθή Λαζάρου και Μελίνα Γεωργιάδου) κατέλαβε την 3η θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες Ηλικιών στην Πορτογαλία, ενώ οι νεανίδες αναδείχθηκαν στην 6η θέση.

Παράλληλα, το τρίο κορασίδων έφτασε στην 5η θέση της ίδιας διοργάνωσης, ενώ το τρίο νεανίδων την 8η, αλλά και τη 2η στο Μεσογειακό πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Γυμναστική