fbpx

Γιώργος Παπαδάκος: «Tο συναίσθημα της υπερηφάνειας μετά από ένα καλό αγώνα είναι ανεκτίμητο»

Γιώργος Παπαδάκος: «Tο συναίσθημα της υπερηφάνειας μετά από ένα καλό αγώνα είναι ανεκτίμητο»

Είναι σπουδαίο κατόρθωμα να επιτυγχάνεις στην πρώτη σου συμμετοχή στην κατηγορία ανδρών την 13η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 7, ενώ σπουδάζεις στο 3ο έτος στο Πολυτεχνείο στην Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Ο Γιώργος Παπαδάκος, αθλητής στον Ν.Ο Παλαιού Φαλήρου έφτασε στην επιτυχία αυτή με σκληρή δουλεια με τη βοήθεια του προπονητή του Νικόλαου Χρυσού και με το πείσμα που χαρακτηρίζει έναν πρωταθλητή.

Ωστόσο, όσο και να παλεύει κανείς με τα κύματα επί ίσοις όροις όπως στην περίπτωση του 20χρονου Γιώργου, υπάρχει ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει σύντομα για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του στον πρωταθλητισμό και αυτό είναι, φυσικά, μια χορηγία.

«Έχω την τύχη να βρίσκομαι σε έναν όμιλο ο οποίος νοιάζεται και προσπαθεί για τη στήριξη των αθλητών του. Βέβαια επειδή η φύση του αθλήματος είναι τέτοια, προκειμένου να προετοιμαστείς κατάλληλα είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη χορηγών» είναι τα πρώτα λόγια του στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Apexsports.gr.

Ξεκίνησε την ιστιοπλοϊα από τον Ναυτικό Όμιλο Ραφήνας πριν 13 χρόνια, σε μια ηλικία που όλα μοιάζουν παιχνίδι, αλλά προφανώς κάτι τον κράτησε στο άθλημα.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μπεις στο σκάφος όταν ήσουν μικρός και τι σε κράτησε σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα;

«Οι γονείς μου αρχικά είδαν τα σκαφάκια στο λιμάνι της Ραφήνας όταν εγώ ήμουν ακόμη 6 χρονών, και μιας και μου άρεσε πολύ η θάλασσα σκέφτηκαν να ξεκινήσω σαν δραστηριότητα.

Αυτό που με κρατούσε τόσο παλιά, όσο και τώρα είναι η θέληση μου να εξελίσσομαι πάνω στο σκάφος μέρα με τη μέρα. Φυσικά όμως αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου.

Μου αρέσει ο ανταγωνισμός και όταν ανέπτυξα ένα επίπεδο, θέλησα να το συνεχίσω. Μπορεί να είναι εύκολο να φτάσεις στους 10 στις μικρές ηλικίες, μετά όμως είναι το δύσκολο να μείνεις ψηλά σε δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία, ο ανταγωνισμός στη θάλασσα έτυχε να ταιριάζει με τον τον χαρακτήρα μου»

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

«Μου έχει περάσει από το μυαλό τι θα μπορούσα να κάνω εναλλακτικά σε κάποιες φάσεις της ζωής μου, αλλά η παραίτηση δεν με εξέφρασε ποτέ σαν αθλητή.

Ποια η κορυφαία εμπειρία σου σε ταξίδι για αγώνες; Αγωνιστική και μη.

«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, όμως το συναίσθημα της υπερηφάνειας μετά από ένα καλό αγώνα είναι ανεκτίμητο».

Εχεις προσπαθήσει να βάλεις φίλους σου να ασχοληθούν με το άθλημα; Ποιες οι αντιρρήσεις τους;

«Δεν ασχολήθηκα ποτέ τόσο με τη “διαφήμιση” του τι κάνω και έτσι δεν μπορώ να πω οτι τράβηξε το ενδιαφέρον φίλων μου και μη».

Πως συνδυάζεις Πολυτεχνείο και πρωταθλητισμό;

«Με απαιτητική δουλειά στο άθλημα μου και το κατάλληλο διάβασμα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Έτσι τα καταφέρνω και δεν μένω τόσο πίσω στις φοιτητικές μου υποχρεώσεις. Θεωρώ πως με σωστό προγραμματισμό συνδυάζονται και τα δύο. Εξάλλου στόχος μου είναι να τελειώσω τη σχολή μου στην ώρα της ώστε να μπορέσω να ρυθμίσω κατάλληλα τις απαιτήσεις του αθλήματος».

©Nikos Alevromytis – MID WINTER CUP 2022 NOPF

Έχεις στερηθεί κάτι για τον πρωταθλητισμό και τι είναι αυτό;

«Ο πρωταθλητισμός σου στερεί κοινωνική ζωή σε όλο της το φάσμα. Ξέρω όμως πως πάνω στη ζυγαριά, μετράει πιο πολυ να κάνεις αυτό που αγαπάς καλά, παρ’ όλες τις θυσίες».

Ποιος είναι ο στόχος σου στο άθλημα; Μια ολυμπιακή συμμετοχή; Ένα ολυμπιακό μετάλλιο;

«Η Ολυμπιακή συμμετοχή είναι ο απώτερος στόχος, και ύστερα, βήμα βήμα με υπομονή και προσπάθεια πιστεύω ότι θα έρθουν και οι τίτλοι». 

Ποιον ή ποιους αθλητές θαυμάζεις και γιατί;

«Υπάρχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου. Επιλέγω να μη σκέφτομαι με θαυμασμούς και πρότυπα, ώστε να είμαι πάντα συγκεντρωμένος και στοχοπροσηλωμένος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν σέβομαι και ότι δεν μαθαίνω από ιστιοπλόους με περισσότερη εμπειρία από μένα».

Θα σκεφτόσουν να αλλάξεις αθλητική υπηκοότητα σε περίπτωση που η ελληνική δεν του επέτρεπε να παλέψεις για τους στόχους σου;

«Θέλω να πιστεύω ότι όσο είμαι αθλητής θα τρέχω για τα χρώματα της σημαίας μας. Βέβαια σε πιθανή αντιξοότητα θα κάνω την επιλογή εκείνη που θα υποστηρίζει τους στόχους μου και το μέλλον μου. Όμως αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο που δεν το σκέφτομαι». 

Πόσο σε επηρεάζουν κάποιες κακές σχέσεις πρωταθλητών με τα διοικητικά στελέχη του αθλήματος;

«Όσο και αν ενδιαφέρομαι για τη διατήρηση υγειούς κλίματος στο χώρο του αθλητισμού, προσπαθώ και παραμένω προσηλωμένος στους στόχους μου και την προσπάθειά μου, ώστε να μην επηρεάζεται η επίδοση μου».

Η 13η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ILCA στο Ιέρ πόσο αναμενόμενη ήταν;

«Ο στόχος ήταν ο χρυσός στόλος. Από εκεί και έπειτα, όπως και σε κάθε αγώνα,ο πήχης ανέβηκε, και αγωνίστηκα σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι αποτελεί μεγάλο κίνητρο να έχω κατακτήσει ένα αποτέλεσμα το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της τελευταίας 10ετίας στη συγκεκριμένη κατηγορία».

Τι βλέπεις σε ξένους αθλητές ή αποστολές που να το ζηλεύεις, με την καλή έννοια του όρου;

«Την ομαδικότητα και τη στήριξη γύρω από ένα στόχο. Όλοι μοιράζονται ένα κοινό στόχο είτε αυτός είναι χορηγός, γιατρός, γυμναστής, ψυχολόγος κλπ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας δυναμικής παρουσίας σαν ομάδα».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα