fbpx

Ανδρέας Παπαδόπουλος: Ένας αθόρυβος προπονητής παγκοσμίου κλάσεως (pics)

Ανδρέας Παπαδόπουλος: Ένας αθόρυβος προπονητής παγκοσμίου κλάσεως (pics)

Στα λαοπρόβλητα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, διαθέτουμε αξιόλογους προπονητές και αξιόλογες προπονήτριες στα σωματεία και στις εθνικές ομάδες. Τους γνωρίζουμε με το όνομά τους αφού ο τηλεοπτικός χρόνος τους στέκεται με γενναιοδωρία και όχι άδικα. Όμως και στα υπόλοιπα, κατ’ ευφημισμό και μόνο «μικρά αθλήματα», υπάρχουν προπονητές όπου αθροίζοντας τις επιτυχίες τους θα μείνουμε κατάπληκτοι και θ’ αναρωτηθούμε γιατί δεν είναι και αυτοί αναγνωρίσιμοι πέραν του κύκλου τους.

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, προπονητής ιστιοπλοΐας παγκοσμίου κλάσεως, αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Δεν είναι μόνο η λίστα των επιτυχιών του που επαληθεύει τον τίτλο του άρθρου αλλά και το προσόν του ν’ αναλαμβάνει νέους και νέες στα πρώιμα τους βήματα και να καταλήγουν μαζί στο πρώτο σκαλί παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Ανδρέας θεωρείται ένας ολοκληρωμένος προπονητής αφού πέραν των απαιτούμενων προπονητικών και τεχνικών γνώσεων του είναι σε θέση να βελτιώσει τον αγωνιστικό εξοπλισμό που τόσο σημαντικός είναι στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Δεν χρειάζεται κάποιος που είναι πραγματικά καλός να κάνει «θόρυβο» για να φανεί ή ν’ αποδείξει την αξία του. Με αυτή τη φιλοσοφία ο Ανδρέας, αθόρυβα με συνέπεια και καθημερινή αφοσίωση έχει αναδείξει ένα μεγάλο αριθμό αθλητών και αθλητριών των 420 και 470 σε διεθνές επίπεδο, κυρίως όμως έκανε όλα αυτά τα παιδιά ν’ αγαπήσουν τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία μας από την αρχή. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ξεκίνησε ιστιοπλοΐα στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης σε ηλικία 9 ετών και σε ηλικία 14 ετών μεταγράφτηκε στον Ναυτικού Όμιλο Θεσσαλονίκης. Ξεχώρισε νωρίς για τις επιδόσεις του και ήδη από την ηλικία των 15 ετών ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας. Λόγω της σωματικής του ανάπτυξης βρέθηκε πολύ νωρίς μέσα σε ένα 470. Ως μέλος της Εθνικής Ομάδας 470 νέων κατέκτησε το Βαλκανικό πρωτάθλημα μόλις στα 15 έτη με τον Παν. Ταγαρόπουλο και λίγα χρόνια αργότερα, το 2002 το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 470 νέων με τον Γεράσιμο Ωρολογά.

Διατήρησε την θέση του στην Εθνική ομάδα 470 ανδρών για αρκετά χρόνια με τον Μιχάλη Καρασταμάτη. Από το 2005 ως το 2008 με τον θρυλικό Ανδρέα Κοσματόπουλο ανέβηκαν ως την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ήρθαν 6οι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών το 2005 και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο όπου κατέλαβαν την τιμητική 12η θέση. Την επόμενη χρονιά κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Athens Eurolymp, αυτή τη φορά με τον Γιώργο Βάσιλα, αποφάσισε να σταματήσει ν’ αγωνίζεται και στράφηκε στην προπονητική αν και ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας. Διορατικό σωματείο όπως αποδείχθηκε θα ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς. Ο Ανδρέας συμμετείχε δύο φορές στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 2008 ως αθλητής του ΝΟΘ και το 2021 ως προπονητής στα 470 γυναικών με τις Αριάδνη Σπανάκη και Αιμιλία Τσουλφά του ΙΟΠ.

Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα και γιατί παρέμεινες στο άθλημα;

Ο πατέρας μου είναι παλιός ιστιοπλόος και έχοντας συνέχεια εικόνες από τον όμιλο με τα μικρά σκάφη (Optimist) ζήτησα να δοκιμάσω. Μου άρεσε πάντα η αίσθηση της ελευθερίας που δίνει το άθλημα, οι διαφορετικές συνθήκες που έχεις κάθε φορά να αντιμετωπίσεις καθώς και η ανάγκη να εξελίσσεις συνέχεια τον εξοπλισμό σου.

Ποια είναι τα στοιχεία της προπονητικής σου φιλοσοφίας;

Μεγάλωσα μέσα στο άθλημα ακούγοντας πολλές θεωρίες πως μπορεί κάποιος να γίνει πρωταθλητής. Οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές. Εγώ πιστεύω ότι σε ένα τόσο πολύ-παραγοντικό άθλημα όπως η ιστιοπλοΐα που έχει να κάνει με αεροδυναμική, υδροδυναμική, μετεωρολογία, φυσική κατάσταση αθλητή, ψυχολογία, τακτική, χειρισμός σκάφους και παρά πολλά ακόμα δεν χωράει να κάνεις εκπτώσεις σε κανένα από αυτά.
Έχω ένα παζλ και προσπαθώ να ενώσω τα κομμάτια ώστε να έρθει το τέλειο αποτέλεσμα.

Πως ισορροπείς και διαχειρίζεσαι την προετοιμασία και την προπόνηση μεταξύ των δύο κατηγοριών 420 και 470;

Δεν θα σου κρύψω ότι σε αυτό το εγχείρημα υπάρχουν παρά πολλές δυσκολίες. Απαιτούνται ατέλειωτες ώρες δουλειάς και προετοιμασίας και μεγάλα διαστήματα απουσίας από το σπίτι μου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω την βοήθεια του φίλου μου και συνεργάτη-προπονητή Δημήτρη Λεκάκη ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια μου αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πως αντιμετωπίζεις μια δύσκολη στιγμή, μια απογοήτευση των αθλητών/τριών μετά από μία ατυχή ιστιοδρομία ή αποτέλεσμα;

Το «μότο» της προπονητικής μου είναι «μέτρο-μέτρο, θέση-θέση φτάνεις στο αποτέλεσμα». Έτσι λοιπόν ο αγώνας ξεκινάει με την εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας και τελειώνει με τον τερματισμό της τελευταίας. Οτιδήποτε συμβεί μέσα στις κούρσες δεν πρέπει να επηρεάζει τον «αγώνα» που έχουμε κάνει σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και να μας απομακρύνει από τον στόχο μας.

Τι θ’ απαντούσες σε ένα νέο αθλητή ή αθλήτρια αν σε ρωτούσαν τι χρειάζεται να κάνουν για να κερδίσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα;

Ο αγώνας δεν κερδίζεται τις μέρες του πρωταθλήματος. Κερδίζεται σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας με ατέλειωτες ώρες δουλειάς πάνω στο άθλημα, πειθαρχία και αφοσίωση στον στόχο του.

Πως διατηρείς την αυτοσυγκέντρωση και τη συνέπεια στις ομάδες σου και πως διαχειρίζεσαι την επιτυχία;

Μια ομάδα για να εξελιχθεί, να ξεχωρίσει και να φτάσει στον στόχο της πρέπει οπωσδήποτε να έχει κανόνες που να τηρούνται απαρέγκλιτα. Έτσι λοιπόν θέτω και εγώ τους κανόνες που θεωρώ ότι είναι απαραίτητοι για την ισορροπία και την σωστή λειτουργία του συνόλου. Η χαρά της επιτυχίας είναι κάτι που πρέπει να διαρκεί πολύ λίγο. Αν θες να έχεις συνέπεια στην επιτυχία πρέπει γρήγορα να φύγεις από αυτό και να ξαναδείς τι είναι αυτό που μπορείς να βελτιώσεις και να γίνεις ακόμη καλύτερος στον επόμενο αγώνα.

Ποιο είναι το πλάνο σου και οι προτεραιότητες για την Ολυμπιακή χρονιά που έρχεται;

Απ: Σίγουρα μια Ολυμπιακή πρόκριση είναι πολύ σημαντική. Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύοντας πολύ αυτή την χρόνια. Παράλληλα όμως θα τρέχει και η κατηγορία ανάπτυξης που είναι τα 420 και που από εκεί θα έρθουν οι νέοι αθλητές τις επόμενες χρονιές. Σε αυτή την δουλειά που κάνουμε θεωρώ πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν ηλικιακά «κενά» αλλά τα παιδιά να περνάνε από την μια κατηγορία στην άλλη.

Πόσο κοντά είναι οι ομάδες σου για μία Ολυμπιακή πρόκριση στο Παρίσι όπως συνέβη στο Τόκυο;

Οι ομάδες μου απαρτίζονται από νέα παιδιά αλλά πολύ ταλαντούχα. Σίγουρα έχουν να ανταγωνιστούν παλιούς και πολύ έμπειρους επαγγελματίες αθλητές. Αυτό κάνει την προσπάθεια μας αρκετά δύσκολη αλλά είναι και μεγάλη πρόκληση για εμάς. Αν δουλέψουμε σωστά ,πολύ και προς την σωστή κατεύθυνση σίγουρα έχουμε πολλές πιθανότητες να το καταφέρουμε.

Διακρίσεις:
Η λίστα διακρίσεων των αθλητών και αθλητριών του Ανδρέα Παπαδόπουλου στα 420 όλων των κατηγοριών, είναι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει 10 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα εκ των οποίων τα τρία χρυσά, 15 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκ των οποίων τα επτά χρυσά, 31 πανελλήνιους τίτλους όπως επίσης μετάλλια σε Βαλκανικούς και διεθνείς αγώνες. Στα 470 περιλαμβάνονται η πρόκριση στους Oλυμπιακούς αγώνες του Τόκυο της ομάδας του στην κατηγορία των γυναικών και 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων & νεανίδων εκ των οποίων ένα χρυσό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα