fbpx

Ορέστης Στυλίδης: «Ευελπιστώ να γίνει θαύμα στα ILCA 7»

Ορέστης Στυλίδης: «Ευελπιστώ να γίνει θαύμα στα ILCA 7»

Οι μεταγραφές στο άθλημα της ιστιοπλοΐας μπορεί να μην κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών site, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι έχουν μικρότερη βαρύτητα. Μία μεταγραφική κίνηση με την οποία ασχολήθηκαν οι γνώστες στην ιστιοπλοΐα ήταν αυτή του προπονητή Ορέστη Στυλίδη από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ειρήνης και Φιλίας στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.
Ο Έλληνας προπονητής των ILCA μίλησε στο Apexsports για την επιλογή του να αλλάξει έδρα, αλλά και την ιστιοπλοϊκή πραγματικότητα ενόψει Ολυμπιακών αγώνων.

Για ποιόν λόγο αποφασίσατε να αλλάξετε όμιλο και γιατί επιλέξατε τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας;

«Αφορμή για την μεταγραφή ήταν πέρα από το οικονομικό -που πάντα παίζει ρόλο- το μέγεθος του ομίλου και τα πλάνα για το μέλλον».

Ποιο είναι το δυναμικό της ομάδας σας στον ΝΟΕ;

«Έχουμε μεγάλη ομάδα αυτή τη στιγμή, στον όμιλο είναι 17 αθλητές περίπου μοιρασμένοι στα ILCA 4 και ILCA 6. Θεωρώ ότι βοηθά ο όμιλος αφού έχει ανταποκριθεί σε κάποια από τα πράγματα που ζήτησα. Για παράδειγμα βοηθό ώστε να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις που έχει ένας τέτοιος όμιλος. Ο βασικός έφορος που ασχολείται με τα θέματα που μας απασχολούν και με τον οποίο έχω πολύ καλή συνεργασία είναι ο Στρατής Ανδρεάδης. Θα ήθελα να αναφέρω ότι αναγνωρίζω και εκτιμώ τα χρόνια που πέρασα από τον πρώτο μου όμιλο τον ΝΟ Καλαμαριάς έως τον ΟΦΘ και μετά ΝΟ Αθηνών και τον ΝΟΕ, τον ΝΟ Ραφήνας και τον ΝΟΕΦ και με οδήγησα ξανά στο ΝΟΕ».

Πόσα παιδιά σας ακολούθησαν από τον ΝΟΕΦ στον νέο σας όμιλο;

«Από τον ΝΟΕΦ ήρθαν 6 αθλητές, οποίοι ήταν μαζί μου από τότε που πήγα στον ΝΟΕΦ. Τα παιδιά ακολούθησαν στον νέο όμιλο και αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης των γονιών, καθώς έχει να κάνει με νέα παιδιά και είναι σημαντικό να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης των γονιών με τον προπονητή».

Πως εξηγείτε τις επιτυχίες στις αναπτυξιακές κατηγορίες και την αδυναμία προκρίσεων στους Ολυμπιακούς;  

«Στις μη ολυμπιακές κατηγορίες είμαστε στην πρώτη 3άδα στον κόσμο και είμαστε πολύ δυνατή χώρα. Στις ολυμπιακές κατηγορίες όμως δυσκολεύει το πράγμα, γιατί εδώ χρειάζεται μεθοδολογία και προσοχή. Εμείς στην Ελλάδα όμως κάνουμε το αντίστροφο. Δίνουμε πολύ βάρος στις κατηγορίες ανάπτυξης και μετά χάνεται το παιχνίδι… Αν δεν υπάρχει στήριξη οικονομική για την μετάβαση από τις αναπτυξιακές στις ολυμπιακές κατηγορίες και μεθοδολογία από ανθρώπους που γνωρίζουν να το κάνουν, δεν γίνεται τίποτα».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας με τον ΝΟΕ;

«Πρώτοι στόχοι είναι προετοιμασία ως τα περιφερειακά και τις προκρίσεις των εθνικών ομάδων. Θελουμε να συμμετέχουμε στο πανελλήνιο ILCA 7 που θα γίνει στο πλαίσιο του Athens Sailing Week τον Νοέμβριο με τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη του ILCA 6.

Δηλαδή να μπουν σιγά σιγά οι αθλητές μας στις ολυμπιακές κατηγορίες και επίσης με τον ίδιο αθλητή στόχος μας είναι να τρέξουμε το παγκόσμιο youth στην Βραζιλία. Είναι μια “μίνι ολυμπιάδα” για μικρές ηλικίες και έχει δικαίωμα να τρέξει ο Αλέξανδρος. Μετέχει ένας αθλητής από κάθε χώρα»

Ποιυς αθλητές ξεχωρίζετε από την ομάδα σας;

«Από τα ονόματα που έχω φέτος στην ομάδα ξεχωρίζει ο γιός μου ο Θεόφιλος, ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης με αρκετά μετάλλια και 3η θέση στα ILCA 6 στο Ευρωπαϊκό πέρυσι στην Θεσσαλονίκη και 4η θέση στα ILCA 6 στο παγκόσμιο του Τέξας, ο Στρατής Τζατζιμάκης που είναι μέλος της εθνικής ομάδας ILCA 4, ο Αλέξανδρος Απειρανθίοτης που από όπτιμιστα πέρασε στα ILCA 4 και ο Γιώργος Μπήτρος που ήρθε από την Αίγινα στον ΝΟΕ και ήταν 2ος στα ILCA 4».

Πως σχολιάζετε τις μεταγραφές αθλητών μεταξύ ομίλων;

«Θεωρώ ότι επειδή οι περισσότεροι όμιλοι δεν μπορούν οικονομικά να προσφέρουν στους αθλητές τους και είναι καθαρά ερασιτεχνικός αθλητισμός που βαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των αθλητών, είναι επιλογή των γονιών και των αθλητών να αλλάξουν από έναν όμιλο σε άλλο. Αν όμως ένας όμιλος έχει επενδύσει χρήματα σε έναν αθλητή και ξαφνικά τεθεί θέμα μεταγραφής, εκεί θέλει συζήτηση…»

Οι προβλέψεις για ολυμπιακή πρόκριση ελληνικών πανιών στους Ολυμπιακούς του 2024, είναι δυσοίωνες. Εσείς τι προβλέπετε;

«Ευελπιστώ να γίνει θαύμα στα ILCA 7, μιας και μας δίνεται μια δυνατότητα για πρόκριση από το Ευρωπαϊκό που θα γίνει στο Καλαμάκι και δίνει και εισιτήριο στο Παρίσι. Από κει και πέρα είναι 50- 50 αν θα υπάρξει πρόκριση στα 470 μικτά».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα