fbpx

Ανασκόπηση 2023: Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί τίτλοι χωρίς ολυμπιακή πρόκριση (pics&vid)

Ανασκόπηση 2023: Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί τίτλοι χωρίς ολυμπιακή πρόκριση (pics&vid)

Τα 420 και οι κατηγορίες ανάπτυξης έβγαλαν και το 2023 ασπροπρόσωπη την Ελληνική Ιστιοπλοΐα, σε μια χρονιά άκρως απογοητευτική για τις ολυμπιακές κλάσεις. Οι ελπίδες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024, περιορίστηκαν αισθητά, αλλά στις μικρές ηλικίες τα πήγαμε περίφημα

Ας αφήσουμε στην άκρη την πίκρα, όμως, και ας δούμε τις στιγμές που μας έκαναν και πάλι εθνικά υπερήφανους για το άθλημα που τόσα πολλά μετάλλια μας έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες!

420 Κερκέζου – Γιαννούλη

Μια ακόμη τεράστια διεθνή επιτυχία σημείωσαν μέσα στο 2023 οι πρωταθλήτριες του ΙΟ Πειραιώς Ιακωβίνα Κερκέζου και Δανάη Γιαννούλη. Στα 420 γυναικών αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου και Ευρώπης του 2023. Τα χρυσά κορίτσια κατέκτησαν το χρυσό των μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 420 στο Αλικάντε χωρίς καν να αγωνιστούν στην τελευταία ημέρα!

Το ασημένιο στα U17 κατέκτησε ένα ακόμη πλήρωμα του ΙΟΠ, οι Ιωνας Στρωματιάς και Γιώργος Μιχαλόπουλος ενώ η 4η θέση πήρε το μεικτό των Δημήτρη Μπήτρο / Κλειώ Σουλιώτη και η 5η θέση U17 στο γυναικείο οι Γεωργία Φαβίου / Δανάη Αγγελοπούλου.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες του ΙΟΠ κατέκτησαν επίσης το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 420 στο Youth Sailing World Championships 2023 στο Μπούζιος της Βραζιλίας, έτσι για… επιδόρπιο.

«Απόβαση» έκαναν τα ελληνικά σκάφη του ΙΟ Πειραιώς και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 420 και 470 στη Γκντίνια. Στα 420 open οι Ιακωβίνα Κερκέζου– Δανάη Γιαννούλη του ΙΟΠ ξεκίνησαν στο Ευρωπαϊκό με πρωτιά και έφτασαν τελικά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ενώ 5οι  κατετάγησαν οι Δημήτρης Σουρλατζής – Νικόλαος Σουρλατζής (ΙΟΠ) .

Χρυσό μετάλλιο στα 420 U17 πήραν και οι Γεώργιος Ηρακλής Μιχαλόπουλος – Ιων Σταμάτιος Στρωματιάς (Ι.Ο.Π./Ν.Ο.Ε.) και οι Δανάη Μιράντα Αγγελοπούλου – Γεωργία Φαβίου (ΙΟΠ) στα 420 U17 γυναικών. Με το ασημένιο μετάλλιο στα 420 mixed γύρισαν στον Πειραιά και οι Δημήτρης Μπήτρος – Κλειώ Σουλιώτη επίσης του ΙΟΠ.

Οι Αφοί Γιαννούλη έσωσαν το γόητρο στα 470 mixed

Στα 470 mixed μια κλάση με τεράστιες εθνικές επιτυχίες τα αδέλφια Λάμπης Ευλάμπιος Γιαννούλης – Ελένη Γιαννούλη του ΙΟΠ κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία mixed U21. Επίσης, τα αδέλφια Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη – Οδυσσέας Εμμανουήλ Σπανάκης του Ι.Ο.Π έκαναν εξαιρετική πορεία και κατέλαβαν την 6η θέση.

Ιάσων Παναγόπουλος, πρωταθλητής Ευρώπης και το 2023!

Το τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης που είχε κατακτήσει πέρυσι υπερασπίστηκε με επιτυχία ο Ιάσων Παναγόπουλος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπτιμις κάτω των 16 ετών στον ΝΟ Θεσσαλονίκης. Ο ιστιοπλόος του ΝΟ Καλαμακίου την τελευταία μέρα των αγώνων κατάφερε να ανακτήσει την πρωτιά στη γενική κατάταξη τερματίζοντας στην πρώτη θέση στην τελευταία κούρσα των αγώνων!

Στα μετάλλια και στην 2η θέση βρέθηκε ο Ιάσονας Παναγόπουλος και στον μεγάλο διεθνή αγώνα των πρωταθλητών της κλάσης Οπτιμιστ «2023 Regatta of Champions – The R.O.C.» που διεξήχθη στην Κύπρο από τον ΑΟ Αμμοχώστου.

Έναν ακόμη τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας τον δεύτερο συνεχόμενο κατέκτησε ο ιστιοπλόος του ΝΟ Καλαμακίου, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών Πανελλήνιο πρωτάθλημα όπτιμιστ U16.

Ερμιόνη Γκίκα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Youth και πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε Ερμιόνη Γκίκα και ασημένια η Κλεοπάτρα Αναστασίου στο φινάλε του παγκοσμίου πρωταθλήματος ILCA 4 Youth. Στην 5η θέση η Μαρία Ελένη Καλακώνα.

Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 4 στο Καντίθ της Ισπανίας με την Ερμιόνη Γκίκα. Η πρωταθλήτρια του ΝΟ Καλαμακίου πήε την πρώτη θέση τόσο στο όπεν όσο και στα U16. Ασσημένιο μετάλλιο για την Μαρία Ελένη Καλακώνα του ΝΟ Πάρου.

Το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 6 Youth Women που ολοκληρώθηκε στη Ντιζόν της Πολωνίας κατέκτησε η Τατιανή Μπουγιατιώτη στην κατηγορία  U17. Στα Youth men στην κατηγορία U17 ήταν ο Αλέξανδρος Κυφίδης του Ν.Ο. Βουλιαγμένης ο οποίος κατέκτησε την 4η θέση

Πρωταθλητές Ελλάδας

Στο όπεν πανελλήνιο πρωτάθλημα ILCA 4 που διοργάνωσε ο Nαυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες, Πρωταθλητής Ελλάδος στα αγόρια στέφθηκε ο Νίκος Βουγιούκας του ΝΟ Βουλιαγμένης. Στα κορίτσια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γκίκα Ερμιόνη του ΝΟ Καλαμακίου

Formula Kite το… παλεύει ο Μαραμενίδης

Πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες στο kite formula αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης στο open Πανελλήνιο Πρωτάθλημα formula kite και kite foil που διοργάνωσε ο ΝΟ Πάρου. Στις γυναίκες τον τίτλο πήρε sta kite η Αιμιλία Κωστή του Αθηναϊκού Ναυτικού Ομίλου και στην ίδια κατηγορία στους άνδρες ο Γιώργος Αργυριάδης του ίδιου ομίλου.

Η Καραχάλιου χάρισε ασημένιο στην Πορτογαλία

Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Βασιλεία Καραχάλιου στην κατηγορία ILCA 6 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Open Trophy ILCA 6&7 στην Ανδόρα.

Το ασημένιο… έγινε χρυσό για τον Κυφίδη

Το ασημένιο μετάλλιο έγινε χρυσό μια ώρα πριν την απονομή! Η αρχική ισοβαθμία του Θάνου Κυφίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Open Trophy ILCA 6&7 στην Ανδόρα, με τον Ιταλό Τσεζανε, του χάριζε το ασημένιο μετάλλιο με παράπονο λόγω μιας περίεργης απόφασης των διοργανωτών. Μισή ώρα πριν την απονομή όμως ενημερώθηκε ο προπονητής του Βαγγέλης Χειμώνας ότι λόγω ακύρωσης ενός Ιρλανδού ιστιοπλόου ο Θάνος περνά πρώτος και κατακτά το χρυσό, με έναν βαθμό διαφορά από τον δεύτερο. “Ήρθαμε για το ασημένιο και στην απονομή μάθαμε ότι ο Θάνος παίρνει το χρυσό” είπε λίγα λεπτά την απονομή ο προπονητής του Κυφίδη.

Με επτά πρωτιές και μία 2η θέση ο Αντώνης Μπουγιούρης πήρε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ILCA MASTERS 2023 στην Ταϊλανδή.

Ο Μανώλης Βομβύλας έδωσε το δικό του στίγμα με την κατάτκηση της 3ης θέσης στο όπτιμιστ Excellence Cup 2023, που διοργανώθηκε από το RCN Τορέβιεχα στην Ισπανία αρχές του έτους.

32η Internation Athens Sailing Week 2023

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στα όπτιμιστ Ιάσων Παναγόπουλος του Ναυτικού ομίλου Καλαμακίου ήταν ο μεγάλος νικητής στα όπτιμιστ και στην 32η «Athens International Sailing Week 2023». Ο Μάριος Σταθάς νίκησε στα ILCA 6 ενώ η Π.Μ.Παπαδάκη είναι η νικήτρια στα ILCA 4 κοριτσιών. Στα ILCA 4 αγοριών πρωταγωνιστής ήταν ο Κωνσταντίνος Πορτοσάλτε του ΑΝΟΓ με τρεις πρωτιές σε 4 κούρσες. Φυσικά Κερκέζου – Γιαννούλη ήταν οι νικήτριες στα 420

Ο Γιώργος Παπαδάκος στα ILCA 7, η Ερμιόνη Γκίκα και Αφοί Σπανάκοι οι νικητές στην 32η Athens International Sailing Week 2023. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

470 mixed (7 σκάφη, 10 ιστιοδρομίες)

1.Α. Σπανάκη – Ο. Σπανάκης 16β.

2.Μ. Παππά – Ν. Γιωτόπουλος 21β.

3.Ν. Μπριλάκης – Ρ. Κλωναρίδου 25β.

IQFOiL ανδρών ( 10 σκάφη, 10 ιστιοδρομίες)

1.Λ. Τσορτανίδης 9β.

2.Α. Καριόλου 21β. Κύπρος

3.Β. Κοκκαλάνης 23β.

iQFOiL γυναικών ( 7 σκάφη, 10 ιστιοδρομίες)

1.Ν. Λάππα 11β. Κύπρος

2.Ντ. Ουραλπαλόμπο 19β. Τουρκία

3.Δ. Ποντίφηξ 30β.

iQFOiL Junior (13 σκάφη, 9 κούρσες)

1.Π. Κονταρίνης 8β.

2.Α. Βασμανώλης 21β.

3.Μ. Κοροβέσης 27β.

ILCA 7 (39 σκάφη, 9 ιστιοδρομίες)

1.Γ. Παπαδάκος 36β

2.Μπ. Χάρος Μαόρ 38β. Ισραήλ

3.Α. Ελευθεριάδης 43β.

ILCA 6 γυναικών (28 σκάφη, 9 κούρσες)

1.Ε. Γκίκα 31β.

2.Ε. Γκιουζέλ 355β. Τουρκία

3.Μ.Χ. Μένη 44β.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο της ΕΙΟ

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα