fbpx

AIU: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προπονητή της Τσιμανούσκαγια

AIU: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προπονητή της Τσιμανούσκαγια

Η Athletcis Integrity Unit στρέφεται κατά του Λευκορώσου Γιούρι Μαΐσεβιτς, επικεφαλής προπονητή στίβου της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, για την απόσυρση της τότε 25χρονης σπίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια από τα προκριματικά των 200μ στις 2 Αυγούστου 2021. Η Τσιμανούσκαγια είχε κατηγορήσει λίγες ημέρες νωρίτερα (30 Ιουλίου) την ομοσπονδία της χώρας της ότι τη δήλωσαν στην ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ δεν είχε τρέξει ποτέ αυτή την απόσταση. Μετά τη δημοσίευση του σχετικού βίντεο στα σόσιαλ μίντια στις 31 Ιουλίου 2021 η ομοσπονδία της απέσυρε τη συμμετοχή της από τα 200μ και έγινε προσπάθεια αναγκαστικού επαναπατρισμού της την 1η Αυγούστου. Η ίδια εξέφρασε στα ΜΜΕ το φόβο της να επιστρέψει στη Λευκορωσία λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης και της φίμωσης και φυλάκισης αντιφρονούντων αθλητών-τριών.

Στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο η ίδια ζήτησε από την ιαπωνική αστυνομία πολιτικό άσυλο και δεν ταξίδεψε ποτέ για την Λευκορωσία. Την επόμενη μέρα της δόθηκε ανθρωπιστική βίζα για την Πολωνία, η Ολυμπιακή επιτροπή της οποίας την διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ήταν ένα από σκάνδαλα που στιγμάτισαν την Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και καταγγέλθηκε από την AIU σε ΕΟΕ και World Athletics στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες στον δεύτερο παράγοντα που ενεπλάκη στην υπόθεση, τον Αρτούρ Σούμακ.

Ο Μαΐσεβιτς κρίθηκε ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας και συγκεκριμένα τους κανονισμούς 3.3.1, 3.3.10 και 3.3.17 και 3.3.17 που αφορούν την ειλικρίνεια, την υπόληψη και την προστασία της φήμης και θα κληθεί σε απολογία.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Στίβος