fbpx

Άρεται ο προσωρινός αποκλεισμός, συνεχίζεται όμως η έρευνα για τον Μπολ

Άρεται ο προσωρινός αποκλεισμός, συνεχίζεται όμως η έρευνα για τον Μπολ

Η υπόθεση ντόπινγκ του Αυστραλού Πίτερ Μπολ ήταν μία από αυτές που συγκλόνισαν τον παγκόσμιο στίβο τον Ιανουάριο του 2023. Αρχικά επειδή ο ίδιος είναι ένας ιδιαίτερα ανερχόμενος αθλητής με πολύ καλά πλασαρίσματα τα τελευταία χρόνια στις κορυφαίες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα την 4η θέση στους Ολυμπιακούς τού Τόκιο. Κατά δεύτερον, επειδή η χώρα του έχει εδώ και χρόνια μία πολύ αυστηρή αντιμετώπιση σε θέματα ντόπινγκ, όχι μόνο στο στίβο αλλά σε όλα τα αθλήματα.

Ο αθλητής μέσω ανάρτησής του στα σόσιαλ μίντια είχε δηλώσει ότι είναι αθώος, ότι δεν έχει πάρει ποτέ εν γνώσει του την ουσία η οποία βρέθηκε στον οργανισμό του και πως θα προχωρούσε τη διαδικασία ανάλυσης του δεύτερου δείγματος σε εγκεκριμένο από την WADA εργαστήριο, όπως δικαιούται με βάση τον κώδικα της παγκόσμιας ομοσπονδίας αντι-ντόπινγκ. Η ομοσπονδία στίβου της Αυστραλίας τον απέκλεισε προσωρινά από κάθε αθλητική δραστηριότητα, προπόνηση ή αγώνα, αλλά και από κάθε μορφής χρηματοδότηση, όπως υποχρεούται να κάνει, εωσότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου από την εθνική υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Αυστραλίας με το Β’ δείγμα να χαρακτηρίζεται ως μη τυπικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό αλλά χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Και πάλι με βάση τον κώδικα αντι-ντόπινγκ της WADA, η ομοσπονδία στίβου ήταν υποχρεωμένη να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο Πίτερ Μπολ μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις, στους αγώνες, μπορεί να λάβει και πάλι χρηματοδότηση και να είναι μέλος της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας. Δεν υπάρχει όμως ακόμα καμία επίσημη αθωωτική απόφαση, καθώς ο αρμόδιος φορέας, η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Αυστραλίας, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την έρευνα ώστε να υπάρχει ετυμηγορία.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου, Πίτερ Μπρόμλεϊ, δήλωσε πως στόχος της ομοσπονδίας είναι η διασφάλιση του «καθαρού» αθλητισμού στην Αυστραλία. Αυτό περιλαμβάνει και τη διασφάλιση μίας δίκαιης και αμερόληπτης αντιμετώπισης προς τον αθλητή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τόνισε επίσης ότι η ομοσπονδία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητή σε όλη αυτή τη χρονοβόρο και ψυχοφθόρο διαδικασία μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Η ίδια η ομοσπονδία δεν θα κάνει καμία άλλη δήλωση για το θέμα αφού υπέυθυνος φορέας είναι αποκλειστικά η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ. Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Ο ίδιος ο αθλητής με νέα του ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια εξέφρασε πως είναι φανερά ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα της ανάλυσης του Β’ δείγματος και την άρση του αποκλεισμού, δεν ανέφερε όμως τίποτα για την συνέχεια της έρευνας προς το πρόσωπό του.

Η σύγκριση με ελληνική υπόθεση

Ο Κώστας Γκελαούζος έσπασε σήμερα τη σιωπή του για τη δική του υπόθεση ντόπινγκ και τη συνέκρινε με αυτή του Αυστραλού Μπολ. Το θετικό δείγμα του Αυστραλού ήταν από έλεγχο στις 11 Οκτωβρίου και του Γκελαούζου στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η πληροφορία για το θετικό Α’ δείγμα διέρρευσε στις 3 Δεκεμβρίου για τον Έλληνα και στις 10 Ιανουαρίου για τον Αυστραλό. Ο Γκελαούζος ισχυρίζεται ότι ο Μπολ «αθωώθηκε επίσημα από την Αυστραλιανή ομοσπονδία αντι-ντόπινγκ», πράγμα το οποίο είναι ανακριβές με βάση το επίσημο δελτίο Τύπου της εθνικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ. Η μόνη εξέλιξη στην υπόθεση ήταν η άρση του προσωρινού αποκλεισμού από την ομοσπονδία στίβου, η οποία είχε και υποχρέωση να πράξει ανάλογα.

Χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ της Αυστραλίας αναφέρονται τα εξής:

  • «Το δεύτερο δείγμα είναι μη τυπικό (ATF: Atypical Finding) για ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (recombinant EPO). Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς απαιτείται δεύτερη γνωμοδότηση από μέλος του ειδικού γκρουπ της WADA για την ερυθροποιητίνη προτού γίνει η επίσημη αναφορά του δείγματος. Το μη τυπικό δείγμα (ATF) δεν είναι το ίδιο με το αρνητικό δείγμα».
  • «Η ανασυνδυσμένη ερυθροποιητίνη είναι μία συνθετική ουσία και δεν παράγεται από το ίδιο το σώμα».
  • «Η έρευνα συνεχίζεται. Η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Αυστραλίας θα προχωρήσει σε απόφαση σχετικά με το αν έχει γίνει παράβαση του κώδικα αντι-ντόπινγκ. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα».
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος