fbpx

Κωνσταντίνος Χανιώτης: «Οι πιθανότητες είναι κατά, όπως και για το Τόκιο, αλλά τότε πήραμε την πρόκριση»

Κωνσταντίνος Χανιώτης: «Οι πιθανότητες είναι κατά, όπως και για το Τόκιο, αλλά τότε πήραμε την πρόκριση»

Περί IQFoil η συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Χανιώτη, τον προπονητή της Κατερίνας Δίβαρη, μιας και το 2023 αποτελεί μαι κρίσιμη χρονιά για τις ολυμπιακές προκρίσεις στην νέα κλάση ιστιοσανίδας. Η εμπειρία της πρωταθλήτριας στο γουίντσερφινγκ, από την συμμετοχή της στην προηγούμενη Ολυμπιακή Διοργάνωση του Τόκιο, σαφώς και είναι υπερπολύτιμη στην προσπάθειά της εξασφαλίσει την παρουσία της στο Παρίσι το 2024. Ο Κωνσταντίνος Χανιώτης, είναι ο άνθρωπος που μαζί του οραματίζεται την πορεία της και μας μιλά για τους στόχους και τα εμπόδια.

Πως έχετε βρει ως τώρα την δρόμο για το Παρίσι και τους Αγώνες του 2024, δεδομένου ότι είμαστε σε τροχιά διεκδίκησης της πρόκρισης.

«Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2024 παίρνει η χώρα και μπορεί να στείλει μια αθλήτρια. Η εθνική ομάδα στα IQFoil αποτελείται από δύο γυναίκες. Η Κατερίνα πήρε τον εξοπλισμό της ενάμιση χρόνο αργότερα από την συναθλήτριά της, κυρίως λόγω οικονομικών παραγόντων. Έμεινε λίγο πίσω καθώς ήδη στο εξωτερικό οι υπόλοιπες κοπέλες έτρεχαν με το Foil, ενώ η Κατερίνα με το RSX που είναι το προηγούμενο σκάφος. Είναι ένα μειονέκτημα, γιατί έτσι δεν έχει στην διάθεσή της τον χρόνο που χρειάζεται για να εξοικειωθεί με τον εξοπλισμό.

Αν και η Κατερίνα δεν μπόρεσε να το πάρει νωρίτερα το σκάφος, έχει εξοικειωθεί πλέον με το πανί και προπονείται δυνατά. Είναι δύσκολη κατηγορία για να πάρεις την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, ακόμη και για τους άνδρες. Για εμάς είναι ένα στοίχημα για το αν θα τα καταφέρουμε να πάρουμε πρόκριση».

Πόσο άλλαξε το Γουίντσερφινγκ με το νέο τύπο σκάφους τα iQFoil;

«Άλλαξε το πανί, και το σκάφος και είναι πλέον ιπτάμενο! Αυτό το μοντέλο είναι η επιτομή των εξελίξεων των σκαφών στο άθλημα, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Είναι απίστευτα γρήγορα με ταχύτητες που φτάνουν τους 22-30 κόμβους, αντί των 4-7 που έπιαναν ως τώρα τα άλλα σκάφη γενικά της ιστιοπλοΐας. Τα RSX είναι πολύ πιο αργά, αλλά και αυτά ακόμη δεν είχαν καμία σχέση με τις υπόλοιπες κλάσεις, καθώς ήταν πιο γρήγορα πιάνοντας 14-18 κόμβους».

Υπάρχει ανταγωνισμός και αγώνες στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο ολυμπιακό σκάφος;

«Στην Ελλάδα λείπει το κομμάτι του Foil στο πρώτο στάδιο, δηλαδή οι εγχώριοι αγώνες. Δεν υπάρχουν αθλητές εξοικειωμένοι με το σκάφος καθώς δεν γίνονται αγώνες στα Foil στην Ελλάδα. Από πανελλήνιο σε πανελλήνιο δεν υπήρξε κανένας αγώνας ενδιάμεσα, ούτε διασυλλογικός. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για όσους τρέχουν στο εξωτερικό.

Χρειάζεται να κάνει κάποιος πολλά τριμαρίσματα, διαφορετικά setups, μιλάμε για χιλιοστά στο setup κάθε φορά επειδή οι ταχύτητες είναι υψηλές και κάθε τι πρέπει να δοκιμαστεί. Είναι δυσάρεστο για μένα να βλέπω στην Ελλάδα στα Foil να έχει πολύ λίγες συμμετοχές ο αγώνας, όπως έγινε στη Διεθνή Εβδομάδα της Αθήνας».

Πόσο σημαντικό είναι το μπάτζετ στην προετοιμασία ενός αθλητή για τους ολυμπιακούς Αγώνες;

«Δυστυχώς τα πάντα είναι θέμα μπάτζετ, η Κατερίνα έχει χορηγία τον ΟΠΑΠ και την Garmin όσον αφορά στον εξοπλισμό της. Βέβαια στην Ελλάδα τα ποσά είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτά που απαιτούνται για μια σωστή προετοιμασία στο εξωτερικό. Το μίνιμουμ ποσό ετησίως στο εξωτερικό είναι 50.000 ευρώ, κάτι που είναι δύσκολο να πιαστεί στην Ελλάδα για ολυμπιακή προετοιμασία.

Μπορεί να μοιάζει με καραμέλα η συζήτηση για τους χορηγούς, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι αναγκαίοι. Η συμμετοχή της Κατερίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα έπρεπε να της δίνει πλεονέκτημα, αλλά παραμένουμε στην αναζήτηση χορηγών. Μια χορηγία μπορεί να είναι και με την μορφή εισιτηρίων για να μεταβαίνει σε αγώνες. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν διατροφή και  γυμναστήρια, είναι κι αυτά κάτι που μπορεί να καλύψει με προσφορά ένας χορηγός. Η ΕΟΕ έχει κάνει δωρεά τη συνδρομή στα γυμναστήρια Holmes να τα λέμε και αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και την προσφορά».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για το 2023;

«Έχουμε επιλέξει κάποιους αγώνες, οπότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ποια σειρά θα ακολουθήσουμε για την προετοιμασία και τους αγώνες. Προς το παρόν θα πάμε τον Μάιο στην Πάτρα για το Πανευρωπαϊκό iQFOil. Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν από το μπάτζετ. Έχουμε χρονικό περιθώριο να διεκδικήσουμε την πρόκριση έως και το 2024. Οι πιθανότητες είναι κατά, όπως ήταν και στους Ολυμπιακούς του 2021, αλλά την πήραμε την πρόκριση. Με την Κατερίνα δουλεύουμε σκληρά προκειμένου να καταφέρουμε αυτό που φαινομενικά φαίνεται δύσκολο έως αδύνατο».

Πως βλέπετε το αναπτυξιακό κομμάτι στα iQFoil;

«Υπάρχει ενδιαφέρον για την σανίδα στους νέους αθλητές. Η Κατερίνα προπονεί στο αναπτυξιακό κομμάτι του Ομίλου Βάρης Βάρκιζας και προσπαθεί και από κει να βγάζει χρήματα για την προετοιμασία της».

Μπορεί να φέρει η ιστιοσανίδα νέα παιδιά στο άθλημα και να τα κρατήσει;

«Η ιστιοπλοΐα είναι ένα καταπληκτικό άθλημα γιατί εξοικειώνει τους μικρούς αθλητές με τα στοιχεία της φύσης όπως είναι το νερό και ο αέρας. Τους παρακινεί να αναλάβουν αρμοδιότητες υπό τη μορφή της εξάσκησης, καθώς και να προσαρμόσουν το πανί τους στην εκάστοτε κάθε φορά καιρική συνθήκη (τριμάρισμα). Δεν μπορούμε να παραλείψουμε φυσικά την εκγύμναση τους μέσω της Ιστιοπλοΐας και του σκάφους. Παρότι οι περισσότερες κατηγορίες είναι ατομικές στην ιστιοπλοΐα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν εντάσσονται σε μια ομάδα.

Το αν θα μείνει είναι σχετικό με το πως θα το χειριστεί ο προπονητής. Όταν ξεκινήσει σε έναν όμιλο να μην είναι τυχαία η επιλογή λόγω απόστασης, αλλά να το ψάξει. Να βρει τον προπονητή που θα το κάνει να αγαπήσει την ιστιοπλοΐα και δεν θα το τρομάξει. Ειδικά όταν ξεκινά και πέφτει στο νερό να του δείξει ότι αυτό είναι φυσιολογικό».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Γουίντσερφινγκ