fbpx

Η τελευταία καταγεγραμμένη μονομαχία με ξίφος ήταν μεταξύ… βουλευτών, στην Γαλλία

Η τελευταία καταγεγραμμένη μονομαχία με ξίφος ήταν μεταξύ… βουλευτών, στην Γαλλία

Πριν από 55 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, δύο Γάλλοι βουλευτές μονομάχησαν με πραγματικά ξίφη μονομαχίας στον κήπο μιας κατοικίας στο Νοιλί, συμμετέχοντας έτσι στην τελευταία γνωστή μονομαχία στη Γαλλία. Ένα ασυνήθιστο θέαμα που έλαβε χώρα υπό το βλέμμα μερικών δημοσιογράφων και για το οποίο ενημέρωσαν το κοινό με ενθουσιασμό!

Στις 20 Απριλίου 1967, στα έδρανα του Παλαί Βουρβόν, εν μέσω μιας συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση, ο Γκαστόν Ντεφέρ, σοσιαλιστής βουλευτής της Μπους-ντι-Ρον και δήμαρχος της Μασσαλίας, αποκάλεσε τον Ρενέ Ριμπιέρ, γκωλικό βουλευτή της Βαλ ντ’ Ουάζ “ηλίθιο”. Ο δράστης, Γκαστόν Ντεφέρ, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα κάπως έντονα λόγια του προς τον συνάδελφό του στη Συνέλευση. Το προσβεβλημένο μέρος αποφάσισε λοιπόν ότι ήταν θέμα τιμής… να “διορθωθεί με τα όπλα”. Η τελευταία μονομαχία τιμής στη γαλλική ιστορία μόλις είχε ξεκινήσει!

Την επόμενη ημέρα, νωρίς το απόγευμα, οι δημοσιογράφοι συνωστίζονταν στον κήπο μιας κατοικίας στο Νοιλί δίπλα στον Σηκουάνα για να δουν από κοντά αυτή την αναχρονιστική μονομαχία μεταξύ των δύο πολιτικών. Με το ξίφος στο χέρι και τα πουκάμισα τυλιγμένα, οι δύο άνδρες συμφωνούν σε μια μονομαχία με το πρώτο αίμα (μονομαχίες μέχρι θανάτου δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό ούτως ή άλλως, και κανείς εδώ δεν θέλει να χάσει το τομάρι του). Οι βουλευτές συνοδεύονται από τον γιατρό της Εθνοσυνέλευσης και τον γκωλικό βουλευτή Ζαν ντε Λιπκόφσκι, ο οποίος έχει επιλεγεί για να διευθύνει τον “αγώνα”.

Η πρώτη σταγόνα αίματος χύθηκε μετά από λίγα μόνο λεπτά: ήταν το αίμα Ρενέ Ριμπιέρ, του ίδιου ανθρώπου που είχε προσβληθεί την προηγούμενη ημέρα και είχε προκαλέσει τον ανταγωνιστή του σε μονομαχία. Ο νικητής, Γκαστόν Ντεφέρ, αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του αντιπάλου του και επανέλαβε την προσβολή του με ακόμη μεγαλύτερη ορμή. Μια μονομαχία που δεν εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό… εκτός από το να παρουσιάσει ένα γκροτέσκο και αναχρονιστικό θέαμα στους Γάλλους

YouTube video

Άρθρο του Ηλία Χαλαστάνη, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών Λέοντες

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ξιφασκία